Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

turnster shadé van oorschot pakt meeste nk-tickets

Tabitta: 2 medailles en 19 finales rijker

De Boxtelse turnvereniging Tabitta was zaterdag zeer succesvol in Wieringerwerf waar de landelijke halve finales op de hoogste niveaus werden gehouden. Met zeven allroundtickets voor de landelijke finale en twaalf kwalificaties voor de toestelfinales in Ahoy staat Boxtel weer goed op de kaart.

34 personen overnachtten in de buurt van de wedstrijd om elkaar goed te kunnen aanmoedigen. Al vroeg in de ochtend kwam Marilène Liem in actie. Van regionaal niveau bij haar oude club naar landelijk het hoogste niveau pupil 1 N1 bij Tabitta liet ze zichzelf niet uit het veld slaan. Op sprong had ze veel energie en behaalde haar eigen doel, de finale in Ahoy. Tevens plaatste ze zichzelf met een zevende plaats voor de allroundfinale en is ze reserve voor de eindstrijd op het onderdeel balk.

In de tweede ronde kwamen vijf pupillen 2 N1 in actie, dat zijn opvallend veel deelneemsters van één vereniging op dit hoge niveau. De turnsters werden opgesplitst in baan één en twee. Floor de Wolf turnde een sterke meerkamp en mocht het zilver in ontvangst nemen. Dat ze een echte allroundturnster is, bewees ze door op sprong (eerste plaats), brug (vierde) en vloer (vierde) een toestelfinale en op balk (vijfde) een reserveplek binnen te slepen. Sam Sieben liet zien dit jaar niet voor niets te zijn gepromoveerd. Naast een allround finaleplaats behaalde ze ook tickets voor de toestelfinales sprong (gedeelde eerste met Floor) en balk (tweede). Fenne van Haaren liet bij de start op vloer wat punten liggen, maar sloot de wedstrijd sterk af met een reserveplaats (vijfde) op brug en een gelukte balkoefening. Ook Fenne, die negende werd, mag naar de allroundfinale.

een haartje

Mijke Jansen wist net als vorig jaar op het juiste moment te pieken. Allround mocht ze de bronzen medaille in ontvangst nemen. Ook Mijke behaalde het hoogste sprongpunt van haar baan, waarmee Tabitta liefst drie turnsters in de sprongfinale heeft die zichzelf als (gedeelde) eerste plaatsten. Naast de allroundfinale en sprongfinale, plaatste Mijke zich ook nog voor de brugfinale (derde).
Lotte Langerwerf had een lastige voorbereidingsperiode, waardoor besloten moest worden aangepast te turnen. Met veertig punten zou ze een finaleplaats halen. Met 39.934 mist ze de eindstrijd op een haartje, maar met een nieuw element op brug en een ruim verbeterde vloeroefening mag ze toch trots zijn.

hoogst haalbaar

In de middagwedstrijd kwamen Shadé van Oorschot en Donna van Wijgerden in actie bij de Jeugd N1. Er zijn in Nederland nog maar twintig turnsters die meedoen op dit hoge niveau. Shadé turnde op brug succesvol een nieuwe oefening met reus voorover, deze leverde de tweede score op. Ook op sprong (zevende plaats), balk (zevende) en vloer (zesde) behaalde ze de toestelfinales.
Met plaatsing voor de allroundfinale (vijfde) en vier toestelfinales haalde Shadé het hoogste haalbare aantal NK-tickets binnen.

Donna van Wijgerden turnde voor het eerst de 1,5 schroef achterover in de wedstrijd en voerde die fraai uit. Hier en daar maakte ze wel wat kleine foutjes. Door op alle toestellen zeer gemiddeld te scoren miste ze net de toestelfinales in Ahoy. Wel kwalificeerde Donna zich met een dertiende plaats ruimschoots voor de landelijke allroundfinale. Zondag 22 mei komen de N2 turnsters van Tabitta nog in actie tijdens de laatste halve finales.

FOTO BOVEN: Fenne van Haaren in actie op de balk tijdens de halve finales in Wieringerwerf. (Foto's: Sandra Janssen).

Shadé van Oorschot plaatste zich voor de allroundfinale én behaalde tickets voor de eindstrijd op vier toestellen.