René Cijffers, Jet Mathijssen en Elly Mathijssen van Stichting BoeL bekijken de eerste inzendingen voor het culturele project 'Echt BO(xt)EL' dat dit jaar plaatsvindt. Hierin wordt fotografie met dichtkunst gecombineerd. (Foto: Peter de Koning).
René Cijffers, Jet Mathijssen en Elly Mathijssen van Stichting BoeL bekijken de eerste inzendingen voor het culturele project 'Echt BO(xt)EL' dat dit jaar plaatsvindt. Hierin wordt fotografie met dichtkunst gecombineerd. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Nieuw cultureel project verbindt jong en oud én verschillende kunstdisciplines

BoeL laat Boxtel van een andere kant zien

Lonneke Hoondert

De Boxtelse stichting BoeL staat bekend om haar succesvolle muziekprojecten, zoals 'De goei, de kwaai en de lillike' en de benefietconcerten 'BoeL's Eye'. Dit jaar besloot het bestuur het over een andere boeg te gooien. In het nieuwe project 'Echt BO(xt)EL' wordt fotografie met dichtkunst gecombineerd. Bovendien wordt voor het eerst ook de jeugd betrokken bij de activiteiten.

Leerlingen maken gedichten op basis van foto's van Boxtel, vervolgens wordt het eindproduct - ansichtkaarten en grote foto's met de gedichten erop - geveild tijdens een benefietmiddag in Podium Boxtel. De opbrengsten komen ten goede aan stichting Dommelbimd.

Laat Boxtel van een andere verrassende kant zien. Dat was de opdracht die achttien Boxtelse fotografen meekregen van René Cijffers, Jet Mathijssen en Elly Mathijssen, de bestuursleden van de stichting. ,,We speelden al eerder met het idee om iets met fotografie te doen. Een kalender of een buitenwandeling met fotovaandels bijvoorbeeld", begint Jet. ,,In Boxtel wonen en werken veel kundige fotografen. Het niveau ligt hier erg hoog. Het was niet moeilijk om gegadigden te vinden voor dit project."

Fotografen schoten én schieten tot 15 juni plaatjes in Boxtel. Daarbij moet het gaan om een herkenbaar stukje van het dorp. ,,We hebben nu een aantal inzendingen en het valt op dat wat voor de één een feest der herkenning is, dat voor een ander niet hoeft te gelden", zegt Elly. Overigens hoeft het niet te gaan om enkel gebouwen. De deelnemers zijn vrij om bijvoorbeeld ook een persoon op de gevoelige plaat vast te leggen. ,,De foto's moeten in ieder geval de leerlingen prikkelen."

Inspiratie

Nadat de bestuursleden de achttien beste foto's hebben geselecteerd, gaat een klas - het is nog niet bekend welke - van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) er bij de start van het nieuwe schooljaar in september mee aan de slag. De scholieren laten zich inspireren door de foto's en maken daar kleine gedichtjes van vijf regels bij. ,,De leerlingen gaan een hele module besteden aan dichtkunst. De docent integreert ons project in de lessen en dat is best bijzonder", benadrukt Elly. Ze vervolgt: ,,In dit project komen twee werelden samen. Die van de fotografen, waarvan de jongste overigens negentien is, en die van pubers. Dat wordt een bijzondere kruisbestuiving. Het zijn verschillende generaties en die hebben allemaal een andere, eigen kijk op de wereld." Vervolgens gaan studenten van SintLucas aan de slag met het drukwerk. ,,Ook voor hen is dit project een leerproces. Het maken van de ansichtkaarten en de grote foto's met gedichten is een serieuze opdracht."

Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de gemeente Boxtel en een bijdrage van Rotaryclub Boxtel-Oirschot-Haaren. ,,De gemeente was erg enthousiast over ons plan", vertelt René. Boxtel werkt op dit moment aan een nieuw kunst- en cultuurbeleid. Tijdens verschillende bijeenkomsten maakte de gemeente er geen geheim van dat ze graag zou zien dat verschillende partijen in het culturele veld én in het onderwijs de verbinding opzoeken. ,,Binnen een straal van één kilometer koppelen we verschillende fotografen aan twee scholen door middel van een educatief cultureel project. We gebruiken daarvoor uiteenlopende kunstdisciplines en alles komt uiteindelijk samen in Podium Boxtel tijdens een interactieve veiling." Het plan past perfect bij de visie van gemeente Boxtel.

Stichting BoeL staat er om bekend dat ze de opbrengsten van hun projecten schenkt aan het goede doel. Deze keer werd gekozen voor stichting Dommelbimd. ,,Natuurgebied de Dommelbimd ligt in de achtertuin van het JRL en SintLucas en we vinden het belangrijk dat het geld ook écht ten goede komt aan Boxtel." Ook de inkomsten van het tuinconcert dat op donderdag 30 juni in de achtertuin van Elly wordt gegeven zijn bestemd voor Dommelbimd. Björn van der Doelen en de band Van Bakkus treden dan op.

Feestelijke afsluiter

Het projectplan is geschreven, de subsidieaanvraag de deur uit en goedgekeurd en de fotografen zijn inmiddels in de weer met het vastleggen van 'hun' Boxtel. ,,Het leukste gedeelte komt nu pas", glundert Jet. ,,Nu willen we de rest van Boxtel enthousiast maken voor het project dat vanaf september écht in volle gang zal zijn. In september verzorgen we ook zelf de aftrap van de dichtmodule op het JRL." Elly kijkt erg uit naar de veiling in november. ,,Die feestelijke afsluiter maakt het voor de deelnemers extra bijzonder." Jet vult aan: ,,Het wordt dan ook veel meer dan een saaie tentoonstelling." BoeL heeft Boxtelaren Maarten Melis en Wilbert Meirmans gevraagd als veilingmeesters tijdens de benefietmiddag. ,,Als stichting hebben we veel gedaan, de lat ligt daarom hoog voor ons bij dit project", lacht Jet.

,,Het proces dat je doorloopt bij het bedenken en maken van een project vind ik interessant. Door te brainstormen wordt het steeds concreter", meent René. ,,Het groeiproces geeft mij inderdaad energie", vult Elly aan. Jet is het daar mee eens: ,,Je bedenkt iets en je weet nooit waar het precies eindigt. De verfijning komt gaandeweg het project. Dat maakt het voor mij leuk." De bestuursleden 'vinden graag het wiel uit', zoals ze het zelf omschrijven. ,,We willen steeds iets nieuws wegzetten en iets dat een toegevoegde waarde heeft voor de Boxtelse gemeenschap", zegt René. Als de veiling geweest is, is iedereen vrij om het educatieproject in te zetten op school.

De veiling vindt plaats op zondag 6 november vanaf 14.00 uur in Podium Boxtel.