Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

MEER NADRUK OP 'EIGENTIJDS'

Festival Circolo stippelt nieuwe circuskoers uit

Landgoed Velder biedt vanaf vrijdag 21 oktober tien dagen onderdak aan de zesde editie van Festival Circolo. Het concept van het evenement, dat tot vorig jaar Circo Circolo heette, is grondig aangepast en de huisstijl vernieuwd. Circo Circolo was na vijf edities toe aan een nieuwe jas die haar en haar bezoekers beter past", zegt directeur Marc Eijsink Smeets.

Festival Circolo is sinds vorige week de nieuwe naam van Circo Circolo. ,,De oude naam bleek voor veel mensen een tongbreker en maakte niet direct duidelijk dat het om een tien dagen durend event gaat", aldus Eijsink Smeets. Met de nieuwe naam wordt tevens een nieuwe huisstijl en onder andere een gemoderniseerde website gelanceerd.

Aan de merknaam Festival Circolo is de slogan 'feels like circus' toegevoegd. Hiermee wil het festival aan haar bezoekers duidelijk maken dat het gaat om 'eigentijds circustheater vanuit de hele wereld'. ,,Circus dat zich vermengt met moderne dans, muziek vormgeving en theater staan op dit festival centraal", aldus de directeur.

JHERONIMUS BOSCH

Festival Circolo start met de wereldpremière van 'Sous la toile de Jheronimus' (Onder het doek van Jheronimus) van de Franse groep Les Colporteurs. Dit gezelschap is gevraagd om zich juist dit jaar voor haar nieuwe voorstelling te laten inspireren door het werk van de beroemde schilder. De circusproductie wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Jheronimus Bosch 500 en maakt hiermee deel uit van de manifestatie Bosch500.

Op haar beurt heeft Festival Circolo zich weer laten inspireren door het beeldtaalonderzoek dat Les Colporteurs gedaan heeft voor de productie van deze voorstelling. ,,Een van de foto's daarvan staat centraal in de campagne waarmee het festival aan de man wordt gebracht", aldus Eijsink-Smeets. ,,Tijdens het festival speelt Les Colporteurs deze voorstelling acht keer, daarna volgt een uitgebreide tournee het buitenland. Deze unieke voorstelling is in Nederland dus slechts op Festival Circolo te zien."

De verdere programmering van Festival Circolo wordt medio mei bekend gemaakt.

TRANSPARANTE TENT

Landgoed Velder vormt opnieuw het decor voor het tiendaagse evenement, maar de opzet van het terrein gaat volgens de directeur afwijken van voorgaande jaren. ,,Festival Circolo biedt een complete dag uit, waarbij het midden van het terrein fungeert als foodcourt met een buitenbar, foodtrucks en heerlijk warme vuren. Het à la carte-restaurant, dat dit jaar speciale Jheronimus Bosch menu's serveert, is gesitueerd in een transparante tent zodat bezoekers ook tijdens het eten verbonden zijn met de circussfeer buiten."

Daar worden in kleinere circustenten korte voorstellingen gegeven en workshops georganiseerd. Natuur en cultuur worden op het terrein met elkaar verbonden, onder meer door schommels en zogeheten 'slacklines' hangend in bomen waarop de wat oudere kinderen zichzelf circusartiest kunnen wanen.