Vele vrijwilligers van de Liempdse Natuurwerkgroep hielpen dit jaar aan de Savendonksestraat duizenden padden veilig de weg over tijdens de grote paddentrek. (Foto: Natuurwerkgroep Liempde).
Vele vrijwilligers van de Liempdse Natuurwerkgroep hielpen dit jaar aan de Savendonksestraat duizenden padden veilig de weg over tijdens de grote paddentrek. (Foto: Natuurwerkgroep Liempde). Foto: Natuurwerkgroep Liempde

Liempde helpt bij de paddentrek

Natuurwerkgroep zet 3.400 amfibieën over

Voorzitter Ad de Kort van Natuurwerkgroep Liempde liet het indrukwekkende aantal al tijdens de uitgestelde Boomfeestdag op 13 april terloops vallen. De natuurliefhebbers hielpen tijdens de grote paddentrek in het voorjaar aan de Savendonksestraat in Liempde ruim 3.400 padden, kikkers en salamanders met het oversteken van de weg.

De werkgroep had op de ochtend van de Boomfeestdag nét de grote amfibieënschermen weggehaald die enkele weken langs de straat stonden opgesteld.

Om te voorkomen dat de beestjes worden doodgereden tijdens de oversteek van hun winterverblijf in bosgebied De Geelders naar hun zomerverblijf, de sloot aan de overkant aan de weg, werden de schermen dit jaar vanaf 11 maart opgetrokken. Langs de barrière groeven vrijwilligers 39 emmers in. De emmers vangen de dieren op die de trek naar de sloot proberen te maken. Leden van de werkgroep en van de Liempdse Jeugdnatuurwacht controleren vervolgens op verschillende momenten de emmers en brengen de amfibieën naar de sloot. Dat bespaart jaarlijks veel onnodige verkeersslachtoffers.

Controleschema

Met ruim 120 leden was het opstellen van een controleschema zo gepiept. Veel vrijwilligers waren tot en met 13 april actief om de padden en andere slootdiertjes te helpen. Daarnaast staken ook toevallige passanten de handen uit de mouwen en kwamen heel wat opa's en oma's met hun kleinkinderen een handje helpen.

Recordvangst

De eerste dagen lieten de padden en kikkers zichzelf niet zien, maar toen de nachttemperatuur en de luchtvochtigheid rond 21 maart omhoog schoot, kwamen ook de amfibieën uit hun winterverblijven tevoorschijn. Vrijwilligers troffen 's ochtends honderden dieren in de emmers aan, die overgezet moesten worden naar de andere kant van de weg. De drukste dag was op 27 maart. Toen waren er zelfs 603 beesten in de emmers gevallen.

Aan de Savendonksestraat zijn dit jaar 3.412 amfibieën overgezet. Daar zaten 2.625 padden bij, 725 bruine kikkers, 58 kleine watersalamanders en vier groene kikkers.

FOTO ONDER: Veel vrijwilligers van de Liempdse Natuurwerkgroep hielpen dit jaar, samen met de Liempdse Jeugdnatuurwacht én toevallige voorbijgangers, aan de Savendonksestraat duizenden padden veilig de weg over tijdens de grote paddentrek. (Foto's: Natuurwerkgroep Liempde).

Emmers vol kikkers en padden...