Afbeelding
Foto:

Gerenommeerde solist Boerema speelt Mozart op Smitsorgel in Sint-Petrusbasiliek

Liefhebbers van orgelmuziek kunnen zich verheugen op de komst van een wel heel bijzondere organist. De in binnen- en buitenland gerenommeerde Hayo Boerema bespeelt zondag 8 mei het monumentale Smitsorgel in de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek.

Het concert is de tweede uitvoering in de orgelcyclus van Stichting Kerkconcerten Boxtel (SKB). Eerder maakte Laurens de Man, organist van de Janskerk in Utrecht, zijn opwachting. Ditmaal is het de beurt aan Boerema om de luisteraars in vervoering te brengen. De orgelsolist is verbonden aan de Grote of Sint-Laurenskerk in Rotterdam en bespeelt daar het Marcussen-orgel. SKB-voorzitter Kees van Houten omschreef hem eerder als een 'gerenommeerde topper'. De muzikant won verschillende prijzen tijdens diverse concoursen en festivals in onder meer Wenen, Parijs, Sint-Albans, Nijmegen en het Finse Kotka.

Boerema speelt tijdens zijn concert diverse stukken van bekende musici als Mozart, Liszt, Guilmant en Reger. Bijzonder is de compositie Fantasia in f-moll KV 608 van Mozart. ,,Een zeer bijzonder stuk omdat het oorspronkelijk niet voor orgel werd gecomponeerd, maar voor een mechanisch werkende speeldoos", vertelt Van Houten.

De muziekuitvoering start om 20.15 uur. Kaarten voor het concert kosten acht euro en kunnen bij aanvang aan de deur gekocht worden.