Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

SINT-JOSEPH: 'HOGE INKOMENS BETALEN 4,6 PROCENT EXTRA'

Geen huurstijging laagste inkomens

Woonstichting Sint-Joseph heeft deze week de huurtarieven per 1 juli 2016 bekendgemaakt. Op die datum gaat landelijk de huurverhoging in. Huurders van Sint-Joseph met een minimuminkomen krijgen geen verhoging.

De regering stelt ieder jaar vast hoeveel de maximale huurverhoging mag zijn. Waar de laagste inkomens geen huurverhoging krijgen, moeten huurders met een inkomen tot 44.360 euro rekening houden met een maximale verhoging die gelijk is aan de inflatie (0,6 procent). Betalen ze al de huurprijs die past bij de woning, dan verhoogt Sint-Joseph ook voor deze groep de huur niet. De hoge inkomens krijgen een opslag van 4,6 procent.

Naast de huurverhoging geldt voor alle huurders van Sint-Joseph dat ze vanaf 1 juli minder gaan betalen voor de maandelijkse bijdrage aan het glas- en rioolfonds. ,,Hiermee verzekeren huurders zich voor het kosteloos verhelpen van glasschade en verstoppingen", zo ligt een woordvoerster toe. ,,Dat scheelt per maand 1,30 tot 1,50 euro. Daarmee dragen we bij aan het betaalbaar houden van de woonlasten."

KWALITEIT

Huurders die gebruik maken van de minimaregeling(en) van de gemeente ontvangen sowieso geen huurverhoging, zo stelt de woonstichting. De overige huurders met een inkomen tot 34.678 euro betalen vanaf 1 juli maximaal 0,6 procent meer. Dat hangt af van de huidige huurprijs. Past deze bij de kwaliteit van de woning? Dan krijgen ze geen verhoging. Is de huur van de woning nog te laag? Dan gaat het maandelijks huurbedrag met 0,6 procent omhoog. ,,Ruim driekwart van onze huurders die een sociale woning huurt, heeft een inkomen van maximaal 34.678 euro", aldus de woordvoerster.

Ook voor de huurders met een inkomen tussen 34.678 en 44.360 euro is eenzelfde beleid opgesteld als voor de lage inkomens. Geen huurverhoging als het maandbedrag past bij de kwaliteit. En minimale verhoging van 0,6 procent als de huurprijs nog niet aansluit bij de kwaliteit van de woning. Ongeveer 12 procent van de huurders die een sociale woning huurt, heeft een inkomen van minimaal 34.678 euro, maar maximaal 44.678 euro.

WOONCARRIÈRE

Huurders met een inkomen boven 44.360 euro krijgen een maximale huurverhoging van 4,6 procent. ,,Dit geeft Sint-Joseph de financiële ruimte om de huurverhoging voor de huishoudens met een laag en middeninkomen gelijk te houden aan maximaal de inflatie", zo wordt toegelicht. ,,Om deze huurders te stimuleren een volgende stap in de wooncarrière te maken richting een vrije sector huurwoning of een koopwoning, is de maximale huurverhoging berekend."

FOTO BOVEN: Zicht op de nieuwe huurwoningen van woonstichting Sint-Joseph aan de Van Randerodestraat in de wijk Selissenwal. In het project Landduin werd niet alleen nieuwbouw gepleegd, maar werden bestaande etagewoningen fraai gerenoveerd.(Foto: Peter de Koning).


Rouwen om moeder

Moederdag is een dag die erg moeilijk kan zijn als je moeder er niet meer is. Voor mensen die hun moeder moeten missen, verzorgen Henriëtte van Lokven en Judith Marechal, ritueelbegeleiders bij afscheid, zaterdag 7 mei van 14.00 tot 16.00 uur een workshop op het adres Kruisstraat 9 in Boxtel. Er kunnen maximaal acht personen deelnemen. Deelname kost tien euro per persoon. Belangstellenden kunnen zich tot uiterlijk 5 mei aanmelden via telefoonnummer 06-49 11 88 77 of e-mail judithmarechal@hotmail.com.

Gevonden huisdieren

Stichting Amivedi meldt dat op 24 april een konijn is gevonden op Den Achterhof in Liempde. Het beest heeft lange haren op zijn kop. Op 21 april is een kater gevonden aan de Hazelaarsgaard in Boxtel. Hij heeft zwarte vlekken op zijn kop, zwarte vlekken op het lichaam en een zwarte staart. Meer informatie: via www.amivedi.nl of telefoon (088) 006 46 83.