De kersverse wijkmakelaars van de gemeente Boxtel en Sint-Michielsgestel. Van links naar rechts: Anja Leerintveld, Hans Mols, Werner van der Velden en Helma Smolders. (Foto: gemeente Boxtel).
De kersverse wijkmakelaars van de gemeente Boxtel en Sint-Michielsgestel. Van links naar rechts: Anja Leerintveld, Hans Mols, Werner van der Velden en Helma Smolders. (Foto: gemeente Boxtel). Foto: Annelieke van der Linden

wijkmakelaars aan de slag in boxtel en sint-michielsgestel

Verbinding tussen inwoners en gemeente

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,We moeten onszelf wat minder belangrijk vinden en een faciliterende rol vervullen om ons te verplaatsen in inwoners", concludeerde burgemeester Jan Pommer van Sint-Michielsgestel samen met collega Mark Buijs (Boxtel). Beide gemeenten zijn al voor de ambtelijke fusie gestart met deze cultuuromslag. Eén van de elementen is de aanstelling van wijkmakelaars, die een verbinding moeten gaan vormen tussen de gemeente en de burgers.

Hans Mols (verantwoordelijk voor Boxtel-Oost, Lennisheuvel en Liempde), Werner van der Velden (Centrum-Breukelen, Munsel, In Goede Aarde), Anja Leerintveld (Gemonde en Sint-Michielsgestel) en Helma Smolders (Berlicum, Middelrode, Den Dungen, Maaskantje) zijn na een sollicitatieprocedure aangesteld als wijkmakelaars. ,,Voorheen zag je dat een vraag of idee van inwoners betrekking had op meerdere afdelingen van de gemeente", aldus Leerintveld. ,,Hierdoor werden burgers van het kastje naar de muur gestuurd. Een wijkmakelaar kan de verbindende factor zijn en is een contactpersoon waar mensen terecht kunnen met integrale vragen." Mols voegt toe dat de functie maar één doel heeft: ,,We vinden het belangrijk dat iedereen happy is op de plek waar hij of zij woont."

De vier wijkmakelaars zijn sinds 1 april aan de slag. ,,We proberen onszelf zoveel mogelijk in onze wijken te laten zien, zodat mensen ons weten te vinden", legt Smolders uit. Zo werkt zij regelmatig aan een tafel in één van de gemeenschapshuizen in de gemeente Sint-Michielsgestel, zodat inwoners haar kunnen aanschieten. Leerintveld: ,,We hebben de functieomschrijving bewust niet dichtgetimmerd, maar vinden het belangrijk om hierover met medewerkers van de gemeente en inwoners in gesprek te gaan. Zij weten waar behoefte aan is en wat onze rol zou kunnen zijn."

geen excuus

Door de verbinding te vormen tussen inwoners en de gemeente, hopen de wijkmakelaars dat processen meer gestroomlijnd verlopen. Ze benadrukken dat zij geen gemeentemedewerkers in de weg willen zitten. ,,Natuurlijk zijn er genoeg vakbroeders die goede contacten hebben met inwoners. Daar hoeven wij niet tussen te zitten, die korte lijntjes worden in stand gehouden", zegt Mols. ,,Wat we in de eerste contacten met onder meer wijkorganen hebben gemerkt, is dat het vaak met communicatie te maken heeft", voegt Smolders toe. ,,Met een klein duwtje kunnen wij zo'n proces weer in de juiste richting zetten. Zaken moeten opgelost worden, door de komst van de wijkmakelaars is er geen excuus meer..."

Het viertal hoopt dat inwoners gestimuleerd worden om goede ideeën te delen met de betreffende makelaar. ,,Wij voeren de ideeën niet zelf uit, maar kunnen wel medewerkers en inwoners aan elkaar verbinden", legt Van der Velden uit. Hij is onder meer verantwoordelijk voor de wijk Kalksheuvel. ,,Op die plek wordt binnenkort de riolering vervangen. Dat is voor de gemeente aanleiding om meerdere dingen aan te pakken, zoals herinrichting van de straten. We geven inwoners een aantal kaders mee, zoals de breedte van de wegen en het betreffende budget. De wijkmakelaar begeleidt dit proces en is de schakel tussen inwoners en de verschillende gemeenteafdelingen die bij dit project betrokken zijn."

Niet alleen inwoners, maar ook collega's worden meegenomen in het proces. ,,Mijn ervaring is dat de gemeente vaak als een hindermacht wordt gezien", aldus burgemeester Pommer. ,,Door een andere houding aan te nemen, doorbreek je die gedachte." Buijs voegt toe: ,,We hebben mensen vrijgemaakt die niet vastzitten aan een bepaalde afdeling. Zij nemen de tijd om te luisteren naar mensen en door te vragen waar dat nodig is." Van der Velden: ,,Als het besef van de cultuuromslag is ingedaald bij inwoners en medewerkers, zijn wijkmakelaars uiteindelijk overbodig..."