Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

'voor bewoners verandert er niets'

Zorggroep Elde zet Elisabethsdael te koop

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Woonzorgcentrum Elisabethsdael kreeg in november een nieuwe invulling: de functie van verzorgingshuis kwam te vervallen en sindsdien werd gewerkt volgens het concept waarbij wonen en zorg worden gescheiden. ,,Hierdoor is het woongedeelte een zwaardere last voor ons geworden dan voorheen", aldus locatiedirecteur Jan Kees Metz. Zorggroep Elde besloot daarom het pand, dat 26 appartementen telt, te koop te zetten.

De verandering van vorig jaar, waarbij scheiden van wonen en zorg werd ingevoerd, is goed gegaan, aldus locatiedirecteur Metz. ,,Natuurlijk was het wennen voor bewoners. Voorheen was er 24 uur per dag personeel aanwezig, dat is nu niet meer zo. Inmiddels zijn de kinderziektes eruit en verloopt de thuiszorg en de afname van welzijnsactiviteiten naar wens. En dat willen we graag voortzetten." De huidige bewoners zijn door middel van een brief op de hoogte gebracht van het besluit van Zorggroep Elde om het gebouw te koop te zetten. Metz: ,,Jarenlang konden we de exploitatie van kleine woonzorgcomplexen in stand houden door middel van compensatie met de grotere huizen. Door de verandering op het gebied van zorg ligt dat nu anders en werd de wooncomponent een zwaardere last."

De verpleeghuizen met intensievere zorg bleven wel bestaan, maar zijn aangepast aan de nieuwe regels op landelijk niveau. Zo zijn woonzorgcentra Het Buitenhuis in Esch en De Vlaswiek in Liempde al aangepast. Dit jaar is Molenweide aan de Achterberghstraat in Boxtel aan de beurt. Hier wordt het Wereldhuis gevestigd, waar Sefkat (Boxtel) en Nieuw Beekvliet (Sint-Michielsgestel) hier onderdak krijgen.

huur

Saris & Partners draagt zorg voor de verkoop van het gebouw met een oppervlakte van circa 2.700 vierkante meter. ,,Enkele partijen hebben belangstelling getoond", vertelt Metz. Hij geeft aan dat er voor bewoners en personeel niets verandert, mocht Elisabethsdael verkocht worden. ,,Mogelijk gaan ze huur betalen aan een andere partij."

Bij verkoop van het gebouw heeft Zorggroep Elde laten opnemen dat ze het recht behoudt om het restaurant, de dagwinkel, stilteruimte en personeelsruimte van Elisabethsdael zelfstandig in exploitatie te houden.

FOTO BOVEN: Elisabethsdael (links) en Vinckenrode (rechts) werden in 2011 geopend. Momenteel wordt gewerkt aan Cronenborg (midden), dat 44 appartementen, studio's en patiowoningen telt en in september wordt opgeleverd. (Foto: Henk van Weert).