Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BURGEMEESTER MARK BUIJS REIKT VIER ONDERSCHEIDINGEN UIT

Betrokken, kleurrijk en onmisbaar...

Tot driemaal toe kon burgemeester Mark Buijs van Boxtel dinsdagochtend in de raadzaal van het gemeentehuis melden dat het zijne majesteit had behaagd. Tijdens de nationale lintjesregen werden Tonny Wagenaars-Vromans, Jacques Habraken en Anton van de Sande benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau.

HENK VAN WEERT

,,U bent vandaag de exponent van de netwerken waar het in onze samenleving om draait. Met vrijwilligers als u is meer uit onze gemeenschap te halen", zei burgemeester Buijs tijdens de ontvangst van de te decoreren inwoners en hun naasten. ,,We hebben in Nederland te maken met belangrijke transities op het gebied van zorg en sociale zaken. Een mooi woord voor ordinaire bezuinigingen. De veranderingen kunnen alleen door de inzet van vrijwilligers als u in goede banen worden geleid. Het verbaast mij soms wat mensen als u zoal voor elkaar krijgen."

WEESKINDEREN

Ruim veertig jaar bekommert Tonny Wagenaars (74) uit Lennisheuvel zich om weeskinderen en thuislozen in het Braziliaanse Santo Antonio. Als bestuurslid van de Boxtelse stichting Adoptiekinderen Irma Pacifique werft zij adoptieouders en sponsors, houdt voordrachten op scholen en bedrijven en zamelt ze hulpgoederen in. Daarnaast is Wagenaars ruim dertig jaar vrijwilliger in de werkgroep Aandacht voor Zieken van de Heilig Hartparochie en is ze mantelzorger en collectant. ,,U staat bekend als iemand die erg betrokken en zich voor de volle honderd procent inzet", aldus Buijs.

GILDEHOOFDMAN

Jacques Habraken (69) was twintig jaar geleden betrokken bij de heroprichting van het gilde in Boxtel en al die tijd hanteert hij de voorzittershamer als hoofdman van Sint-Barbara & Sint-Joris. ,,Met het gilde brengt u kleur aan de dingen die wij belangrijk vinden", aldus Buijs. Ook aan de vorming van het in maart 2014 geopende museum MuBo droeg Habraken zijn steentje bij; tot vorig jaar was hij penningmeester van het stichtingsbestuur. Voorts was Habraken actief in de ledenraad van de Rabobank en de Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen 's-Hertogenbosch.

DUIZENDPOOT

De jongste decorandus tijdens de Boxtelse lintjesregen is Anton van de Sande (45) uit Liempde. Hij dankt zijn onderscheiding aan zijn inzet voor voetbalclub DVG, waar hij zich al jaren inzet voor onderhoud van de accommodatie. ,,U bent een onmisbare duizendpoot voor de club en zet zich met hart en ziel in", typeerde burgemeester Buijs hem. Ook carnavalsclub De Vivantjes en de EHBO-vereniging maken al jaren gebruik van de inzet van Van de Sande. Bovendien was hij tien jaar bestuurslid van buurtvereniging Den Berg.

COLLECTANT

Lia Jansen-Habraken (67) zou ook een koninklijke onderscheiding in ontvangst nemen, maar moest vanwege vakantie verstek laten gaan tijdens de plechtigheid in de raadzaal. De burgemeester probeerde tot tweemaal toe telefonisch contact met haar op te nemen, maar dat mislukte. Jansen was als vrijwilligster jarenlang actief op de plaatselijke basisschool in haar voormalige woonplaats Handel en richtte daar ook een balletclub op. Ook collecteerde ze er voor diverse goede doelen en dat doet ze, nu ze in Boxtel woont, ook in deze gemeente. Dertig jaar begeleidde Jansen zieken tijdens reizen van De Zonnebloem en twintig jaar zette zij zich in voor de Wereldwinkel. Momenteel is zij in Boxtel actief bij het natuurbelevingsproject Het Bewaarde Land en bij zorginstelling Cello.

TROMPETSPEL

De bijeenkomst in de raadzaal werd dinsdagochtend als altijd muzikaal omlijst door trompettist Ad van de Pas, die niet alleen stemmige signalen als tussenspel vertolkte, maar uiteraard aan het einde van de bijeenkomst ook het Wilhelmus liet klinken. Hierna namen genodigden de gelegenheid te baat om de nieuwe geridderden te feliciteren. Allen waren onder valse voorwendselen naar de raadzaal gelokt. Nadat het glas was geheven op de gezondheid van koning Willem-Alexander gingen de gedecoreerden huiswaarts, waar tal van familieleden en vrienden op visite kwamen om hen te feliciteren. Bij de familie Habraken aan de Kleine Beemd gebeurde dat aan het begin van de avond met veel vertoon. Het Boxtelse schuttersgilde Sint-Barbara & Sint-Joris kwam met slaande trommen en vliegende vendels haar hoofdman eren.

FOTO BOVEN: Na de uitreiking van de koninklijke onderscheidingen in de raadzaal poseerden de drie nieuwe gedecoreerden met het burgemeestersechtpaar. Van links naar rechts Anton van de Sande, burgemeester Mark Buijs, diens echtgenote Christel, Jacques Habraken en Tonny Wagenaars. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding