Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

PETER VAN GERWEN 40 JAAR IN DIENST BIJ AUTOBEDRIJF NIVO

'Huis aan huis een Peugeot in Boxtel'

MARC CLEUTJENS

De mooiste auto die hij ooit de showroom van Nivo zag verlaten? Dat moet de Simca Matra Bagheera zijn geweest. Peter van Gerwen (62) haalt graag herinneringen op aan de veertig dienstjaren die hij bij het Boxtelse autobedrijf werkt. De meeste jaren werkte hij in de garage aan de Clarissenstraat, nu is hij alweer twee jaar 'thuis' op het terrein van Volvo Van den Brandt op Boseind. ,,Contacten met klanten zijn het leukst."

Het was best een grote stap, verhuizen met Nivo van hartje Boxtel naar een zichtlocatie op bedrijventerrein Ladonk. Maar het is Van Gerwen en zijn collega's van een van de oudste Boxtelse autobedrijven prima bevallen. ,,Het besluit van mijn vorige baas Jos Verhulst om te verkassen naar het pand van Frank van den Brandt is snel gevallen", blikt Van Gerwen terug. ,,Maar het is een juiste keuze geweest omdat steeds meer autobedrijven niet meer passen in een dorpskern en veel meer ruimte nodig hebben."

LEGERGROENE DAFJES

Van Gerwen is geboren en getogen in Oirschot en begon als machinebankwerker in een Eindhovense fabriek. In militaire dienst kwam hij in aanraking met motorvoertuigentechniek en ontpopte hij zich op de kazerne in 'zijn' Oirschot tot een specialist in het repareren van legergroene Dafjes. ,,Een sergeant-majoor die ook uit Oirschot kwam, adviseerde me om verder te gaan in de autobranche en via-via kwam ik toen bij Nivo in Boxtel terecht."

Van Gerwen trad in dienst bij Henk Vervoorn senior, die in die jaren dealer was van Simca. ,,In die tijd hadden we vaak een prachtige auto in de showroom: de Simca Matra Bagheera. Een sportieve auto met een driezitsbank voorin. Ik herinner me dat zangeres Sandra Reemer klant bij ons was en zo'n auto reed." Ook andere Simca-modellen haalt de jubilaris makkelijk voor ogen. ,,De Simca 1307 was de eerste auto met elektronische ontsteking."

Nivo werd begin jaren tachtig van de vorige eeuw Peugeot-dealer en veel klanten van toen ziet Van Gerwen nog steeds aan de balie verschijnen. ,,Ik kan zo een paar straten in Boxtel noemen waar huis aan huis een Peugeot stond en nog steeds staat", zegt hij trots. Een succesnummer dat de showroom aan de Clarissenstraat het meest verliet was de Peugeot 205. ,,Nu vind ik de 208 en de 2008 prachtige auto's", vertelt Van Gerwen, die zich eigenlijk met alles bemoeit bij Nivo. ,,Behalve de verkoop, daar heb ik iets minder affiniteit mee", lacht hij.

De jubilaris, die naast monteur, werkplaatschef, magazijnbeheerder ook receptionist was, heeft de autobranche de voorbije jaren flink zien veranderen. ,,De tijd dat ieder dorp van alle automerken een dealer had is voorbij", constateert Van Gerwen. ,,Ook zie je dat auto's veel minder terugkeren naar de werkplaats, simpelweg omdat er minder onderhoud nodig is. Vroeger stond een auto zo acht tot negen uur per jaar op de brug, nu is dat misschien anderhalf uur."

Hij vervolgt: ,,Het stellen van een diagnose bij problemen is ook drastisch veranderd. Vroeger zocht je in de mechaniek naar een storing, nu leest de computer alles uit en kun je op basis van codes achterhalen wat er loos is. Door opleidingen te blijven volgen, lukt het prima om al die ontwikkelingen bij te houden."

EIGEN DOMEIN

Van Gerwen heeft op het terrein van Volvo Van den Brandt op Boseind zijn eigen domein. Directeur-eigenaar Frank van den Brandt vertelt bewust voor een apart onderkomen te hebben gekozen voor zowel Nivo als Profile Tyre Center, dat ook door de jubilaris wordt gerund. ,,Klanten van twee automerken door dezelfde voordeur laten komen, was niet onze eerste keuze", licht Van den Brandt toe. Hij nam Nivo twee jaar geleden over van Jos Verhulst en liet architect Clemens Boons van sKin Architect - ook de ontwerper van de Volvo-autobedrijf - een aparte ruimte ontwerpen voor Nivo en Profile Tyre Center.

Nivo richtte zich in de eerste maanden op Ladonk vooral op bestaande klantencontacten; aftersales stond centraal. Met het in huis halen van verkoper Marc van Amelsfoort is er nu ook een commerciƫle medewerker aanwezig die grondige kennis heeft van Peugeot en andere Franse automerken, zoals Renault en Citroƫn. ,,Het is nog steeds heerlijk om hier te werken", besluit Van Gerwen. ,,Waarbij ik de relatie met klanten het meest koester. Ik weet van iedereen wel iets, ook van jou", lacht hij. ,,Jij reed vroeger toch in een blauwe Peugeot 406 Break? Mooie auto!" (Foto: Peter de Koning).