COMBINATIE95: 'DRUK OPVOEREN BIJ PRORAIL'

Dubbele overweg kan 40 seconden korter dicht

De wachttijden bij de dubbele overweg in de Tongersestraat kunnen flink ingekort worden. Dat blijkt uit onderzoek dat ProRail al in 2013 heeft verricht. Het spoorbedrijf geeft aan dat de 'dichtligtijden' van beide spoorwegovergangen 40 seconden verkort kunnen worden. Daarvoor moeten wel technische maatregelen genomen worden en die zijn pas eind 2017 afgerond.

De informatie van ProRail volgt op vragen die de gemeenteraadsfractie van Combinatie95 heeft gesteld in maart. Uit de beantwoording blijkt dat ProRail drie jaar geleden al verkend heeft of de sluiting van de dubbele overweg korter kan duren. ,,Vreemd dat we dat nu pas horen", zegt raadslid Stefan de Nijs van Combinatie95 verrast. ,,En waarom duurt het dan nog tot eind 2017 voordat er iets gedaan kan worden?"

De studie van ProRail toont aan aan dat het korter sluiten van de spoorbomen mogelijk is, onder meer door ze pas te sluiten als stoptreinen station Boxtel verlaten. Nu gaan de spoorbomen al dicht als de treinen bij het perron staan. Dat is een ergernis voor veel weggebruikers; sommigen negeren rode waarschuwingslichten omdat ze minutenlang moeten wachten, met alle risico's van dien.

,,Uit simulaties blijkt dat het voor beide overwegen mogelijk is om de zogeheten 'dichtligtijden' met circa 40 seconden te verkorten", stelt het gemeentebestuur. ,,ProRail werkt op dit moment in overleg met betrokkenen, waaronder de reizigers- en goederenvervoerders, aan de verdere technische uitwerking om de dichtligtijden op een veilige wijze te verkorten. Er wordt gestreefd om de aanpassingen aan de dichtligtijden van de dubbele overweg in de Tongersestraat in de tweede helft van 2017 te realiseren."

ProRail is sowieso van plan om de dubbele overweg volgend jaar te reviseren. De spoorbomen worden dan overigens niet aangepakt, het gaat volgens de gemeente Boxtel met name om het vervangen van palen waaraan lichten en bellen zijn bevestigd. Deze revisie heeft geen invloed op de verkorting van de wachttijden en draagt volgens raadslid De Nijs niet bij aan het terugdringen van de vertragingen in de Tongersestraat.

Totdat het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer daadwerkelijk wordt uitgevoerd en de dubbele overweg in 2021 plaatsmaakt voor een fietstunnel, kan door de aanpassing van de seinen tijdwinst geboekt worden. ,,Het college van B. en W. zal de planning met betrekking tot de voorbereiding en realisatie van de maatregelen om de dichtligtijden te verkorten, in overleg met ProRail nauwgezet bewaken en waar mogelijk aansturen op versnelling", aldus de gemeente.

Raadslid De Nijs wil wethouder Herman van Wanrooij vragen ProRail onder druk te zetten om in Boxtel snel in actie te komen. ,,Nu zijn de spoorbomen in de Tongersestraat als 25 minuten per uur dicht. Per trein 40 seconden besparen op de wachttijd levert dus resultaat op. Maar bedenk dat het de komende jaren nog véél drukker gaat worden. In 2017 zijn dat zes in plaats van twee intercity's per uur naar Amsterdam en 135 goederentreinen per etmaal. Dat zijn er nu 50..."