Petra Aelbers en opvolgster Carine van Aalst.
Petra Aelbers en opvolgster Carine van Aalst.

Opvolgster staat al klaar

Logopediste Petra Aelbers neemt na 31 jaar afscheid

Het was een lastige beslissing. ,,Uiteindelijk voelde het heel goed", vertelt Petra Aelbers. Zij stopt na 31 jaar officieel per 1 mei als logopediste bij de groepspraktijk Logopedie Boxtel aan de Oisterwijkstraat, gevestigd in gezondheidscentrum De Vier Kwartieren. ,,Maar ik ga het werk en vooral de patiënten heel erg missen hoor", vult ze aan.

Aelbers sluit niet uit dat ze in de toekomst ooit nog iets met haar vak gaat doen. ,,Het zou zonde zijn om alle kennis verloren te laten gaan. Maar eerst ga ik de tijd nemen om samen met mijn man een aantal mooie reizen te maken." Ook haar voorzittersschap bij popkoor Jukebox legt ze neer. ,,Dat zal niet te combineren zijn met het reizen. Maar ik blijf wél zingen in het koor. Sterker nog, ik wil juist méér gaan doen met zang."

De Boxtelse begon ooit als kleuterleidster. ,,Maar een hele klas vond ik toch echt te veel. De logopedistes op school konden echt één op één met kinderen aan de slag. Dat wilde ik ook en op mijn vijfentwintigste ben ik de schoolbanken weer ingegaan." Gaandeweg ging Aelbers zichzelf steeds meer specialiseren in de deelgebieden stemtechniek en adem.

Logopedie is mensenwerk. En juist dat aspect gaat Aelbers ontzettend missen. ,,Het is fijn om iemand vooruit te kunnen helpen. Je bouwt een band op met je patiënten, want je hoort en ziet veel van hun persoonlijke leven." Dat de patiënten de logopediste ook gaan missen blijkt wel uit de chocoladebonbons die op tafel staan. ,,De afgelopen week zag ik iedereen voor het laatst en toen zijn er behoorlijk wat tranen gevloeid", lacht Aelbers.

Opvolgster

Aelbers' opvolgster Carine van Aalst staat in de startblokken om het werk over te nemen. Ze brengt behoorlijk wat ervaring mee. ,,Dit jaar vier ik mijn vijfentwintigjarig jubileum als logopediste", glundert ze. De keus voor Van Aalst lag voor de hand, meent Aelbers. ,,Ze heeft dezelfde specialisaties als ik en ik ken haar al lang. In 1995 heeft ze een tijd een zwangere collega vervangen." Van Aalst voegt toe: ,,Ik ken Marion van Hulsentop, die ook in de praktijk werkt, al sinds onze studie."

Van Aalst over het vak: ,,Ik ben écht een mensenmens. In dit vak kun je een relatie opbouwen met anderen en dat trekt me aan. Ik steek echt mijn nek uit voor patiënten. Als ik het niet vertrouw, hang ik meteen bij de KNO-arts aan de lijn."

,,Veel mensen weten niet wat er allemaal mogelijk is met logopedie. Ze denken dat het enkel voor kinderen is," vertelt Aelbers. Van Aalst knikt: ,,Je kunt mensen op zoveel manieren helpen. Met logopedie kun je zorgen dat mensen beter ademhalen, waardoor ze bijvoorbeeld weer wél een stuk kunnen fietsen." Van Aelbers is het daar roerend mee eens. ,,Ik ga het ontzettend missen", zegt ze nogmaals.