Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

het collectief kan aan de slag op de kleine aarde

Gemeenteraad hakt DKA-knoop door

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Het regende moties en de gemeenteraad had er ruim vier uur voor nodig, maar uiteindelijk werd een besluit genomen over de ontwikkeling van voormalig milieueducatieterrein De Kleine Aarde. Een meerderheid stemde in met het voorstel van het college van B. en W. om Het Collectief aan de slag te laten gaan op de plek waarmee Boxtel ruim veertig jaar geleden op de duurzame kaart werd gezet.

Even leek het erop dat het besluit dinsdagavond zou worden opgeschort. Zo deelde burgemeester Mark Buijs voorafgaand aan de behandeling van het onderwerp mee dat bewonersinitiatief Buren van De Kleine Aarde naar de rechter was gestapt. Zij deed eerder een verzoek tot extra informatie via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), maar meent dat er informatie wordt achtergehouden door de gemeente. Er werd bezwaar aangetekend bij de gemeente en de rechter werd ingeschakeld om voor de gemeenteraad een antwoord te krijgen. Dit werd afgewezen vanwege de beperkte tijd. Gerlof Roubos liet dinsdagavond weten dat het bezwaar blijft staan. Verschillende politieke partijen vroegen zich vervolgens af of ze wel een besluit konden nemen. Wethouder Peter van de Wiel stelde in een reactie dat er geen informatie is achtergehouden.

onschuld

Na een schorsing, door gemeenteraadslid Wim van der Zanden (Balans) aangevraagd, achtte de meerderheid van de gemeenteraad het wenselijk een besluit te nemen. ,,We moeten nu een oordeel vellen", aldus Peter Manniën (Combinatie '95). ,,Het heeft al ontzettend lang geduurd." Zijn partijgenoot Katelijne van Thiel schaarde zich achter de uitspraak van wethouder Van de Wiel dat er geen informatie wordt achtergehouden voor omwonenden. ,,In dit land ben je niet schuldig tot je onschuld bewezen is, maar andersom."

Voor De Buren van De Kleine staat echter vast dat niet alle informatie boven tafel


Boxtel ontvangt

380 zienswijzen

over parkeren

Bezwaarmakers konden tot 7 april een zienswijze indienen tegen het aangekondigde parkeerbesluit dat het gemeentebestuur in het centrum van Boxtel wil invoeren. Dit heeft 380 brieven opgeleverd, meldde wethouder Herman van Wanrooij dinsdag in de gemeenteraadsvergadering.

Vanwege problemen met het systeem hebben niet alle indieners een ontvangstbevestiging ontvangen, aldus Van Wanrooij. In een brief die op de Facebookpagina Parkeervergunningen Centrum Boxtel NEE circuleert, meldt de gemeente dat het systeem vervangen wordt, waardoor ze momenteel niet in de mogelijkheid is het systeem te raadplegen.

Indieners worden niet de dupe van de vertraging, aldus Van Wanrooij. ,,Mensen van wie de zienswijze niet op correcte wijze is ingediend, worden op de hoogte gesteld en krijgen tot twee weken hersteltijd na onze brief." In periode tot en met 16 maart zijn zestien zienswijzen afgekeurd. Daarvan zijn er negen gerectificeerd teruggekomen, meldt Van Wanrooij. In de periode tot en met 31 maart zijn achttien zienswijzen niet op de juiste manier ingediend.

is. ,,We kregen naar aanleiding van ons Wob-verzoek twee A4'tjes en een pagina met aantekeningen. Dat is teleurstellend, ongeloofwaardig en zelfs beschamend. Het is onverstandig nu een besluit te nemen", zo sprak Gerlof Roubos namens Buren van De Kleine Aarde de gemeenteraad toe. Hij legde opnieuw zijn zorgen over Het Collectief op tafel en deed een 'allerlaatste oproep om het college van B. en W. te laten landen op Aarde'. ,,Het college heeft blijkbaar niet geleerd van eerdere debacles bij De Kleine Aarde." Hij kreeg bijval van Wim van der Meeren, die samen met Marianne van Hoof het plan De Wereld van Nu indiende. ,,Wij vragen ons af of het proces op de juiste wijze is gevoerd. Het lijkt alsof niet iedere initiatiefnemer de juiste informatie heeft gekregen. Zo wisten wij niet dat we aanspraak konden maken op het Legaat van Cooth. In de wijze waarop het proces is aangevlogen en de plannen zijn beoordeeld, zijn we allemaal verliezers."

