voor zomer concreet plan collectief

'Juridische stappen ten volste benutten bij DKA'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Een jaar en drie maanden nadat het faillissement van Triple E werd aangevraagd, werd dinsdag gekozen voor een nieuwe partij voor invulling van De Kleine Aarde: Het Collectief. Het samenwerkingsverband komt voor de zomer met een concreter plan, zo beloofde woordvoerder Paul Gosselink van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij dinsdagavond. Bewonersinitiatief Buren van De Kleine Aarde liet weten te wachten op de bezwaarprocedure rondom het verzoek tot het openbaar maken van documenten van het besluitvormingsproces.

,,Ik ben geschrokken van het sentiment dat vanavond overheerste bij de politieke partijen", aldus Gosselink. ,,Het is jammer dat er een negatief beeld wordt geschetst van Het Collectief. Terwijl wij het beste voor hebben met Boxtel. Toch kijk ik positief terug op de vergadering. Mensen uit alle geledingen van de samenleving hebben hun mening gegeven. Nu is het aan ons om huiswerk te maken." Volgens Gosselink zijn er inmiddels werkgroepen gevormd met afgevaardigden van de verschillende partijen die bij Het Collectief zijn aangesloten. ,,Daarnaast willen we de omwonenden natuurlijk bij de plannen betrekken." Ook worden gesprekken met andere initiatiefnemers, zoals Burgers voor De Kleine Aarde, weer opgestart. Het Collectief sprak al eerder met planmakers, maar wilde de gemeenteraadsvergadering van dinsdag afwachten voor tot actie werd overgegaan.

Marianne Galema en Patricia van Rooij, initiatiefnemers voor het plan Burgers voor De Kleine Aarde, zijn blij dat het besluit is gevallen. ,,Voor mij voelt de keuze voor Het Collectief als een erkenning van het duurzaamheidsicoon dat De Kleine Aarde was en is", aldus Van Rooij. Zij en Galema voelen zich gesteund door de gemeenteraad om het gesprek aan te gaan met Het Collectief. ,,Dat gaat er binnenkort dan ook van komen."

onverantwoord

Gerlof Roubos, die namens Buren van De Kleine Aarde de voorbije maanden actie voerde tegen het besluitvormingsproces rondom De Kleine Aarde, noemde de keuze voor het raadsvoorstel niet verrassend. ,,We hebben tot nu toe alles gedaan wat we konden doen en dan is het goed om te zien dat verschillende politieke


Bijeenkomst voor
verenigingen over
vluchtelingen

Boxtel organiseert op maandag 25 april een bijeenkomst over de opvang van vluchtelingen in de gemeente die met name is bedoeld voor afgevaardigden van lokale (sport)verenigingen. Er wordt besproken wat zij in Boxtel kunnen doen voor de integratie van vluchtelingen.

De bijeenkomst op 25 april gaat om 19.30 uur van start in de raadzaal van het gemeentehuis. Mensen dienen zich aan te melden via www.boxtel.nl/bijeenkomstvluchtelingen. Daar is ook een overzicht met veelgestelde vragen over vluchtelingenopvang te vinden. Deze lijst wordt telkens aangevuld.

partijen onze opvattingen delen, zoals de bezorgdheid over de komst van een biovergistingsinstallatie. Toch vind ik nog steeds dat de gemeenteraad op basis van de stukken een onverantwoord besluit heeft genomen." Kort nadat de gemeente aan het Wob-verzoek had voldaan, diende Roubos een bezwaar in. ,,We hebben van de gemeente gehoord dat er meer informatie is rond het besluitvormingsproces, maar dat zij dit niet wil prijsgeven. Wij vragen om dit alsnog te verstrekken en wachten dus op de uitkomst van de bezwaarprocedure."

Buren van De Kleine Aarde is bereid om in gesprek te gaan met Het Collectief. De partijen van het samenwerkingsverband hebben beloofd omwonenden bij de planvorming te betrekken. ,,Voor ons is echter duidelijk dat we de juridische mogelijkheden die er zijn rond het proces van planvorming, ten volste zullen benutten."

Tijdlijn

1972: Sietz Leeflang vestigt zich als geestelijk vader van De Jonge Onderzoekers in de Van Coothhoeve te Boxtel. Concrete resultaten waren de bouw van een bolwoning en een piramidehuis.

Oktober 1974: Koningin Juliana brengt een bezoek aan De Kleine Aarde. Met oprichter Sietz Leeflang en medewerker van het eerste uur Henk Keizer wandelt de vorstin op laarzen door de moestuin.

1977: Sietz Leeflang vertrekt bij De Kleine Aarde.

1996: Opening bezoekerscentrum.

November 2010: Directeur Martijn Messing maakt bekend dat het ecopark met bezoekerscentrum en Van Coothhoeve aan het Klaverblad in Boxtel per 1 januari 2011 gesloten wordt.

November 2010: Boxtel neemt afscheid van De Kleine Aarde met een fakkeltocht en de onthulling van drie voetafdrukken bij de bolwoning.

2011: De gemeente wordt bestookt met ideeën en suggesties voor invulling van De Kleine Aarde.

September 2013: Gemeente Boxtel stopt samenwerking met oud-directeur Martijn Messing en Vincent Snels die sinds 2011 plannen maakten voor het terrein vanwege de grote financiële risico's die het project met zich meebrengt.

Februari 2014: Kenniscentrum Triple E krijgt groen licht van de gemeente om het terrein van De Kleine Aarde te huren.

Juli 2014: De nieuwbouwplannen voor De Hobbendonken op het terrein DKA gaan niet door.

December 2014: Triple E vraagt faillissement aan.

2015: Meerdere partijen melden zich bij de gemeente voor invulling van De Kleine Aarde.

Januari 2016: Beeldvormende bijeenkomst waarin partijen zich presenteren.

Maart 2016: College van B. en W. kiest voor Het Collectief: een samenwerkingsverband.

April 2016: Gemeenteraad stemt in met voorstel college en steunt Het Collectief.


Mooi, nieuw bos

De gemeente, waaronder wethouder Herman van Wanrooij en beheerder openbare ruimte Eric Ter Heide met zijn team, mogen best trots zijn op het nieuw aangelegde bos (voormalig Populierenbos) aan de Puttersdreef. Gefeliciteerd heren en dit ook aan de omwonenden en enkelen daarvan, die de koppen bij elkaar hebben gestoken.

Het is geweldig wat tot stand is gekomen. Dit is een uniek project geweest, mede omdat de omgeving hier ook inspraak in heeft gehad. Maar vooral dank aan de werkploeg van het hoveniersbedrijf Van Esch uit Haaren. De manschappen hebben met liefde en plezier het plan letterlijk verwezenlijkt.

En nu gaan we genieten van de vooruitzichten; hoe alles verder ontwikkelt. In ieder geval kunnen we over een paar maanden het schouwspel bewonderen van de prachtige bloemenzee, welke men ingezaaid heeft en waar ook het bijenvolk heerlijk van kan gaan snoepen.Nogmaals: proficiat!

        HAN VAN GESTEL-DE LAAT