VRIJMARKT DIT JAAR OP KONINGSDAG

Dagvullend programma op Boxtels Oranjefeest

Evenementenstichting Boxtel Vooruit heeft voor Koningsdag een vertrouwd programma met Oranjefestiviteiten samengesteld. Het meest opmerkelijk op woensdag 27 april is de jaarlijkse vrijmarkt, die in voorgaande jaren altijd samenviel met de Oranjebraderie van de centrumwinkeliers.

Het ochtendprogramma start met voetbal en hockey voor schoolteams in de sportparken Wagenaars en Molenwijk. In de raadzaal worden de gedecoreerden uit de gemeente Boxtel door burgemeester Mark Buijs toegesproken en wordt met een glaasje oranjebitter getoost op de gezondheid van de jarige koning Willem-Alexander. De genodigden uit Liempde gaan daarna terug naar hun dorp om daar de feestelijkheden bij te wonen.

De Boxtelse gedecoreerden verplaatsen zich aansluitend naar de Markt waar het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris een vendelgroet brengt. Vervolgens maakt het reuzenkoppel Jas de Keistamper en Hanne mî de Moor zijn opwachting, compeet met Jasband De Keiknoepers en dansgroep De Keigoeikes. Op zijn bekende wijze laat Jas zijn licht schijnen over Boxtelse ontwikkelingen in de afgelopen maanden. Daarna marcheert Boxtel's Harmonie de Markt op om de verzamelde menigte te trakteren op een aubade. Daarbij wordt ook het Wilhelmus gezongen.

De harmonie haalt hierna de kinderen op die in kasteelpark Stapelen hun fiets hebben versierd. In de vorm van een muzikaal defilé trekt de stoet voorbij aan de gedecoreerden en overige belangstellenden. Daarna barst een jeugdprogramma los met een springkussen, klimwand, knustelactiviteiten en oud-Hollandse spelletjes. Bovendien kunnen de kinderen zich laten schminken. Bovendien kunnen zij de hele middag gratis poffertjes, suikerspinnen en popcorn snoepen. Tegelijk vindt de vrijmarkt plaats waar kinderen hun tweedehands speeldgoed en andere spulletjes kunnen verkopen. Het kinderprogramma wordt om 17.00 uur afgesloten met een familieshow door de jubilerende feestband One Two Trio.

Vanaf 19.00 uur wordt een muziekprogramma aangeboden met singer-songwriter The Martial, coverband The Usual Suspects en Boxtel Zingt Mee onder aanvoering van Kees Berkelmans en een gelegenheidskoortje.


Tóch muzikale
'Koningsnacht'
op Markt Boxtel

Even zag het ernaar uit dat op de avond vóór Koningsdag het podium dat door Boxtel Vooruit wordt opgebouwd onbezet zou blijven. De Markthoreca heeft onder aanvoering van Sjef van Asveldt, uitbater van rockcafé Dok 12, echter toch nog een invulling kunnen regelen. Coverband De Knallende Mannen treedt op van 21.00 tot 23.00 uur. Voorafgaand én aansluitend zorgt deejay Tobias een uur vol muziek.

De Knallende Mannen speelt covers van onder meer Foo Fighters, Muse, Royal Blood, Lenny Kravitz, The Cult en Black Crowes. De band zag drie jaar geleden het levenslicht en werd opgericht door (ex-)leden van illustere bands als The Wibra's, Dirk Diggler, SoulSteeler en Jack Foe. Dreunende drums, beukende bassen, gierende gitaren en zinderende zang, het komt allemaal voor in het programma dat Johan van Gestel, Eric Berben, Sus Kaethoven en Martin Smits voorschotelen.

De draaistijl van deejay Tobias uit Oldenzaal is breed, vlot en opzwepend, van gezellige meezingers tot de nieuwste dance-tracks en dat alles strak gemixt.