voordeel van de twijfel

Zo zag het merendeel van de gemeenteraad het niet. Op Balans, VVD en CDA na stemden de politieke partijen voor het Collectief om invulling te geven aan De Kleine Aarde. Het Collectief bestaat uit Heijmans, woonstichting Sint-Joseph, Summa College, Helicon Opleidingen, SintLucas, waterschap De Dommel, Maris Projects en de Rabobank. Belangrijke pijlers in de plannen zijn onderwijs, wonen en energie. Het amendement van Balans om De Kleine Aarde te laten invullen door ondernemers Wim van der Vorst en Albert Peijnenburg sneuvelde. ,,Dit zijn lokale ondernemers en je hebt zekerheid", vatte Van der Zanden (Balans) de motie samen. Ook Dymph van de Vries (VVD) zag in de plannen van Van der Vorst het meest. ,,Ik ben onder de indruk van Het Collectief, maar denk dat de plek niet geschikt is voor de ideeën." CDA diende een motie in voor uitstel van de besluitvorming. ,,Meerdere dingen in dit dossier voelen niet goed", aldus Vera Brouns. Ze noemde het proces, de randvoorwaarden waarop de plannen zijn getoetst en het feit dat de mening van omwonenden niet is meegenomen als voorbeelden. ,,Tot er meer duidelijkheid is verschaft over het gehele proces, verzoeken we het college de besluitvorming uit te stellen." Ook deze motie haalde het niet. Wethouder Van de Wiel stelde dat 'het vrij gemakkelijk is om achteraf te zeggen dat Boxtel een criterum als draagvlak onder omwonenden had moeten meenemen'. ,,De gemeenteraad heeft vier criteria opgesteld, dan ga je niet toetsen aan de hand van hele andere punten. Al kunnen zaken in de marge natuurlijk een rol spelen."

De keuzes van Combinatie '95, INbox, D66 en PvdA/GroenLinks bleken doorslaggevend. ,,Van onderwijs tot vernieuwende energiezuinige woningen: alle ingrediënten zijn aanwezig in het plan van Het Collectief", aldus Bart Louwers (D66). Bij politieke partij INbox koste het meer kruim om de neuzen dezelfde kant op te krijgen, meldde Jan de Koning. ,,Er was flinke verdeeldheid, maar voorlopig krijgt Het Collectief het voordeel van de twijfel. Door voor dit initiatief te kiezen, houden we invloed." De partij diende wel een motie in om de samenwerking met Het Collectief te beëindigen als ze eind 2017 geen aantoonbare plannen op de rails heeft. ,,Daarna moeten we nadenken over een commerciële bestemming." De motie kreeg geen steun.

burgers

Dave van de Ven (SP) stelde dat het behouden van regie het belangrijkste argument was om voor Het Collectief te kiezen, al zijn er volgens hem nog enkele punten van zorg. ,,De biovergistingsinstallatie die in de plannen is opgenomen, moet uiteraard veilig en op de juiste schaal worden gerealiseerd." Daarnaast pleitte Van de Ven, net als Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks), Van Thiel (Combinatie95) en D66-lid Louwers, ervoor om in overleg te gaan met de andere planmakers en ook de omwonenden bij het proces te betrekken. ,,Met name Burgers voor De Kleine Aarde, het initiatief van Marianne Galema en Patricia van Rooij, zou een logische aanvulling zijn op Het Collectief", aldus Van de Ven. Een motie van PvdA/GroenLinks waarin het college werd verzocht te onderzoeken hoe Het Collectief met Burgers voor De Kleine Aarde op onderdelen tot een gezamenlijke uitwerking te komen, werd aangenomen.

FOTO BOVEN: Koningin Juliana bezocht in 1974 De Kleine Aarde en nam ook een kijkje in de bekende bolwoning. (Archieffoto: Piet van Oers).