Afbeelding
Foto: Peter De Koning

What's up, Sarah?

Het was een aandoenlijk tafereel, vorig jaar op zondag 31 mei, de feestdag van de Heilige Drievuldigheid: Sarah Groenendaal uit Boxtel, toen nog 7 jaar, was ontroostbaar toen de Heilig Bloedprocessie op het allerlaatste moment werd afgelast. Het weer was te onbetrouwbaar. Weken had ze toegeleefd naar haar debuut als Paars Bruidje in de historische processie. Dit jaar, op zondag 22 mei gaat ze voor een herkansing. De tranen zijn al lang vergeten, tijdens de pasavond afgelopen maandag in de bibliotheek vermaakte Sarah zich opperbest.

Welke kleding ben je nu aan het passen? ,,Een jurk van de Paarse Bruidjes. Met witte kruizen en een paarse cape met een goudkleurige sluiting. Die had ik vorig jaar ook aan, maar toen ging het niet door. Heel jammer. Maar het zou ook erg zonde zijn als al die mooie kleren nat en vuil worden. Ik zal eens kijken of de jurk nog past, want ik ben flink gegroeid in een jaar. Anders pak ik een iets grotere."

Hoe kwam je op het idee om mee te doen aan de Heilig Bloedprocessie? ,,Oma liep vaak mee en vond dat altijd erg leuk. Zij vroeg of ik ook zin had om eens mee te doen. Dat wilde ik wel. Ik had de processie al een paar keer gezien en vond het erg mooi."

Vooral de Paarse Bruidjes, zeker. ,,Ja! Met die mooie jurken, goudkleurige kroon en rieten mandje met bloemen die ze mogen strooien. Even wachten, dan doe ik de jurk weer uit. Die past goed. Zo meteen ga ik ook sandalen passen. Die moeten goed zitten, want de processie is best lang. Ik wil onderweg geen last van mijn voeten krijgen."

Doen er ook vriendinnen mee? ,,Ik geloof het niet. En op school heb ik er ook nog niet over verteld. Maar dat ga ik misschien wel doen. Want het is erg leuk om mee te lopen."

Wat vind je het mooiste van de Heilig Bloedprocessie? ,,Goh. Moeilijke vraag. Alles ziet er prachtig uit. Ik hoop dat het mooi weer wordt en dat er heel veel mensen komen kijken."

FOTO LINKS: Sarah Groenendaal gaat een kostuum passen van de Paarse Bruidjes. Ze hoopt op droog weer tijdens de Heilig Bloedprocessie op zondag 22 mei. (Foto: Peter de Koning).