Ook Ilyas Traore (groen trui), Fatih Tas (links) en Anir Mairouche deden de IEP Eindtoets. ,,Jammer dat de uitslag lang duurt
Ook Ilyas Traore (groen trui), Fatih Tas (links) en Anir Mairouche deden de IEP Eindtoets. ,,Jammer dat de uitslag lang duurt", vinden ze. (Foto: Peter de Koning) Foto: Peter De Koning

Alternatieven beschikbaar voor traditionele centrale eindtoets

'IEP-toets kindvriendelijker dan Cito'

Peter de Koning

Een aantal basisscholen in Boxtel vervangt de Centrale Eindtoets van Cito door de IEP Eindtoets. De Prinses Amaliaschool is één van die scholen. Directeur Stephan van de Vries: ,,De Cito-toets is inhoudelijk prima en wordt gemaakt door een gerenommeerd instituut. Maar de klantvriendelijkheid en kindvriendelijkheid laten te wensen over. Wij kiezen met overtuiging voor de IEP Eindtoets. En dat heeft niets te maken met het karakter van onze school."

In het verleden deed een deel van de leerlingen van de Prinses Amaliaschool de Cito-toets en een deel de zogenaamde Drempeltoets. Die was vooral voor leerlingen met behoefte aan eenvoudiger taal. Vorig jaar was alleen de Cito-toets beschikbaar. Dit jaar kunnen scholen voor het eerst kiezen uit drie gecertificeerde toetsen: Cito, IEP (allebei schriftelijk) en Route 8 (volledig digitaal). De Prinses Amaliaschool is één van de Boxtelse scholen die kozen voor IEP. Directeur Van de Vries legt uit waarom: ,,De lay-out is veel duidelijk en kindvriendelijker. Moet je bij de Cito-toets bladeren van tekst naar vragen, in de IEP-toets staan tekst en vragen naast elkaar. Bij het opstellen van de toets is veel aandacht besteed aan de formulering van de opgaven. De vragen bij rekenen zijn zo opgebouwd dat kinderen die meer moeite met taal hebben, niet struikelen over de vraagstelling. Elk overbodig detail is weggelaten, de vraagstelling is kort en bondig en de antwoordalternatieven zijn op eenzelfde manier opgebouwd."

Vaardig

De IEP Eindtoets toetst lezen, taalverzorging en rekenen en brengt zo in beeld hoe vaardig kinderen zijn op het gebied van taal en rekenen. De eindtoets start met makkelijke opgaven, die vervolgens oplopen in niveau. De groep 8-docenten Irma van de Wal en Nicole Toonen zijn er blij mee: ,,Ze mogen schrijven in de boekjes en hoeven dus niet te werken met verschillende opdrachtenboekjes en antwoordformulieren. Dat is veel overzichtelijker", aldus de docenten. Gisteren en eergisteren namen ze de toets af. De kinderen kwamen gewoon om half negen naar school en hadden zo nog een half uur om wat te kletsen en zich rustig voor te bereiden. Telefoons gingen uit, een flesje water was toegestaan. In de aanloop naar de toets deden schoolleiding en docenten ook hun best om spanning en druk omtrent de toets zoveel mogelijk te voorkomen. Irma daarover: ,,Natuurlijk hebben we in de weken vooraf wat geoefend, zonder het onnodig spannend of ingewikkeld te maken. Want het schooladvies van de leerkracht is leidend bij de toelating tot het voortgezet onderwijs. De uitslag van de eindtoets kan dit advies alleen maar bevestigen of positief beïnvloeden, niet negatief."

Uitslag

Fatih Tas, Ilyas Traore en Anir Mairouche zijn niet erg onder de indruk. ,,Spelling was best lastig en bij begrijpend lezen moesten we af en toe wat terugzoeken. Maar verder ging het best goed", vertellen ze na afloop. ,,Nee, we waren niet zenuwachtig. We hebben ervoor geoefend, ook thuis een beetje, en zien het als een normale toets. We moeten wel opletten dat we netjes schrijven. Jammer trouwens dat de uitslag pas na de meivakantie komt. Dat is best lang wachten." Ilyas en Anir gaan na de zomervakantie naar het VWO, dat staat wel vast. Voor Fatih wordt het havo of vwo.

De kans dat de Prinses Amaliaschool de komende jaren voor de IEP-toets blijft kiezen, is groot. De directeur denkt soms aan de digitale toets Route 8, die qua aard en kindvriendelijkheid vergelijkbaar is met de IEP-toets. Maar het studeerplein van de Prinses Amaliaschool met slechts acht pc's is daarvoor lang niet toereikend. Dat zouden er minstens twintig moeten zijn.

Docente Nicole ziet wel de voordelen van digitaal toetsen, maar staat niet te springen om het vandaag al in te voeren: ,,Eerlijk gezegd zie ik ze toch liever in boekjes werken dan achter een scherm. Dan heb je er toch minder zicht op." Collega Irma is vol lof over de inzet van groep 8: ,,De leerlingen werken hard en willen graag laten zien wat ze kunnen. Een kindvriendelijke toets zonder onnodige drempels helpt ze daarbij."

OP DE FOTO: Ook Ilyas Traore (groen trui), Fatih Tas (links) en Anir Mairouche van de Prinses Amaliaschool deden de IEP Eindtoets. ,,Wel jammer dat we zo lang op de uitslag moeten wachten", vinden ze. (Foto: Peter de Koning)