Riens Timmer (links) en Frans van der Eerden op de splitsing Eindhovenseweg/Liempdseweg. De noord/zuid-as geschikt maken voor meer verkeer zien zij niet zitten. (Foto: Henk van Weert)
Riens Timmer (links) en Frans van der Eerden op de splitsing Eindhovenseweg/Liempdseweg. De noord/zuid-as geschikt maken voor meer verkeer zien zij niet zitten. (Foto: Henk van Weert) Foto: Henk van Weert

BEWONERS EINDHOVENSEWEG WILLEN GEEN AANPASSINGEN

'Opkrikken noord/zuid-as lost niets op'

HENK VAN WEERT

Het is alweer bijna drie jaar geleden dat de gemeenteraad van Boxtel besloot om de dubbele overweg in de Tongersestraat af te sluiten voor autoverkeer en te vervangen door een fietstunnel. Een van de voorwaarden die daarbij werd gesteld, was dat de noord/zuid-as opgekrikt moet worden om de verwachte toestroom van extra autoverkeer op te vangen én veiligheid te bieden aan fietsers. Bewoners van de Eindhovenseweg zien dat niet zitten...

Samen met de Bosscheweg en Brederodeweg vormt de Eindhovenseweg de noord/zuid-as in Boxtel. Het is een drukke route. Met name tijdens de ochtend- en avondspits. Maar ongelukken gebeuren er zelden of nooit. En dus zeggen de bewoners: laat de situatie zoals die is. Aanpassingen die in het verleden werden gedaan, bleken geen verbeteringen. Permanente snelheidscontrole via flitspalen volstaat in hun ogen.

,,Toch sluiten wij de ogen niet voor de toename van het verkeer voor onze deur op het moment dat de dubbele overweg wordt gesloten. Maar het is een utopie om te denken dat die opgelost kan worden door de infrastructuur op de noord/zuid-as te veranderen", zegt Riens Timmer. Hij bewoont Providentia, het monumentale huis tegenover de splitsing van de Liempdseweg. Frans van der Eerden valt hem bij. Hij woont in de nóg monumentalere boerderij net over de Dommelbrug. ,,Het Boxtelse verkeersprobleem vraagt om visie én geld. En niet om halve maatregelen, zoals het sluiten van de dubbele overweg. Elke wijziging van de verkeerssituatie in Boxtel zorgt wel érgens voor ontlasting, maar het gaat altijd ten koste

De Walnoot

VRIJDAG 29 APRIL

Seniorenorkest        10.00

Vrij biljarten        13.00

ZATERDAG 30 APRIL

Kinderdisco        18.00

ZONDAG 1 MEI

Dansmatinee Stardust Live        12.00

MAANDAG 2 MEI

Pilates        10.00

Biljarten De Walnoot        13.00

Kaarten IVV        13.00

Yoga VCB        13.00

EHBO        19.30

St.-Petrus & St.-Cecilia        19.30

Rikken en jokeren        20.00

DINSDAG 3 MEI

Biljarten Ursulanen        09.00

Koffie-inloop        10.00

Biljarten KBO        13.00

Bridgeclub Revanche        19.30

WOENSDAG 4 MEI

Biljaren Ursulanen        09.00

Gym        09.00

Yoga        10.30

Ouderenorkest Da Capo        13.00

Kienen IVV        13.30

DONDERDAG 5 MEI

Kienen Daphnia        20.00

van de noord/zuid-as. De Eindhovenseweg en Brederodeweg zitten echt aan hun maximum. De weg met smalle rijbanen en lintbebouwing heeft niet het geschikte profiel voor de gekozen verkeersstructuur", aldus Van der Eerden.

BOTTLENECK

Hoewel zij benadrukken niet officieel de buurtvertegenwoordigers te zijn, weten Timmer en Van der Eerden dat hun mening door vele andere bewoners in de straat wordt gedeeld. ,,Als de dubbele overweg dicht gaat voor autoverkeer, vormen de Eindhovenseweg, Brederodeweg en Bosscheweg niet alleen de noord/zuid-as, maar ook de oost/west-as. Want ook al het verkeer van en naar Oisterwijk en Schijndel wordt over deze route geleid. De bottleneck wordt in onze ogen de Brederodeweg tussen de rotondes Fellenoord en La Salle."

Timmer en Van der Eerden zien wel mogelijkheden om problemen op de noord/zuid-as te voorkomen. Ze opperen de mogelijkheid die ook eerder al in de Boxtelse politiek op tafel kwam: een nieuwe weg aanleggen van de Schijndelsedijk naar oprit 26 van de A2 bij het leegstaande wegrestaurant Liempdse Barrière. ,,De ruimte is er om daar een ontsluitingsweg te realiseren." Hoe het tracé moet gaan lopen, valt nog te bezien. ,,Je zou eraan kunnen denken om daarvoor bestaande wegen als Koppenhoefstraat, Gemondesestraat en Laarakkerweg te gebruiken. Iets ten zuiden van de huidige Leemputtenbrug zou een nieuwe verkeersbrug over de Dommel moeten komen", denkt Timmer.

Zijn buurman somt de voordelen op: er komt minder verkeer op de noord/zuid-as, automuseum Classic Park krijgt een betere ontsluiting, de Schijndelsedijk wordt veiliger, mede omdat je het kruispunt met de Sint-Lambertusweg kunt verbeteren en in Liempde krijgt de Boxtelseweg minder verkeer omdat de sluiproute via de Molendijk niet meer aantrekkelijk is. Bovendien tast zo'n nieuwe route in onze ogen geen natuurwaarden aan."

GEEN LAPMIDDELEN

Volgens Van der Eerden en Timmer denkt de gemeente Boxtel er nu aan om alleen de splitsing bij Providentia aan te pakken ,,Maar zoiets rangschikken wij onder kleine lapmiddelen die geen zoden aan de dijk zetten. Laat het zoals het is, ga er niets aan versleutelen. Daarbij hebben wij vertrouwen in burgemeester Mark Buijs. Toen hij onlangs hier met wethouder Herman van Wanrooij een kijkje kwam nemen en met ons door de buurt wandelde, werd hem volgens ons wel duidelijk dat hier niet de structurele oplossingen liggen die Boxtel nodig heeft..."

FOTO ONDER: Riens Timmer (links) en Frans van der Eerden op de splitsing Eindhovenseweg/Liempdseweg. De noord/zuid-as geschikt maken voor meer verkeer zien zij niet zitten. (Foto: Henk van Weert).