Thema-avond goed bezocht door jong én oud

Geen radicalisering Boxtelse jongeren

Tonnie Wesseling

,,Wij moeten onze kinderen in de opvoeding meegeven dat dit verschrikkelijk en níet normaal is. Wij moslims zijn de eerste slachtoffers als er iets gebeurt zoals in Parijs en Brussel. Opvoeding begint vanuit de ouders, dan volgt de maatschappij", aldus Abdirizak Osman van Aros Training Bureau. Hij sprak donderdag het openingswoord in een bijeenkomst over het voorkomen van radicalisering bij jongeren. De zaal in Sint-Ursula zat helemaal vol.

De thema-avond was een initiatief van de Somalische stichting Hiigsi, in samenwerking met welzijnsorganisatie ContourdeTwern. Het werd tijdens deze avond vooral duidelijk dat er angst heerst bij moslims om bij een aanslag telkens hierop aan te worden gekeken. ,,De islam wordt gegijzeld door de groep geradicaliseerde moslims en ík word er op aangekeken. Dit is niét de islam voor alle mensen, maar voor een kleine groep", aldus Osman. Onder de toehoorders waren ook veel allochtone jongeren die ademloos luisterden.

Vervolgens sprak Ahmed Salim namens stichting Hiigsi. Hij stelde dat er collectieve verantwoordelijkheid onder ouders en opvoeders moet zijn. Over radicalisering zei hij: ,,Gelukkig zijn er tot nu toe geen signalen van dit soort activiteiten bij onze Boxtelse jongeren."

Boxtelse jongeren

Namens de gemeente sprak Marusjka Lestrade, wethouder van onder meer jeugd en onderwijs. Zij noemde radicaliseren iets van alle tijden. ,,Het zit een beetje in de puberteit gebakken. De hersens en hormonen van jongeren zitten dan niet altijd waar ze moeten zitten. Extremistisch gedrag kan aantrekkingskracht hebben als zij zich buitengesloten voelen. Als gemeente zijn we erg bezig met onderwijs en geven veel geld uit aan jongerenwerk. Wij kennen alle jongeren, houden ze in de gaten en weten waar ze mee bezig zijn. Wij willen onze Boxtelse jongeren híer houden!"

Hamid Omair, voorzitter van de Marokkaanse Moskee Boxtel stelde ook dat radicalisering los moet staan van associaties met de islam. ,,Wij moslims moeten ook kritisch tegenover elkaar zijn. Onze aanpak moet gezamenlijk zijn en we moeten elkaar begrijpen. Bovendien moeten we ons geaccepteerd voelen, met of zonder hoofddoek. Het is niet erg als je niet in mijn profeet gelooft, maar heb respect voor elkaar".

Vuurwerk

Vuurwerk kwam er na de pauze toen jongerenwerker Bart Lonterman sprak over radicalisering in Boxtel. ,,Ik ben hier nog geen polarisatie tegengekomen. Is er dan niets aan de hand? Daar geloof ik niet helemaal in." Op een scherm toonde hij een foto van het varken dat in Heesch werd opgehangen als protest tegen de komst van een azielzoekerscentrum. Vervolgens liet hij een filmpje zien van een opruiende Sait Cinar, het brein achter AltijdGeslaagd.nl. Er kwamen reacties uit de zaal: ,,Je moet dit soort filmpjes niet laten zien!" De 15-jarige Somalische Abaas ontroerde de zaal met zijn spontane: ,,Ik vind dit niet kunnen, want het is niet waar!"

Na afloop was er nog gelegenheid voor discussie. Een vrouw uit het publiek vond het positief dat er zoveel allochtone jeugd aanwezig was. ,,Mijn kinderen waren helaas niet geïnteresseerd toen ik ze vroeg mee te gaan."

De 20-jarige Marokkaanse Soufiane over het Sait Cinar-filmpje: ,,Ik word niet slimmer van deze man." ,,Ook de PVV en Wilders creëren haat, hier moeten wij met onze kinderen over kunnen praten", was een andere reactie. En: ,,Wilders is net zo gek als die man in dat filmpje!"

Karin van Ditmars van ContourdeTwern dankte de zaal voor de grote opkomst ,,Met een thema wat ons allen raakt".


Open Coffee

in teken

van de natuur

Open Coffee 't Groene Woud staat woensdag 11 mei in het teken van de natuur. De bijeenkomst start om 09.00 uur op landgoed Bleijendijk 2 in Vught, waar tuinontwerpster Yrsa Wehrmeijer een rondleiding verzorgt.

Landgoed Bleijendijk is een particulier natuur- en stiltegebied van circa 100 hectare, gelegen aan de meanderende Essche Stroom in Vught. Deelnemers maken een korte wandeling in het natuurgebied.

Open Coffee is bedoeld voor ondernemende mensen die kennis willen delen, inspiratie willen opdoen of een kopje koffie met anderen willen drinken. Het doel van de bijeenkomsten is om op een laagdrempelige manier het netwerk vergroten en kennis te delen. Vooraf aanmelden is niet nodig, deelname is gratis. Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina van Open Coffee 't Groene Woud.