Afbeelding
Foto: Peter de Koning

EENDAAGSE EXPOSITIE IN BOXTELS CENTRUMVERPLEEGHUIS

'Hier in Liduina doet iedereen ertoe...'

,,Het beeld dat bewoners van een verpleeghuis helemaal niets meer kunnen, klopt niet. En dat willen we ook graag laten zien. Hier doet íedereen ertoe. Samen maken we Liduina: als bewoner, als bezoeker, als vrijwilliger en als verzorger." Dat zegt Jef Mol, de nieuwe locatiedirecteur van het Boxtelse centrumverpleeghuis. Een kunstroute vol creatieve werkstukken en kunstwerken onderstreepte zijn woorden.

De bewoners, vrijwilligers en medewerkers van de verpleeglocatie van Zorggroep Elde vierden gisteren de jaarlijkse Liduinadag. Voor de 45e keer alweer. Wie denkt dat mensen in een verpleeghuis niets meer kunnen, heeft het flink mis, benadrukte directeur Mol. ,,Soms laten armen of benen je in de steek of vergeet je dingen. Maar het lukt je tóch om een glimlach op het gezicht van een ander te toveren. Bijvoorbeeld door een onverwacht compliment uit te delen of iemand te feliciteren."

ETSEN EN KLETSEN

Maar het gaat verder. Bewoners van Liduina zijn ook creatief. Zoals Jan van Roosmalen (78). ,,Vanaf het moment dat ik een potlood kon vasthouden, tekende ik. In de oorlog was er geen boek waarin ik niet een vliegtuig of tank had getekend", grinnikte hij tijdens een interviewtje door verzorgende Dorien Habraken bij de start van de Liduinadag. Vier kleurrijke schilderijtjes sieren de wand van de Vorsenpoelzaal, gemaakt door Van Roosmalen. ,,In Liduina heb ik het schilderen weer opgepakt, dankzij kunstenares Ineke Platel. Ook ben ik goed in etsen." Lachend: ,,En in kletsen!"

De schilderijen die Van Roosmalen en Platel maakten, vormden de aanleiding van de eendaagse expositie 'Ertoe Doen'. Naast bewoners lieten ook medewerkers en vrijwilligers er hun creatieve werkstukken zien.

De tentoonstelling draagt er ook aan bij dat bewoners, vrijwilligers en medewerkers elkaar beter leren kennen. En dat is belangrijk, aldus directeur Mol, die begin dit jaar Ruud Broeksteeg opvolgde. ,,Want als je op de hoogte bent van elkaars talenten en eigenschappen, leer je dat iedereen ertoe doet. Dus daarom nodig ik u uit elkaar vragen te stellen: waar ben je goed in, wat zijn jouw verborgen talenten en hoe kun je die gebruiken voor Liduina? Want samen maken we meer mogelijk."

FOTO BOVEN: Ruim veertig mensen leverden creatieve werkstukken voor de eendaagse expositie Ertoe Doen die gisteren werd gehouden in verpleeghuis Liduina. (Foto: Peter de Koning).