Ondanks voldoende stallingsplaatsen, is het doorgaans een chaos in en om de fietsenstalling bij het NS-station in Boxtel. (Foto: Marc Cleutjens).
Ondanks voldoende stallingsplaatsen, is het doorgaans een chaos in en om de fietsenstalling bij het NS-station in Boxtel. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

'BOXTEL LOOPT SUBSIDIE OV-FIETS MIS'

Fietsservice NS-station beperkt

MARC CLEUTJENS

De gemeente Boxtel loopt een belangrijke subsidie voor het project OV-fiets mis als niet geïnvesteerd wordt in betere fietsservice rond het NS-station. Dat stelt de fractie van de PvdA/GroenLinks. In een brandbrief aan het gemeentebestuur van Boxtel wordt gepleit voor adequate maatregelen, zodat Boxtel - net als 21 andere gemeenten - kan profiteren van het provinciale project waarbij OV-fietsen op stations worden gestald.

OV-fiets beoogt fietskluizen te gaan bouwen of verbouwen op de 21 belangrijkste stations van Noord-Brabant. Ook vijf grotere busstations komen in aanmerking voor de OV-fiets. Waar eerder werd gesteld dat de OV-fiets ook naar Boxtel zou komen, ligt dat volgens de PvdA/GroenLinks anders en dreigt de gemeente mis te grijpen bij de verdeling van 800.000 euro.

De raadsfractie stelt dat het mislopen van de subsidie alles te maken zal hebben met de beperkte fietsvoorzieningen op het station. Er is weliswaar een bewaakte stalling waar OV-fietsen worden verhuurd, maar die is op werkdagen geopend van 05.45 tot 19.30 uur. Op zaterdag en zondag is de stalling gesloten en kan de fiets niet bewaakt geparkeerd worden. Uit een ambtelijke notitie blijkt overigens dat door een eerdere lobby van de gemeente en de Fietsersbond tenminste acht fietskluizen in Boxtel geplaatst gaan worden.

In navolging van de Fietsersbond pleit nu ook PvdA/GroenLinks voor een verruiming van de openingstijden van de bewaakte fietsenstalling. Voorgesteld wordt

De Rots

VRIJDAG 30 APRIL

Biljartvereniging De Rots        13.00

MAANDAG 2 MEI

AVO knutselen        09.30

Biljartvereniging De Rots        13.00

Oircol        13.00

AVO vrije tijd, spelletjes        13.30

SWBO vergadering        20.00

HSV Ons Genoegen        20.00

DINSDAG 3 MEI

AVO gym voor ouderen        09.30

Biljartvereniging De Rots        13.00

AVO vrije tijd, spelletjes        13.30

WOENSDAG 4 MEI

SUB naailes        09.00

AVO knutselen        09.30

Biljartvereniging De Rots        13.00

AVO vrije tijd, spelletjes        13.30

Rotskidz kinderbingo        14.00

Country Club        18.30

Bridgeclub De Rots        19.00


de stalling een kwartier voor de aankomst van de eerste trein te openen en pas te sluiten als de laatste trein vertrokken is. ,,Om deze wens te realiseren dienen de marktpartijen die de vervoersdiensten aanbieden uitdrukkelijk verantwoordelijkheid te nemen", stelt PvdA/GroenLinks. ,,De gemeente dient een initiërende en ondersteunende rol te spelen."

De fractie vult aan dat het economisch niet haalbaar zal zijn een fietsenstalling op deze wijze te exploiteren. Thans wordt deze taak gedaan door medewerkers van de WSD en ligt daar volgens de PvdA/GroenLinks een 'gentlemens agreement' aan ten grondslag. ,,Bewaking en service op commerciële basis lijkt niet rendabel."

DE GROENE POORT

De recente uitbreiding van de fietsenstalling bij het NS-station in Boxtel juicht de fractie van PvdA/GroenLinks toe, ook aan de Ladonkzijde. ,,Maar door het mislopen van de provinciale subsidie, kunnen we straks niet beschikken over de kwaliteit van de OV-voorziening zoals op 21 andere Brabantse stations. Dat komt Boxtel niet ten goede." Gerefereerd wordt aan woorden van directeur René Fraaije van oertijdmuseum De Groene Poort, die eerder al zijn beklag deed over de gebrekkige voorzieningen op het station. ,,Door het ontbreken van een goede OV-voorziening loopt De Groene Poort bezoekers mis", aldus de PvdA/GroenLinks. De fractie gaat nog voor de zomervakantie een actie houden op en rond het station om de wens voor betere (betaalde) stallingsmogelijkheden kracht bij te zetten.