De Boxtelse Oranjebraderie is al decennia lang in trek bij het publiek. Op 3 mei 1989 kon je letterlijk over de koppen lopen in het smalle deel van de Rechterstraat. (Archieffoto Brabants Centrum).
De Boxtelse Oranjebraderie is al decennia lang in trek bij het publiek. Op 3 mei 1989 kon je letterlijk over de koppen lopen in het smalle deel van de Rechterstraat. (Archieffoto Brabants Centrum). Foto:

'STEEDS MEER ENTHOUSIASME ONDER CENTRUMWINKELIERS'

Oranjebraderie is drukste koopzondag

De Oranjebraderie is jaarlijks dé publiekstrekker in hartje Boxtel. En als de voortekenen niet bedriegen én het weer een beetje meezit, belooft het ook zondag 24 april weer een drukte van belang te worden. Op en rond de Markt en in de Rechterstraat, de Stationsstraat en de kop van de Breukelsestraat bemannen winkeliers en particulieren tal van marktkramen. Oude ambachten zijn er ook. Nieuw zijn de snelle en gepimpte bolides die dansen op muziek. Net zoals in de actiefilm The Fast and the Furious...

HENK VAN WEERT

Net als afgelopen jaren is ook deze keer Yasmine Melis van sigarenmagazijn Voets de kartrekker van het evenement. ,,Het kost behoorlijk wat kruim om alles voor te bereiden, maar de leuke reacties van de bezoekers op de Oranjebraderie geven voldoende energie om het toch ieder jaar weer op te pikken. Gelukkig doen ook steeds meer lokale centrumwinkeliers mee. Er is wat meer enthousiasme te bespeuren in ondernemend Boxtel en dat doet me goed", vertelt Melis, als ze vooruitblikt op de jaarlijkse Oranjebraderie. ,,Het evenement is al decennia lang de drukst bezochte koopzondag van het jaar."

Marktkramen waarin niet alleen lokale winkeliers maar ook ondernemers van elders hun aanbiedingen aanprijzen, worden komende zondag afgewisseld met kramen waarin particulieren, verenigingen en stichtingen spulletjes proberen te verkopen. ,,Het is leuk én fijn dat sommige winkeliers de handen ineen slaan om een deel van de braderie in te vullen. Zoals in de Breukelsestraat en de Stationsstraat. Zo ontstaat er een afwisselend lint van activiteiten", vindt Melis. Als voorbeeld noemt ze het initiatief van Anyfma waar enkele hobbyisten hun creatieve kunsten vertonen. Op veertien plekken zijn oude ambachten te zien. En natuurlijk ontbreken de verkopers van loempia's en stroopwafels niet die doorgaans op de vrijdagse weekmarkt staan.

AUTOSHOW

Muzikale optredens zijn geconcentreerd op de Markt. ,,Omdat de vrijmarkt voor kinderen deze keer niet gelijk valt met de braderie is daar meer ruimte. Enerzijds vinden we het jammer dat Boxtel Vooruit de vrijmarkt heeft verplaatst naar Koningsdag, anderzijds biedt het wel mogelijkheden voor een andere invulling. Die hebben we gevonden in de presentatie van spectaculaire auto's. Die rijden 's ochtends al vóór negen uur vanaf café De Oude Ketting in colonne naar de Markt. De voertuigen beschikken ook over een enorme muziekvolume, maar we hebben aan de eigenaren laten weten dat ze dat niet mogen gebruiken. Dat zou de muzikale optredens verstoren die de Markthoreca heeft geregeld. En dat willen we natuurlijk voorkomen", vertelt Melis, die op de achtergrond wordt geassisteerd door haar buurvrouw, Susanne Schuurmans van telefoonwinkel Ring & Go.

Een aantal van de achttien ondernemers die eerder dit jaar samen onderdak hebben gevonden in de winkel 1dr8 aan de Clarissenstraat doet ook mee aan de braderie. Ze presenteren zich met een breder assortiment dan normaal. Bovendien is de winkel uitgebreid; sinds deze week is er ook badkleding voor mensen met een maatje meer te koop en woonaccessoires en verlichting. Een primeur voor de braderie vormt de Belgische spekken in zes varianten. Zoals de voorraad strekt, deelt 1dr8 gratis popcorn uit aan kinderen.

MATRASSEN SJOUWEN

In de Breukelsestraat wordt op verschillende tijdstippen een modeshow gehouden. Er wordt niet enkel kleding geshowd; modellen gaan ook de catwalk op met allerlei andere producten van ondernemers uit de straat. De inmiddels gepensioneerde Henk Theelen keert terug in zijn rol als presentator. Naast de catwalk verrijzen ook hier tal van marktkramen, terwijl bij kinderopvang Speelland een springkussen wordt opgesteld. Bezoekers kunnen ook deelnemen aan de wedstrijd matrassen sjouwen van De Slaaphoek. Met een matras leggen deelnemers een parkoers af; de winnaars krijgen een prijs.

De Oranjebraderie van de gezamenlijke centrumwinkeliers wordt georganiseerd onder auspiciën van Centrummanagement Boxtel en duurt van 11.00 tot 17.00 uur. Het muziekprogramma op de Markt gaat door tot 19.00 uur.

FOTO BOVEN: De Boxtelse Oranjebraderie is al decennia lang in trek bij het publiek. Op 3 mei 1989 kon je letterlijk over de koppen lopen in de Rechterstraat.