'WEGPROFIEL EINDHOVENSEWEG IS TE SMAL'

Lintbebouwing obstakel in aanpak noord/zuid-as

HENK VAN WEERT

Diverse Boxtelse gemeenteraadsfracties hebben de voorbije weken bij het college van B. en W. aangedrongen om plannen te maken én geld te reserveren voor infrastructurele aanpassingen aan de zogeheten noord/zuid-as. Verkeerskundige ingrepen lijken onontkoombaar als de dubbele overweg in de Tongersestraat wordt gesloten en er aanzienlijk meer autoverkeer wordt verwacht op de Bosscheweg, Brederodeweg en Eindhovenseweg. ,,Het geld is niet zozeer het probleem, wel de praktische uitvoerbaarheid", stelt verkeerswethouder Herman van Wanrooij.

In de serie Politieke Barometer van deze krant gaven meerdere fractievoorzitters al aan dat zij bezorgd zijn of Boxtel wel voldoende financiële middelen beschikbaar heeft om de noord/zuid-as aan te pakken. Die bezorgdheid is volgens wethouder Van Wanrooij, die naast verkeer ook financiën in zijn portefeuille heeft, niet nodig. Zorgen heeft Van Wanrooij wel over de wijze waarop verkeerskundige aanpassingen in de praktijk uitgevoerd kunnen worden, zo meldde hij begin april tijdens een raadsvergadering.

Samen met burgemeester Mark Buijs heeft Van Wanrooij een oriënterend bezoek gebracht aan de buurtbewoners van de Eindhovenseweg. Daar is het tweetal duidelijk geworden dat ingrepen om deze weg veiliger te maken, nog niet zo een-twee-drie gerealiseerd zijn. Het smalle wegprofiel met lintbebouwing van met name de Eindhovenseweg vanaf de brug over de Dommel tot voorbij het wegkruis op de splitsing met de Liempdseweg vormt een probleem. ,,Misschien moet de oplossing wel worden gevonden rondom Boxtel", antwoordde Van Wanrooij in de betreffende raadsvergadering op een vraag van de VVD-fractie. Gevraagd naar wat hij met die opmerking precies bedoelde, hield Van Wanrooij zich op de vlakte.

Een gesprek met Riens Timmer en Frans van der Eerden, twee bewoners van de Eindhovenseweg, maakt duidelijk waarop Van Wanrooij zinspeelde. ,,Wij zijn van mening dat de gemeente níets moet veranderen aan de Eindhovenseweg", zeggen Timmer en Van der Eerden. Sinds vijftien jaar geleden snelheidscamera's zijn geplaatst is het er een stuk veiliger geworden, vindt het tweetal. Aanpassing van de noord/zuid-as zien zij niet zitten. Wel hebben ze ideeën voor een andere oplossing. Die zou volgens hen gevonden moeten worden in een oostelijke parallelweg langs de rijksweg A2 als verbinding tussen op- en afrit 26 (Liempdse Barrière) en de Schijndelsedijk. Via de Laarakkerweg, over de Dommel naar de Gemondesestraat en Koppenhoefstraat zou een prima ontsluiting kunnen worden gerealiseerd die de verkeersdruk van de noord/zuid-as haalt, stellen Van der Eerden en Timmer.

MOEILIJK INPASBAAR

Het tweetal heeft burgemeester Buijs en wethouder Van Wanrooij op bezoek gehad en hen laten zien dat ingrepen aan de Eindhovenseweg moeilijk inpasbaar zijn. ,,Met name de burgemeester leek overtuigd dat een structurele oplossing van de te verwachten verkeersdruk niet op deze plek moet worden gezocht. Nu is het tijdens de spits voor ons al moeilijk om vanaf ons erf de weg op te rijden. Als er nóg meer verkeer komt door de sluiting van de dubbele overweg, wordt dat alleen maar moeilijker..."

Pagina 5: 'Opkrikken noord/zuid-as lost niets op'.