Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

Liempde viert van 's ochtends tot 's avonds Koningsdag

Concordiapark middelpunt festiviteiten

Het Liempdse feestprogramma op Koningsdag staat bol van de activiteiten. Die beginnen al héél vroeg en duren de hele dag. Om 06.00 uur kunnen Liempdenaren meelopen met fanfare Concordia tijdens het traditionele dauwtrappen, in de middag kunnen ze terecht op de vrijmarkt in het Concordiapark en tot 21.30 uur kunnen kinderen naar hartelust dansen in jeugdhuis Pius X.

Eigenlijk begint het feest morgen al. Senioren zijn dan van 13.30 tot 16.00 uur welkom in dienstencentrum De Kloosterhof voor een potje kaarten of om te kienen. Het échte feest barst pas los op Koningsdag zelf. Fanfare Concordia vertrekt dan stipt om 06.00 uur vanaf café Het Wapen van Liempde om vervolgens een tien kilometer lange muzikale tocht door Liempde en het buitengebied af te leggen. Deelnemers krijgen halverwege een goed ontbijt voorgeschoteld.

Vervolgens worden om 09.00 uur de Liempdse gedecoreerden verwacht op het voormalige gemeentehuis aan het Raadhuisplein. De fanfare brengt hen om 09.15 uur een aubade, waarna de lintjesdragers per bus naar het Boxtelse gemeentehuis vertrekken voor een feestelijk ontvangst in de raadzaal.

Liempdenaren kunnen van 11.00 tot 16.00 uur slenteren tussen de uitgestalde waren op de vrijmarkt in het Concordiapark. De hele middag verkopen jong en oud zelfgemaakte spulletjes en tweedehands artikelen. Naast de traditionele vrijmarkt staan in het park evenals voorgaande jaren allerlei attracties opgesteld. Kinderen kunnen zich uitleven op de schietbaan, bij het ringsteken en op 'de woeste draak'. Voor de kleintjes is er een zandbak én een springkussen. Na de vrijmarkt feest de jeugd vanaf groep 6 tot en met 15 jaar nog even door in jeugdhuis Pius X. Daar wordt een soos georganiseerd. Entree is gratis.

FOTO BOVEN: Liempdenaren genoten vorig jaar in het Concordiapark van een zonovergoten Koningsdag. Ook dit jaar is het merendeel van de festiviteiten geconcentreerd in het park. (Foto: Annelieke van der Linden).


Traditionele viering van Oranjefeest Gemonde

Wegens het succes van voorgaande jaren is het programma voor Koningsdag in Gemonde nagenoeg ongewijzigd gebleven. De basisschoolkinderen en de oudere jeugd konden de zeskamp die vorig jaar werd geïntroduceerd zeer waarderen en daarom wordt het evenement ook dit jaar weer in sportpark De Laat gehouden.

Net als in de andere dorpen kan jong en oud weer genieten van allerlei activiteiten tijdens Koningsdag in Gemonde. De viering begint om 09.30 uur op het schoolplein van de Sint-Lambertusschool. Dan verzamelt de Gemondse jeugd zich met kleurig versierde fietsen om vervolgens naar sportpark De Laat te fietsen voor de officiële aftrap. Een afgevaardigde van het Gestelse gemeentebestuur zal dan om 10.00 uur het startschot geven. Ook muziekvereniging Sint-Lambertus en de plaatselijke gilden Sint-Anthonius & Sint-Sebastiaan en Sint-Joris & Sint-Catharina zullen daarbij aanwezig zijn. Er wordt door de gilden een vendelgroet gebracht en de muzikanten spelen het volkslied.

Vervolgens barst het feest los voor de Gemondse basisschooljeugd. Zij kunnen dan deelnemen aan allerlei spellen in het sportpark, waaronder ook de zeskamp. Op een immens opblaasparcours strijden verschillende teams om de eretitel. De oudere jeugd is om 13.00 uur aan de beurt om het zeskamp-parcours 'onveilig' te maken. Daarnaast organiseert vv Irene vanaf 13.00 uur voor het eerst een 6 tegen 6 voetbaltoernooi voor jongeren vanaf 16 jaar. Met succes, want inmiddels hebben vijftien teams zich aangemeld.

De leerlingen van de Sint-Lambertusschool starten overigens morgen al met de festiviteiten. Dan staan namelijk de Koningsspelen op het programma.

Busreis voor Vrouwen van Nu

De Gemondse afdeling van de organisatie Vrouwen van Nu reist donderdag 26 mei met de bus af naar onder meer Volendam.

De deelnemers aan de reis doen achtereenvolgens de Zaanse Schans in Zaandam, Volendam en Marken aan en worden tussendoor ontvangen in Asperen voor koffie met gebak en in Katwoude voor een lunchbuffet. In Volendam krijgen alle reizigers de gelegenheid om te genieten van de lokale cultuur en te winkelen op De Dijk. De reis naar het vissersdorpje Marken, waar de vrouwen een driegangendiner voorgeschoteld krijgen, wordt afgelegd per boot.

De bus vertrekt om 08.00 uur vanaf de opstapplaats bij de Sint-Lambertuskerk in Gemonde en om 21.30 uur worden de deelnemers daar ook weer afgezet. De kosten voor de busreis bedragen 60 euro per persoon. Aanmelden kan bij Ria Verhagen via (073) 551 40 25 (gelieve pas te bellen na 18.00 uur).

Boxtel

Kinderboerderij

Tijdens de meivakantie is Kinderboerderij Boxtel aan het Apollopad open. Op Koningsdag, woensdag 27 april, en Hemelvaartsdag, donderdag 5 mei, kunnen bezoekers terecht tussen 14.00 en 16.00 uur.

Zingen bij D'n Boer

Heden, donderdag 24 april wordt in café D'n Boer aan de Corpus vanaf 21.00 uur een meezingavond gehouden. De toegang is gratis.

Ook dit jaar trekt er weer een kleurige stoet fietsen door de Gemondse straten. (Foto: Annelieke van der Linden).