verenigingen met elkaar in gesprek

Communicatie: belangrijk
bij integratie vluchteling

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Goede communicatie, straatfeesten en sportdagen organiseren en een maatjessysteem. Boxtel organiseerde maandagavond een bijeenkomst over de opvang van vluchtelingen en statushouders die met name bedoeld was voor afgevaardigden van lokale verenigingen. Ruim vijftig afgevaardigden van lokale organisaties spraken met elkaar over wat de gemeente zou kunnen betekenen voor de opvang en integratie van vluchtelingen.

,,We moeten Boxtel zien als een herberg waar plek is voor iedereen", zei burgemeester Mark Buijs maandag. ,,We heb-


Burgemeester

houdt hoop op

goede uitkomst

Burgemeester Mark Buijs pleit al langer, samen met collega-burgemeester Jan Hamming van de gemeente Heusden, voor kleinschalige opvang van vluchtelingen omdat dit volgens het duo de integratie bevordert. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff gaf eerder aan dat de gevraagde pilot er niet komt. Burgemeester Buijs blijft echter goede hoop houden. Hij kreeg vorige week bezoek van Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

De burgemeester van Boxtel benadrukte maandagavond, tijdens de bijeenkomst over vluchtelingen met afgevaardigden van lokale verenigingen, nogmaals dat hij niet tegen tegen grootschalige opvang is. ,,Ik denk alleen wél dat mensen daar meer moeite mee hebben. Als je vluchtelingen op kleinschalige wijze opvangt, ontstaat er meer contact met inwoners en ik denk dat dit beter is." Vorige week voerde hij een gesprek met staatssecretaris Dijkhoff. ,,Dat was een goed gesprek. De uitkomst is nog niet duidelijk." Volgens de burgemeester is de houding van de rijksoverheid 'geen onwil'. ,,Er zijn echter gemeenten waar momenteel op grootschalige wijze vluchtelingen worden opgevangen. Op het moment dat daarnaast kleinschalige opvang wordt gestart, ontstaat er een discussie. Dat neemt niet weg dat wij de discussie blijven voeren."

Medewerkers van het COA bezochten vorige week Boxtel om mogelijke opvanglocaties te bekijken, onder meer het zusterhuis aan de Prins Hendrikstraat en De Kleine Aarde. ,,Puur om te kijken of deze plekken geschikt zijn voor de opvang van vluchtelingen. Dat advies kun je beter vooraf krijgen dan wanneer je er al een besluit over hebt genomen."

ben met vluchtelingen te maken en een aantal komt deze kant op. Het leren van de taal en de cultuur zijn enkele aspecten die bij integratie horen, daarnaast is het opbouwen van een netwerk erg belangrijk." Over het creëren van zo'n netwerk én het zorgen voor draagvlak onder inwoners werd maandag in vier groepen gesproken door afgevaardigden van een veelzijdig aantal organisaties. Van de Natuurwerkgroep Liempde tot Boxtel's Harmonie en van ODC tot de Heilig Bloedstichting. Met name communicatie werd gezien als een belangrijk element. ,,Het is vooral van belang om te kijken naar wie de boodschap brengt", zo sprak Vincent Lokin van de Gildenbondsharmonie namens zijn groep. ,,Zo zou je iemand kunnen vragen die vroeger is gevlucht. Belangrijk is ook om de realiteit onder ogen te zien en dus man en paard noemen. Bovendien moeten de zorgen van burgers niet gebagatelliseerd worden."

talent op de vlucht

De voorstelling Talent op de Vlucht, die op donderdag 12 mei in Podium Boxtel wordt opgevoerd en waar vluchtelingen hun verhalen vertellen in een theaterstuk, werd door Inge Huisman van Sint-Joseph als voorbeeld genoemd om inwoners bewust te maken. Kaartjes voor de voorstelling zijn te koop via www.podiumboxtel.nl. ,,Bovendien huisvesten wij al jaren statushouders. We zouden bij deze mensen na kunnen gaan hoe zij het integratieproces hebben ervaren."

Directeur-bestuurder Rob Dekker van woonstichting Sint-Joseph onderstreepte de standpunten. ,,Het is belangrijk dat informatie niet op straat ligt zonder dat mensen vooraf zijn geïnformeerd." Ton Jonkers van voetbalvereniging ODC deed er namens zijn groep nog een schepje bovenop: ,,Spreek elkaar aan op negatief gedrag. Thema's als de opvang van vluchtelingen worden in groepsverband vaak gebagatelliseerd." Om vluchtelingen op te nemen in de samenleving werden enkele voorbeelden genoemd, zoals een straatfeest, sportdag en introductieprogramma. ,,Bovendien hoorden we dat taallessen niet in Boxtel, maar in 's-Hertogenbosch worden gegeven. Dit moét in Boxtel van de grond komen", aldus ODC-voorzitter Jonkers. Positieve discriminatie wordt vaak niet op prijs gesteld, zo merkten de groepen op. Jonkers: ,,Integreren is mensen mee laten doen en niet apart zetten. Je moet ze geen uitzondering maken, dan gaat de integratie veel beter."

Mensen die niet aanwezig waren op de bijeenkomst, maar alsnog suggesties hebben over de integratie van vluchtelingen of op de hoogte willen worden gehouden, kunnen altijd een e-mail sturen naar welkominboxtel@mijngemeentedichtbij.nl.