Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

laatste activiteit 'samen in lennisheuvel' op dinsdag 3 mei

'Hulp aan ouderen blijft belangrijk'

MARIËLLE WIJFFELAARS

Diensten ruilen en meer contact tussen inwoners. Dat was het beeld dat Cocky Beckers voor ogen had toen ze in 2011 startte met 'Samen in Lennisheuvel'. Ze wist negentig bewoners van het dorp te enthousiasmeren en haar initiatief kwam langzaam van de grond. Op dinsdag 3 mei staat de laatste activiteit van Samen in Lennisheuvel op het programma; een bijeenkomst over wonen in gemeenschapshuis Orion.

Hoewel Beckers met plezier terugkijkt op de afgelopen vijf jaar, heeft ze tóch besloten te stoppen met Samen in Lennisheuvel. De reden hiervoor is de teruglopende animo en de bureaucratie. ,,Hierdoor kon ik het enthousiasme en de motivatie niet meer opbrengen", vertelt Beckers. ,,Toen ik startte, hoopte ik een grote groep mensen om me heen te kunnen verzamelen die dit mee op wilden pakken. Samen doen stond voor mij centraal. En dat bleek moeilijker dan ik had gedacht."

DEMOTIVEREND

De dienstenruil liep vrij goed en ook de opgerichte kookclub, de wekelijkse kaartmiddag en wandelochtend kunnen nog altijd rekenen op veel belangstelling. ,,Die activiteiten zullen zeker door blijven gaan", zegt Beckers. Met name het contact met organisaties en verenigingen verliep moeizaam. Ideeën die werden gelanceerd werden volgens Beckers niet snel genoeg opgepikt of belandden op de grote stapel. ,,Dat werkte voor mij demotiverend."

Het contact met de ouderen in Lennisheuvel ervoer Beckers als zeer waardevol en dankbaar. Ook daar zal ze zich in de toekomst voor in blijven zetten. ,,Er zijn best wel wat kwetsbare ouderen die ondersteuning nodig hebben", legt ze uit. ,,Even een praatje maken of hen helpen bij administratieve zaken zijn dingen waar ikzelf energie uit haal én waar ik hen een plezier mee doe."

Als voorbeeld noemt Beckers de ouderenmishandeling waar volgens haar nog steeds een taboe op rust. ,,Maar het vindt zo vaak plaats. Met name op financieel gebied. Ik probeer de ouderen daar bewust van te maken want soms zijn ze wat goed van vertrouwen. Niet zomaar een pinpas en pincode geven en niet iedereen binnenlaten. Het lijkt zo logisch, maar sommige mensen hebben net iets te veel vertrouwen in de mensheid."

PRETTIG WONEN

Tijdens de bijeenkomst op dinsdag 3 mei in Orion zal dit onderwerp ook aan de orde komen. Voorts wordt er gesproken over de mogelijkheden voor zelfstandig wonen voor ouderen. De middag wordt mede georganiseerd door WoonWijs. Beckers: ,,Soms is het mogelijk een bestaande woning te verbouwen en levensloopbestendig te maken. Daarnaast is er de optie van een mantelzorgwoning, met name daar is veel onduidelijkheid over. De gemeente Boxtel komt meer vertellen over de verschillende mogelijkheden die er zijn."

In de toekomst zullen ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen, maar het is wel zaak dat hun woning daar geschikt voor is. ,,Met allerlei hulpmiddelen is een prettige woonruimte echt wel te realiseren", denkt Beckers. ,,De regels en opties zijn echter voor sommige ouderen te onduidelijk, tijdens de bijeenkomst krijgen ze heldere informatie."

Al eerder organiseerde Samen in Lennisheuvel informatiemiddagen voor ouderen. Deze werden gelanceerd na een bijeenkomst waar senioren aan konden geven met welke onderwerpen zij zich bezighouden of waar ze meer over wilden weten. De woonbijeenkomst is de laatste in deze serie én de laatste activiteit voor Samen in Lennisheuvel. Beckers: ,,Ik vind het jammer om ermee te stoppen, maar ik blijf me inzetten voor ons dorp."

De bijeenkomst in Orion duurt van 14.00 tot 16.30 uur, aanmelden is niet nodig. Belangstellenden die 3 mei verhinderd zijn, kunnen voor een soortgelijke bijeenkomst op dinsdag 10 mei om 14.00 uur terecht in gemeenschapshuis De Walnoot of woensdag 18 mei om 19.30 uur in Sint Ursula.

FOTO BOVEN: Cocky Beckers lanceerde vijf jaar geleden Samen in Lennisheuvel. Het initiatief in Lennisheuvel, waarbij diensten werden geruild en clubjes werden opgestart, stopt ermee. Dinsdag 3 mei is de laatste activiteit in het dorp. (Foto: Peter de Koning).


Open zaterdag

Liempdsen Herd

op 30 april

Wekelijks, soms bijna dagelijks, is een groep vrijwilligers bezig met de restauratie van de monumentale boerderij aan de Barrierweg die vanaf 2017 gaat functioneren als bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd. Iedere laatste zaterdag van de maand, met uitzondering van de vakantieperiode, is het pand geopend voor iedereen die een kijkje wil nemen. Zaterdag 30 april zijn mensen tussen 09.00 en 12.00 uur welkom.

In de voorbije maanden is er al veel werk verricht in de boerderij. Authentieke elementen van de boerderij blijven behouden, daarnaast worden moderne elementen toegevoegd. De vrijwilligers die een bijdrage leveren aan de restauratie verzorgen de rondleiding en geven uitleg over wat er allemaal gaat gebeuren in de boerderij. Het wordt een informatie- en vertrekpunt voor bezoekers die Het Groene Woud in willen trekken, maar ook een ontmoetingscentrum voor Liempdse inwoners.

Iedere laatste zaterdag van de maand wordt een open dag gehouden. Het eerstvolgende moment na 30 april is op 28 mei.