Thies de Bekker (10), Mason Kuipers (9), Luuk Schellekens (9), Simon Schellekens (10) en Rob van Stekelenburg (11) hadden aan alles gedacht voor hun 'huisje'. Op de vloer hadden ze tapijt gelegd en er was zelfs een kapstok.
Thies de Bekker (10), Mason Kuipers (9), Luuk Schellekens (9), Simon Schellekens (10) en Rob van Stekelenburg (11) hadden aan alles gedacht voor hun 'huisje'. Op de vloer hadden ze tapijt gelegd en er was zelfs een kapstok. Foto: Lonneke Hoondert

Leerlingenraad bedenkt Koninklijke Hobbendonkendag

Houten dorp verrijst op schoolplein

Het getimmer was in de wijde omtrek van basisschool De Hobbendonken te horen. In één ochtend verrees er een heus 'bouwdorp' van pallets op het schoolplein. Alle leerlingen bouwden er lustig op los in het kader van de koninklijke Hobbendonkendag. Het voorproefje op Koningsdag bleek vrijdag een schot in de roos.

De scholieren waren maar wát blij met het initiatief. ,,In overleg met de leerlingenraad hebben we besloten om de dag vóór de vakantie een bouwdorp te organiseren en te gaan barbecueën", legde Bregje Lommen één van de coördinatoren uit. ,,Dat ze de activiteit zelf hebben mogen uitkiezen is natuurlijk extra motiverend voor de kinderen en je ziet dat iedereen zijn steentje bijdraagt."

Tapijt en kapstok

Het was wel opletten geblazen voor de leerlingen, want ze mochten met échte hamers en spijkers aan de gang. ,,Je moet uitkijken dat je niet op je vingers slaat met de hamer", wist Thomas Coset (9). ,,Verder moet je altijd zorgen dat je de spijker goed vasthoudt en er recht op slaat met de hamer. Als de spijker schuin in het hout gaat, dan heb je er niks aan." Thomas genoot zichtbaar. ,,Ik heb altijd al mee willen doen aan een bouwdorp en nu hebben we er gewoon eentje op school."

De jeugd timmerde tientallen hutten compleet met gordijnen, dakramen en veranda's. Ook aan het interieur werd gedacht, zo waren er loungesets, welkomstbordjes en vlaggenmasten. ,,We hebben een mooi tapijt op de vloer vastgespijkerd én een kapstok om je jas aan op te hangen", vertelde Thies de Bekker (10). Thies zelf moest de hamer er bij neerleggen, want hij kreeg een grote spijker in zijn voet. Hij hield als een echte opzichter toezicht op de bouw. Op wat splinters na bleef de rest ongedeerd. Thies kroop samen met zijn clubje de zelfgebouwde hut in en gaf Brabants Centrum een 'rondleiding'. Het was krap, maar dat deerde niet. Ze waren apetrots op hun zelfgebouwde onderkomen. ,,We zouden dit elke week moeten doen", glunderde Rob van Stekelenburg (11).