Afbeelding
Foto: Peter de Koning

TONEEL NA AFLOOP VAN DODENHERDENKING BOXTEL

Niemand blijft ongeroerd bij 'Sneeuw op het prikkeldraad'

Het publiek was vorig jaar getuige van een aangrijpend verhaal dat zeer indrukwekkend op de planken werd gebracht door twee acteurs die door de jaren heen hun sporen op het toneel ruimschoots hebben verdiend. Met 'Sneeuw op het prikkeldraad', geregisseerd door Jeroen Wijnen, tonen vader en dochter Van de Loo aan dat ze hun talenten verder ontwikkelen. Met sprekende mimiek werd heftig schreeuwen van emotie afgewisseld met vertwijfeld fluisteren. Zodat niemand de zaal zonder rillingen verliet.

Het sneeuwt buiten. Zou zijn afspraak wel op komen dagen? Bart van Vliet kijkt uit het raam of er iemand uit de bus stapt, maar er komt geen bus. De sneeuw heeft het verkeer lamgelegd. De witte wereld herinnert hem aan zijn verblijf in concentratiekamp Vught tijdens de Tweede Wereldoorlog. ,,Het gore kamp werd sereen door de sneeuw..."

Vanavond, donderdag 28 april wordt 'Sneeuw op het prikkeldraad' vanaf om 20.30 uur opgevoerd in grand café Rembrandt aan de Rechterstraat in Boxtel. Morgen begint de voorstelling ook om 20.30 uur in restaurant Hof van Liempde aan de Nieuwstraat in Liempde. Woensdag 4 mei start de opvoering vanwege de herdenkingsplechtigheid een uur later in Rembrandt. Voor alle voorstellingen zijn nog kaarten à 10 euro te koop via e-mail: ellenkeesloo@gmail.com.

'Geef vrijheid door - vrijheid omarmd'. Onder dit landelijke thema krijgt woensdag 4 mei ook de dodenherdenking in Boxtel gestalte. Dat gebeurt op traditionele wijze, onder meer met een stille tocht en kransleggingen. De plechtigheid start om 18.40 uur met een herdenkingsdienst in de Sint-Petrusbasiliek. Daar zal predikant Corrie Terlouw van de Protestantse Gemeente een overweging uitspreken. Ook wordt voorgelezen uit het dagboek van Anne Frank. Bovendien klinkt muziek uit de film Schindler's List, uitgevoerd door violist Harold van de Laar en toetsenist Dave Hanhart. Het Sint-Petruskoor treedt ook op. Rond 19.20 uur vertrekt vanaf de kerk een stille tocht onder begeleiding van het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris.

De tocht voert naar het Indië-monument aan de Koppel en (via de Vicaris Van Alphenlaan, Mgr. Wilmerstraat en Baroniestraat) naar de oorlogsgraven van omgekomen RAF-piloten op de begraafplaats bij de voormalige Heilig Hartkerk. Op beide plekken legt locoburgemeester Peter van de Wiel bloemenkransen en vindt een vendelgroet plaats onder toeziend oog van een erewacht door Scouting Boxtel. Dichter Victor Vroomkoning spreekt op de twee locaties een herdenkingsgedachte uit. Bij de RAF-graven klinken koralen, het signaal Taptoe en het volkslied. Bovendien worden hier om klokslag 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen. Een kranslegging vindt ook plaats bij de graven van de negen slachtoffers van een vliegende bom die neerkwam in de Mijlstraat.

De Gildenbondsharmonie luistert de plechtigheden op met een klarinet- en koperensemble.

FOTO BOVEN: Kees en Debby van de Loo brengen op indringende wijze het verhaal van de Tweede Wereldoorlog tot leven in de toneelvoorstelling 'Sneeuw op het prikkeldraad'. (Foto: Peter de Koning).