Scoutingleden Lana van der Meer (14), Lotte van Boekel (13) en Femke Rutten (14) maakten samen met bewoonsters Gerda van Ossen-Boleij en haar zus Annie Van Oers-Boleij zalmwraps klaar in wijkhuis Simeonshof. (Foto: Peter de Koning).
Scoutingleden Lana van der Meer (14), Lotte van Boekel (13) en Femke Rutten (14) maakten samen met bewoonsters Gerda van Ossen-Boleij en haar zus Annie Van Oers-Boleij zalmwraps klaar in wijkhuis Simeonshof. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

Gidsen Scouting Boxtel bezoeken ouderen in wijkhuis Simeonshof

'Hier wordt nog dagen over nagepraat'

Lonneke Hoondert

Ze vonden het best spannend, op bezoek bij ouderen in een verzorgingshuis. De meeste meiden waren zelfs nog nooit in een 'bejaardenhuis' geweest, laat staan dat ze ooit met ouderen bordspelletjes hadden gespeeld of gekookt. Twintig gidsen van Scouting Boxtel brachten gisteravond een bezoekje aan wijkhuis Simeonshof aan de Annastraat in Boxtel en het werd er eentje waar de jongeren én de ouderen nog dagen over na zullen praten.

De gidsen, een speltak van de scouting voor meisjes van 11 tot en met 15 jaar, komen elke woensdagavond samen tussen half acht en negen uur. De ene keer trekken de jonge scoutingleden de bossen in, een andere keer leren ze scoutingtechnieken of blijven ze binnen om een beauty-avond te houden. In al die jaren passeerden heel wat activiteiten de revue, maar een avondje gezelligheid met senioren? Dat hadden de scouts nog nooit gedaan.

Twintig meiden van Scouting Boxtel maakten gisteren samen met de ouderen heerlijke hapjes en speelden vervolgens bordspelletjes. De kennismaking verliep hier en daar nog wat voorzichtig, maar toen de deelnemers eenmaal samen eieren hadden gepeld, zalmwraps gerold en groenten gehakt kletsten de tieners, evenals hun oudere tafelpartners, er op los.

Gezelligheid

Maaike Lobbezoo (13) en Karlijn van Stekelenburg (12) maakten met drie oudere dames groentespiesjes. ,,Het is erg gezellig om al deze ouderen te ontmoeten", vertelde Karlijn. ,,Daar sluit ik me helemaal bij aan", lachte Maaike. ,,Ik vind het leuk om ook eens mensen van een heel andere leeftijd te leren kennen. Ik kan veel van hen leren."

Aan een andere tafel is een gezelschap driftig aan het hakken en snijden. ,,Wij bereiden ham-prei salade", legde Nanda Nouwens uit. Zij woont in wijkhuis Simeonshof. ,,Er zijn hier behoorlijk wat activiteiten, maar deze springt er voor mij uit. Het is weer eens wat anders en niet alleen voor ons, óók voor de meiden." Nouwens is blij met het bezoek. ,,En ze helpen ook nog eens goed mee met koken. Ik hoop dat ze dit ook bij andere tehuizen gaan doen."

Maud Hazenberg (11) zit sinds anderhalf jaar bij de scouting, maar een activiteit als deze had ze niet eerder meegemaakt. ,,Dit is iets heel anders dan wat we normaal doen op woensdag. Het klikt met de oudere mensen en ik vind het heel gezellig." Tafelgenote Cor van Grinsven knikte instemmend. ,,Dit vind ik zo'n goed idee. Er wordt op Simeonshof best veel gedaan, maar dit is geweldig. Het is zo leuk dat de kinderen speciaal hier naar toe komen." Ook Lotte van Boekel (13) vond de scoutingactiviteit meer dan geslaagd. ,,Het is interessant om mensen van verschillende leeftijden te ontmoeten." Jo Janssen was eveneens enthousiast over het jeugdige bezoek. ,,Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Van mij mogen ze elke week wel langskomen!"

Enthousiast

De ontmoeting tussen de jonge gidsen en de senioren was niet alleen heel gezellig. Het initiatief hoort ook bij de spelvisie van Scouting Boxtel. ,,Bij de scouting vinden we actief bezig zijn in de samenleving belangrijk, daar past deze activiteit natuurlijk perfect bij", vertelde leidster Carin Silvertand. ,,De letters van het woord 'scouts' staan voor samenleving, communicatie, outdoor, uitdaging, teambuilding en spel. Op outdoor na komt dat vanavond allemaal aan bod." Het enthousiasme van de meiden én de ouderen over de avond bleef ook bij Silvertand niet onopgemerkt. ,,Als iedereen het bezoek als positief ervaart, gaan we dit zeker nóg een keer doen."

Als het aan begeleidster Marie Nel van Antwerpen van Simeonshof ligt, wordt deze avond absoluut een keer herhaald. ,,Toen we de bewoners vertelden over de komst van de kinderen, reageerden een aantal ouderen enthousiast." Zij gaven zich dan ook meteen op om mee te doen. ,,Het is weer eens wat anders en sommige ouderen vinden dit leuker dan de reguliere activiteiten. Natuurlijk vinden ze het plezierig om op woensdagmiddag te breien, maar het contact met mensen van buitenaf vinden ze heerlijk." De ouderen genoten inderdaad zichtbaar van het bezoek. ,,Hier wordt nog dagen over nagepraat", lachte Van Antwerpen.