Afbeelding
Foto: Peter De Koning

Bouwplan op archeologische vindplek gereed in november

Bewoners toosten op Zonnegolven II

De funderingen liggen al in de grond, maar het officiƫle startsein voor bouwproject Zonnegolven II was nog niet gegeven. Dat gebeurde dinsdagmiddag alsnog. Vertegenwoordigers van de gemeente Boxtel en de bouwbedrijven Slokker Vastgoed en Stam + De Koning kwamen met de toekomstige bewoners bijeen om samen te toosten op een voorspoedige bouw. De oplevering staat gepland in november.

Het gaat hier om achttien eengezins-koopwoningen met twee lagen en een zolder onder de kap, gesitueerd tussen de Munselse Hoeve en de Schijndelseweg. De prijzen variƫren van 215.000 tot 238.000 euro. Alle woningen zijn inmiddels verkocht. Het bouwplan is onderdeel van de duurzame wijk In Goede Aarde, waarvan de eerste woningen in 1996 werden gebouwd. De nieuwe koopwoningen sluiten aan op de vorig jaar voltooide energiezuinige huurwoningen die woonstichting Sint-Joseph verhuurt.

Kuil

,,Boxtel bouwt door. Ook deze mooie, betaalbare woningen zijn een aanwinst voor onze gemeente. En voor de vele jonge mensen die hier straks komen wonen", vertelde wethouder Peter van de Wiel dinsdagmiddag op de bouwplaats. Hij sprak van een belangrijke dag en een historische plek: ,,Drieduizend jaar geleden woonden hier al mensen. En precies op deze plek zijn resten gevonden van een boerenerf uit de middeleeuwen." Van de Wiel doelde op september 2015 toen archeologen ter plekke een groot rond spoor uitgroeven en nader onderzochten. Het bleek een meters brede komvormige kuil te zijn, die vroegere bewoners lieten vollopen met grondwater. De kuil bevatte geen echt bijzondere vondsten, wel enkele scherven en een houten schaaltje dat in het grondwater verrassend goed bewaard was gebleven. Een mooie vondst die weer een nieuw stukje toevoegt aan de inmiddels blootgelegde geschiedenis van dit gebeid, vonden de archeologen vorig jaar. Het vertelt weer iets meer over de zestiende en zeventiende eeuw, toen in deze omgeving uitgebreide gezinnen woonden in nederzettingen met eenvoudige boerderijen, vaak op een paar honderd meter van elkaar.

,,In de voorbereiding was Zonnegolven II geen makkelijk project", zei de wethouder. Directeur Hugo van Boxmeer van Stam + De Koning kon een licht meewarige glimlach niet onderdrukken toen de wethouder herinnerde aan de hobbelige aanloop naar de bouwstart. ,,De vele grondeigenaren, de landelijke regelgeving in de Flora- en Faunawet, de crisis in de bouw. Diverse omstandigheden hebben ons parten gespeeld", vertelde Van Boxmeer. ,,Maar de verkoop verliep vlot en nu we begonnen zijn, kunnen we meters maken. Samen met de bewoners gaan we er een mooie en fijne buurt van maken." Aansluitend hieven de toekomstige bewoners samen het glas op een probleemloze bouw. Paaltjes met naamborden gaven precies aan welke kopers op welke plek komen te wonen. Dat zorgde meteen voor gespreksstof tussen de huizenbezitters, waardoor de eerste onderlinge contacten al zijn gelegd.

FOTO BOVEN: Bij de bouwstart van Zonnegolven II liggen de funderingen al in de grond. Bouwers, ambtenaren en vooral toekomstige bewoners kwamen dinsdag bijeen om samen het startsein te vieren. (Foto's: Peter de Koning).


Kapellentocht in H. Hartparochie

De Heilig Hartparochie houdt ook dit jaar in de meimaand die is toegewijd aan Maria een kapellentocht. Deze gaat dinsdag 3 mei van start op de Roond en eindigt dinsdag 31 mei in de kapel naast de voormalige Heilig Hartkerk.

Onder het thema 'Met Maria bidden tot Gods Barmhartigheid' gaan deelnemers per fiets op pad en bezoeken ze kapellen. Het vertrekpunt is de binnenplaats bij de Heilig Hartkerk om 13.30 uur. Een halfuur later beginnen de diensten. Mensen kunnen ook op eigen gelegenheid of carpoolend naar de kapellen gaan.

De kapellentocht voert naar de Annakapel op de Roond in Boxtel (3 mei), de Sint-Jozefkapel op Boscheind in Lennisheuvel (10 mei), de Mariakapel aan de Heikant in Esch (17 mei), de kapel van Onze Lieve Vrouw van Beauraing aan de Kapelstraat in Liempde (24 mei) en de kapel op het kerkhof naast de voormalige Heilig Hartkerk in Boxtel (31 mei).

Pal tegenover de twintig eengezinswoningen aan de Zonnegloren en Zonnestraal verrijzen achttien nieuwe huizen.