Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

CERTIFICAAT VOOR SCHAAPHERDERS

Natuurgebied Kampina krijgt eigen schaapskudde

Ben niet verrast als je over enkele weken een schaapskudde tegenkomt op de Kampina. Natuurmonumenten hoopt de kudde volgende maand te verwelkomen op de uitgestrekte heidevelden die centraal gelegen zijn in het natuurgebied. Volgens een woordvoerster gaat de kudde onder leiding van een herder afwisselend zes tot zeven plekken in de Kampina begrazen.

De schaapskudde zal 's nachts niet ondergebracht worden in een schaapskooi, maar een plek vinden in een tijdelijk aan te leggen nachtopvang op de heide. Met de komst van de schapen, verschijnen meer grazers in het natuurgebied. Er lopen ook al runderen en IJslandse paarden rond die op een natuurlijke wijze bijdragen aan het beheer van de Kampina.

De kudde komt onder leiding van herder Rob Adriaans, die samen met Marijke Dirkson als eerste in Nederland het certificaat Schapen voor natuur heeft behaald. ,,Daarmee zijn ze de eerste officieel gecertificeerde schaapherders van Nederland", zegt de woordvoerster van Natuurmonumenten trots. Het certificaat geeft aan dat de herders professioneel werken op een goede wijze met de dieren kunnen omgaan. ,,De kwaliteitseisen hebben betrekking op vakkundig werken in de natuur, het vaardig hoeden van schapen, het vakbekwaam verzorgen van schapen en honden en goed ondernemerschap."

Het is niet voor het eerst dat een schaapskudde in Kampina gaat begrazen. Ruim tien jaar geleden trok ook regelmatig een kudde door het natuurgebied. Die kudde trok toen behoorlijk wat bekijks. Momenteel zijn schaapskuddes in Het Groene Woud in opkomst. Binnen de gemeentegrenzen van Boxtel worden op meerdere locaties tijdelijk schaapskuddes ingezet voor natuurlijk berm- en oeverbeheer.

In Liempde is ook een schaapskudde actief, die regelmatig te vinden is nabij het Duits Lijntje.

Boxtel

Stardust Live

Gemeenschapshuis De Walnoot biedt zondag 1 mei van 14.00 tot 18.00 uur onderdak aan de formatie Stardust Live, die bestaat uit John en Marjolein uit Schijndel. Het duo wordt muzikaal ondersteund door orkest New Harvest, ook zijn Indische hapjes verkrijgbaar.

Kaarten kosten in de voorverkoop zes euro, aan de zaal zijn ze voor acht euro beschikbaar. Reserveren? Bel John Kersch, telefoon (073) 543 09 34 of 06-44 18 10 34.