820 kinderen verzamelden vrijdagochtend in sportpark Den Wielakker voor de Koningsspelen. Wethouder Van Wanrooij opende de Spelen. (Foto's: Albert Stolwijk).
820 kinderen verzamelden vrijdagochtend in sportpark Den Wielakker voor de Koningsspelen. Wethouder Van Wanrooij opende de Spelen. (Foto's: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

Liefst 820 basisschoolkinderen leven zich uit in sportpark Den Wielakker

Massaal sporten tijdens Koningsspelen

LONNEKE HOONDERT

De sportvelden op Den Wielakker stroomden vrijdag vroeg in de ochtend vol met kinderen. Het was dan ook een mooi plaatje: honderden leerlingen stonden juichend en springend op het veld. Ze konden niet wachten om te beginnen met de jaarlijkse Koningsspelen. Na een kort woordje van wethouder Herman van Wanrooij werd het speciaal voor de Koningsspelen ingestudeerde lied 'Hupsakee' gezongen én gedanst. De Spelen waren officieel geopend!

Evenals de voorgaande twee jaren deden Boxtelse basisscholen vrijdag weer massaal mee aan de Koningsspelen, die voorafgaand aan Koningsdag, door Buurtsport Boxtel georganiseerd worden. Liefst 820 kinderen van de groepen 5 tot en met 8 van de Angelaschool, De Spelelier, De Vorsenpoel, De Beemden, de Sint-Theresiaschool en de Prinses Amaliaschool betraden de sportvelden. De dag werd mede mogelijk gemaakt door soft- en honkbalvereniging Ducks, atletiekvereniging Marvel, voetbalclub Boxtel en tafeltennisvereniging Taverbo.

Je energie kwijt

Vooral de reusachtige, opblaasbare stormbaan was in trek bij de leerlingen. ,,Die lijkt me het gaafst, maar ik kijk ook uit naar het potje rugby dat we straks gaan spelen", vertelde Wout Peeters (11) van de Angelaschool. ,,Van een klasgenootje op school heb ik al wat tackles geleerd."

De Spelen konden Robin van Aaren (10) van de Sint-Theresiaschool wel bekoren. ,,Op school gym je wel, maar écht sportieve dingen als dit doen we niet veel. Ik vind het leuk om een keer iets heel anders te doen met mijn klasgenoten." Ook Iris Krimp (10) van De Vorsenpoel had er zin in: ,,Ik zit op ballet. Dat ik nu allerlei andere sporten kan proberen, vind ik fijn. Lekker rennen, daar houd ik wel van."

Eén van de atletiekonderdelen tijdens de Koningsspelen was het hordelopen. Indy van der Plas (12) van openbare basisschool De Spelelier zat nog bij te komen van haar race. ,,Ik vind het heerlijk, want ik kan er veel energie in kwijt en je kunt ook echt tegen iemand racen. Ik heb gewonnen trouwens!"

Motiveren

Scholieren maakten vrijdag kennis met verschillende sporten zoals honkbal, rugby, voetbal, tafeltennis en atletiek. Vijfenzestig eerstejaars leerlingen van de opleiding Sport en Bewegen van het ROC Tilburg begeleidden de spellen. ,,Dit is ons eerste evenement met zoveel kinderen. Dat is best spannend. Het is een grote uitdaging om de jeugd gemotiveerd te houden. Ze vinden natuurlijk niet alle sporten even leuk en het is best een lange dag. Tot nu toe vinden ze het echter geweldig", lachte Stijn Hampsink (17).

Joep Janssen van Buurtsport Boxtel was tevreden over het verloop van de dag. ,,Vorig jaar gaven scholen aan dat ze juist tegen én met elkaar wilden sporten. Aan die wens hebben we gehoor gegeven. Maar fair-play staat hierbij wel centraal." Hoewel ze met een kapotte knie aan de kant zat bij het rugbyveld, omdat ze iets te fanatiek naar de bal dook, was Lindhe van Hamel (8) van de Prinses Amaliaschool het daar roerend mee eens. ,,Het belangrijkste is dat iedereen eerlijk speelt en vooral veel plezier heeft", benadrukte ze. En zo is het maar net.

De reuzenballen vergden nogal wat concentratie om het evenwicht te bewaren. Dit tot grote hilariteit van de scholieren.
De leerlingen konden hun energie kwijt bij het atletiekonderdeel hordelopen. ,,Het beste is dat je tegen elkaar mag racen
Kinderen leefden zich uit bij het tafeltennis op geïmproviseerde tafels.