Afbeelding
Foto: Remko Kool

LIEMPDSE VOETBALSTER GRIJPT MET PSV NAAST BEKER EN TITEL

Seizoen Mauri eindigt zonder prijzen

MAARTEN DE JONG

Acht punten minder dan koploper Ajax en nog vier wedstrijden te gaan. De titel in de eredivisie voor vrouwen is uit zicht voor Mauri van de Wetering (24) en PSV. Vrijdag verloor de voetbalster uit Liempde bovendien met haar ploeg in de halve finale van de beker met 5-1 van de Amsterdamse vrouwen. Het seizoen loopt niet af zoals gewenst.

Zichtbaar teleurgesteld sjokt Van de Wetering door de catacomben van sportpark De Toekomst in Amsterdam. Terwijl de voetbalsters van Ajax na de wedstrijd in de kleedkamer om het hardst de overwinning vieren, likken de speelsters van PSV hun wonden. Verliezen doet pijn, zeker als het met maar liefst 5-1 is. ,,Die uitslag is een beetje geflatteerd, denk ik", merkt de aanvalster op. ,,Alleen kopen we daar niets voor. De teleurstelling en onmacht overheersen. Ik haat verliezen, of dat nou van Ajax is of van PEC Zwolle."

Bij rust stond het pas 1-0 voor de thuisploeg. Die kwam in de veertigste minuut op voorsprong. Tessel Middag krulde de bal fraai in de bovenhoek. ,,We speelden super in de eerste helft", blikt Van de Wetering terug. ,,We hadden Ajax helemaal in de tang. In de tweede helft moesten we aan gaan vallen. Ajax kreeg hierdoor meer ruimte voor de tegenaanval. Die hebben ze helaas voor ons een paar keer prima benut."

Tien minuten na rust maakte Marjolijn van den Bighelaar er 2-0 van. De oud-speelster van PSV torpedeerde de bal in de bovenhoek. Zeven minuten later schoot Eshly Bakker via PSV-verdedigster Maureen Sanders de derde goal binnen. Sisca Folkertsma leek de wedstrijd met haar doelpunt negen minuten voor tijd nog spannend te maken. Drie minuten later maakte Mandy Versteegt er met haar treffer 4-1 van. Middag, Ajacied van de wedstrijd, zette in de slotminuut de 5-1 eindstand op het bord.

OP PRIJZENJACHT

De Eindhovense voetbalsters waren nog vol goede moed aan het seizoen begonnen. Ze hadden bijvoorbeeld met Kim Mourmans en Vanity Lewerissa twee goede speelsters binnengehaald. Zij kwamen over van Standard Luik, dat kampioen was geworden in de BeNe League, de gezamenlijke competitie tussen België en Nederland. Sinds dit seizoen bestaat er weer een eredivisie voor vrouwen, met daarin zeven deelnemers. PSV wilde graag de eerste prijs in haar historie behalen en deed tot een paar weken geleden aardig mee in de competitie.

In december raakte het team met Lewerissa een belangrijke speelster kwijt. Ze scheurde haar kruisband af en is daar nu van aan het herstellen. Zonder haar won de ploeg na de winterstop nog steeds bijna elke wedstrijd, maar in het belangrijke duel met FC Twente van twee weken geleden ging PSV met 4-0 onderuit. Van Ajax werd eind maart (0-0) ook niet gewonnen.

DE OUDE WORDEN

Positief voor Van de Wetering is dat ze dit seizoen weer veel minuten heeft gemaakt. Ze kon vorige jaargang bijna niet spelen. Dat kwam door een knieblessure. ,,Het gaat nu steeds beter met me. Ik heb bijvoorbeeld al een paar mooie goals gemaakt. Ik hoop in het resterende deel van het seizoen door te pakken." Bovendien wil ze haar team op sleeptouw nemen. ,,Dat mag ook wel, want ik ben met mijn 24 jaar één van de oudere speelsters van PSV. Ik voel me fit en hoop belangrijk te kunnen zijn voor de ploeg."

Vier seizoenen speelt de inwoonster van Liempde nu bij PSV. Ze begon in Eindhoven in het seizoen 2012/2013. Toen was Hesterine de Reus nog trainster. De Brabanders voetbalden toen ook al in de BeNe League. Voordat ze voetbalster was van PSV, kwam ze een seizoen uit voor VVV-Venlo en drie seizoenen voor Willem II. Een deel van haar team kent ze al een hele tijd. Ze speelde in Tilburg al samen met Kika van Es, Maran van Erp en Jeslynn Kuijpers. In het seizoen 2013/2014 was ze met haar team erg dicht bij een prijs. Haar ploeg speelde in Amsterdam in de bekerfinale tegen Ajax. Het werd 2-1 voor de Noord-Hollanders. De meeste wedstrijden tussen PSV en Ajax gingen afgelopen jaren gelijk op.

