De zes gedecoreerden in Esch. Van links naar rechts: Jan van Gerven, Desiree Timmermans, Hans van Bussel, Toon van Esch, Marcia Bekkers en Christ Pijnenburg. (Foto: Annelieke van der Linden).
De zes gedecoreerden in Esch. Van links naar rechts: Jan van Gerven, Desiree Timmermans, Hans van Bussel, Toon van Esch, Marcia Bekkers en Christ Pijnenburg. (Foto: Annelieke van der Linden). Foto: Annelieke van der Linden

burgemeester met brandweerbusje op bezoek bij inwoners

Esch is liefst zes gedecoreerden rijker

CARRY DIRKX

In Esch werden dinsdagochtend maar liefst zes koninklijke onderscheidingen uitgereikt door de burgemeester van Haaren, Jeannette Zwijnenburg-van der Vliet. Samen met de wethouders trok zij in een brandweerbusje door het dorp om de lintjes op te spelden bij Desiree Timmermans, Toon van Esch, Christ Pijnenburg, Hans van Bussel, Jan van Gerven en Marcia Bekkers.

Om 09.00 uur stond er een flinke groep mensen op de parkeerplaats van de Essche tennisvereniging D'Oggelen. Het wachten was op de komst van burgemeester en wethouders. Toen zij arriveerden, liep de hele club de hoek om, naar binnen bij Desiree Timmermans. Compleet verrast begon haar langzaam te dagen wat al deze mensen kwamen doen. Haar man Jos moest nog even uit de schuur geroepen worden, want die was zogenaamd gaan werken.

Toen kon de burgemeester eindelijk van wal steken: in een korte speech noemde ze alle vrijwilligerswerkzaamheden van Timmermans, waaronder veel werk voor de Willibrorduskerk. Daarna kwam het moment waar het om draaide, namelijk het opspelden van het lintje. Een luid applaus en Timmermans werd bedolven onder de felicitaties en de bloemen. En zo ging het dit jaar maar liefst zes keer in Esch. ,,Vorig jaar heb ik een oproep gedaan in Esch waarin ik de dorpelingen vroeg méér mensen voor te dragen voor een lintje. Dat hebben we geweten! Dat doe ik niet nog eens", grapte de burgemeester.

Speech

Na Timmermans was het maar een kort ritje naar tennisvereniging D'Oggelen. Daar zat de 85-jarige Toon - 'Toontje'- van Esch nietsvermoedend in een volle en feestelijk versierde kantine. Hij dacht op een feest voor zijn zoon te zijn. Tot hij naar voren werd geroepen. ,,We wilden je verrassen", zei de burgemeester. ,,Da hèdde goed gedaan", was zijn gevatte antwoord. Van Esch zorgt onder andere al veertig jaar voor het onderhoud van de banen van de tennisclub.

De stoet trok door naar Christ Pijnenburg. Die slaakte een hartgrondige vloek toen hij in de gaten kreeg wat al dat bezoek kwam doen, maar toonde zich ook ontroerd en blij met de onderscheiding. ,,Ik weet niet of een speech gebruikelijk is", zei hij, "maar ik wil iedereen bedanken." Pijnenburg is al jarenlang de drijvende kracht achter de lokale omroep, voorheen voor Loesch en nu voor de Lokale Omroep Haaren (LOHA).

De volgende gedecoreerde was Hans van Bussel. Die was met enige moeite weggelokt van zijn werk en liet zich voor de verandering eens zélf toespreken. Van Bussel is in Esch bekend als omroeper bij vele evenementen, en kon het ook nu niet laten de burgemeester af en toe vriendelijk van repliek te dienen. ,,Ontzettend blij", was hij met zijn onderscheiding. Hij kreeg het lintje dankzij jarenlang vrijwilligerswerk in zijn vorige woonplaats Rosmalen en uiteraard in Esch, bijvoorbeeld bij het jeugdcarnaval en voor dorpshuis De Es.

mister essche boys

Jan van Gerven was aan het thuiswerken, toen zijn drie zoons en andere familie en vrienden plotseling op de stoep stonden. 'Mister Essche Boys', werd Van Gerven door de burgemeester genoemd, want al 35 jaar is hij actief in de voetbalclub. Op zijn eigen bescheiden manier nam hij het lintje in ontvangst. ,,Hij blijft inderdaad liever op de achtergrond", zei zoon Yannic. ,,Het had van mij niet gehoeven", zei Van Gerven zelf, ,,maar het is wel een mooi blijk van waardering."

trots

De laatste in rij was Marcia Bekkers. Ook zij was onder de indruk van alle aandacht. Wethouder Johan van den Brand had dat goed in de gaten, en zei tegen haar: 'Mooi dat je trots bent op al die anderen, nu ook trots zijn op jezelf!". ,,Dat is moeilijk, hè", zei Bekkers. Nietsvermoedend werkte ze de afgelopen maanden mee aan de voorbereidingen voor Koningsdag, want al meer dan tien jaar organiseert ze die dag mee. Het maakte de verrassing éxtra groot voor haar.

In de gemeente Haaren werden dit jaar 12 koninklijke onderscheidingen uitgereikt, waarvan dus 6 in Esch.