Afbeelding
Foto: Peter de Koning

FAES LEVERT ENTERTAINMENT TIJDENS BOXTELS ORANJEFEEST

Spelletjes? Dan moet je bij Fred zijn...

HENK VAN WEERT

Boxtel Vooruit keert voor het jeugdprogramma op Koningsdag terug naar het verleden. Ooit vormden oud-Hollandse spelletjes de hoofdmoot van de festiviteiten en dat is nu wéér het geval. Natuurlijk staat er een springkussen op de Markt, maar daarnaast kunnen kinderen zich uitleven met koekhappen, touwtje springen, elastieken en kegelen. Het plaatselijke bedrijf Faes Entertainment levert al 25 jaar alle spullen. Oók de kramen waar de hele middag gratis suikerspinnen, poffertjes en popcorn verkrijgbaar zijn.

Fred Faes, die zijn bedrijf samen met echtgenote Anja, drie zonen en twee medewerkers van Sterk in Werk runt, levert niet alleen spelletjes en wat dies meer zij in zijn woonplaats Boxtel op Koningsdag. Nog zeven andere Oranjecomité's in de regio weten het Boxtelse bedrijf te vinden. Wat ooit als hobby startte, is uitgegroeid tot een entertainmentbedrijf met meer dan vijfhonderd attracties en klanten verspreid over heel Nederland en België.

DURDOUWERS

,,Hoe het ooit is begonnen? Tja, da's een mooi verhaal", grinnikt Faes. Geboren in 's-Hertogenbosch kwam hij dankzij zijn vrouw in Boxtel terecht. Daar werden zij lid van de vroegere carnavalsclub De Durdouwers, die hun thuishaven hadden in café De Adelaar. ,,Die vereniging probeerde altijd iets speciaals te maken van het bezoek van Prins Carnaval. Vaak door hem een wedstrijdje te laten doen met de clubprins. Ik was nogal handig en heb op de havo zelfs eindexamen handvaardigheid gedaan. Ik had zelfs de lerarenopleiding Tehatex willen volgen, maar werd uitgeloot. Ik leefde me jaren uit in het maken van spelletjes voor de club en kreeg zo een aardig voorraadje."

Via-via kreeg evenementenstichting Boxtel Vooruit lucht van de spelletjes die Faes had. En dus werd hij gevraagd een en ander te leveren. ,,Eén belletje was genoeg en dat is sindsdien altijd zo gebleven. We hebben nog nooit met elkaar aan tafel gezeten. De vrijwilligers van Boxtel Vooruit weten dat ze er geen omkijken naar hebben. Zelfs de stroomvoorzieningen regel ik in eigen beheer. En natuurlijk ook de begeleiding die nodig is bij de diverse spellen. Allemaal familie en vrienden die bijspringen. Oók vrijwilligerswerk, anders zou het onbetaalbaar worden..."

Jarenlang deed Faes de verhuur van attracties naast zijn werk bij KPN. Sinds vijf jaar legt hij zich volledig toe op zijn entertainmentbedrijf. Aan de Van Salmstraat puilen twee units van een bedrijfsverzamelgebouw uit met uiteenlopende spullen. De oud-Hollandse spelletjes waarmee de jeugd dit jaar op Koningsdag in Boxtel wordt vermaakt, maar ook een mechanische rodeostier, schiettent, racebanen, zeephellingen en liefst 47 verschillende springkussens. ,,Als een van de weinige bedrijven in deze branche kan ik zelfs het spel Ren Je Rot leveren, je weet wel van het gelijknamige televisieprogramma dat Martien Brosius vroeger op tv presenteerde. En mijn laatste aanwinst is een 27 meter lange stormbaan", glundert de Boxtelaar.

1.200 TREFWOORDEN

Trots is Faes ook op zijn website. ,,Gebouwd door een van mijn zonen. Met liefst twaalfhonderd trefwoorden op Google komen bezoekers heel makkelijk óp en diep ín mijn site terecht, direct bij de gewenste zoekresultaten. En dat werkt fantastisch", vertelt hij thuis, waar ook het kantoor is gevestigd. Om het hoekje, in de woonkamer pronkt een enorme flipperkast. Dus Faes is zelf ook gek van spelletjes? ,,Ja, Anja en ik waren jarenlang helemaal verzot op flipperen. Vandaar dat onze familie ons eens verrasten met dit apparaat. Leuk hè?"

BOVENSTE FOTO: De springkussens van Faes Entertainment vormen een populaire attractie voor de jeugd.

Al 25 jaar levert Fred Faes de spellen en attracties tijdens de viering van Koningsdag. (Foto: Henk van Weert).