Voor PSV staan dit seizoen nog slechts vier competitiewedstrijden op het programma. Daarin moet het team van trainer Nebojsa Vuckovic acht punten achterstand op koploper Ajax goed zien te maken om kampioen te kunnen worden. Dat lijkt een onmogelijke missie. ,,We hebben het niet meer in eigen hand", weet Van de Wetering. ,,We moeten in de laatste wedstrijden 150 procent geven. Als we dan geen eerste worden, kunnen we onszelf in ieder geval niets verwijten."

FOTO BOVEN: De Liempdse voetbalster Mauri van de Wetering kwam met haar ploeg PSV vrijdag uit tegen Ajax. Het duel eindigde in 5-1 in het voordeel van de Amsterdamse tegenstander. (Foto: Remko Kool).


tafeltenniscompetitie afgesloten met dubbeltoernooi

BRTC: winst voor Geerta Pluut en Peter de Rooij

De Boxtelse Recreatieve Tafeltenniscompetitie werd afgesloten met een dubbeltoernooi. Elf tweetallen namen deel aan het evenement, waarbij vorige week de poulewedstrijden werden gespeeld. Maandagavond vond de finale plaats. Geerta Pluut (Rotsvast) en Peter de Rooij (Taverbo Sabo 4) trokken aan het langste eind.

Via kruiswedstrijden werd bepaald wie de finalewedstrijd zouden spelen. Pluut en De Rooij bleven in poule twee al ongeslagen en namen het op tegen de nummer twee van poule 1: Cees Hems (Taverbo Sabo 1) en Joop van Eijk (Taverbo Sabo 2). In een spannende wedstrijd trokken Pluut en De Rooij met 3-1 games de winst naar zich toe.

In de andere wedstrijd speelden Hans Stoker (Grand café Rembrandt) en Ad van Weert (Sabo Boxtel) als winnaar van poule 1 tegen de nummer twee van poule twee, Piet Wouters (De Dommel) en Mari van Dijk (Taverbo Sabo 2). Het laatstgenoemde duo had echter geen schijn van kans op de overwinning en werd door Stoker en Van Weert met 3-0 verwezen naar de wedstrijd om de derde en vierde plaats.

rode lantaarn

In een spannende finale werd hard gestreden om de felbegeerde titel en de bijbehorende bekers. Pluut en De Rooij gingen uiteindelijk met de winst aan de haal door met 3-1 de wedstrijd in hun voordeel te beslissen. Wouters en Van Dijk wonnen hun partij van Hems en Van Eijk en eindigden daarmee op de derde plaats, waardoor de vierde plek automatisch voor Hems en Van Eijk was. Later op de avond werden alle prijzen van de verschillende onderdelen van de BRTC uitgereikt. Ook waren er enkele ludieke prijzen van team Bat Boys voor onder meer team De Dommel dat door Paul Kuijs dichterlijk werd toegesproken. De Firma Fotografie gaf symbolisch de rode lantaarn die ze vorig jaar ontving terug aan de Bat Boys.

Uitslag bekertoernooi: 1. Geerta Pluut/Peter de Rooij; 2. Hans Stoker/Ad v Weert; 3. Piet Wouters/Mari v. Dijk; 4. Cees Hems en Joop

v. Eijk; 5. Lothar Groth/Ad de Man; 6. UschiMeeuwis/Wim v. Aarle; 7. Wim Jansen/Henk v.d. Laak; 8. Hans v. Haaren/Raymond de Boer; 9. Ronald v. Dael/Paul Kuijs; 10. Toon

v. Geel/Daan de Koning; 11. Hans v. Weert/Jan Don.

Uitslagen competitie: 1. Taverbo Sabo 3; 2. Sabo Boxtel; 3. Grand café Rembrandt.

Uitslagen meerkampen: Eerste klasse Ronald v. Dael (Taverbo Sabo 1); tweede klasse Peter de Rooij (Taverbo Sabo 4), derde klasse Mari v. Dijk (Taverbo Sabo 2); vierde klasse Henk v.d. Laak (De Firma Fotografie).

Sportiviteitsprijzen: Sabo Boxtel; Stef Schellekens.

De Boxtelse Recreatieve Tafeltennis Competitie werd maandag afgesloten met de finales van het dubbeltoernooi. (Foto: Peter de Koning).