Fietsen versieren op Koningsdag: traditie in Lennisheuvel.
Fietsen versieren op Koningsdag: traditie in Lennisheuvel. Foto: Annelieke van der Linden

programma voor jong en oud

Esch viert Koningsdag
met spel Bumperball

Esch viert Koningsdag uitbundig met activiteiten voor jong en oud. ,,Nieuw dit jaar is Bumperball", zegt Ellen Gennissen, voorzitter van de Oranjecommissie in Esch. ,,We hopen dat we daarmee ook de oudere jeugd naar de Essche Koningsdag trekken." Maar ook voor niet-voetballers, kleine kinderen en volwassenen is er genoeg te doen dit jaar.

Traditioneel worden allereerst om 11.00 uur alle gedecoreerden uit Esch in het zonnetje gezet op het Marktplein: mensen die eerder een lintje ontvingen en eventueel de mensen die dit jaar onderscheiden worden. In aanwezigheid van de locoburgemeester wordt het Wilhelmus gespeeld door de fanfare, de vlag gehesen en brengt het Sint-Willebrordusgilde de vaandelgroet. Na het officiële gedeelte starten allerlei andere activiteiten, dit jaar bij pannenkoekenhuis 't Betoverde Bos vanaf 12.00 uur. ,,We hebben gekozen voor deze locatie, omdat hij gezellig en beschut is en een mooie speeltuin heeft", zegt Gennissen. ,,De kleinere kinderen kunnen daar sowieso lekker spelen."

Er is een vrijmarktje, waaraan jong en oud kan meedoen, kinderen kunnen knutselen en geschminkt worden, er zijn spelletjes zoals koekhappen en sjoelen en er is bingo. Deejay Rob zorgt voor de muziek. Kinderen mogen koninklijk verkleed komen. Naast dit alles organiseert 't Bacchuscorps weer de oriëntatiefietstocht door de omgeving. Deelnemers hieraan kunnen starten vanaf het Marktplein tussen 12.00 en 13.30 uur. Inschrijven kan voor een fietstocht van 25 of 45 kilometer. Van 13.00 tot 16.00 uur kunnen kinderen vanaf ongeveer 6 jaar meedoen aan Bumperball. Deze activiteit wordt gehouden op het terrein van de Essche Boys. Inschrijven en opgeven kan op de dag zelf, of eerder via koningsdag@soesch.nl.

Vrijdag 22 april begint Koningsdag al een beetje in Esch met de Koningsspelen. De kinderen van basisschool Sint-Willibrordus hebben die dag sportdag. De leerlingen beginnen de dag met een ontbijt op school en een gezamenlijke dans op het sportveld.


Koningsdag Lennisheuvel:

ontbijten en fiets versieren

Voor de jeugd in Lennisheuvel wordt op Koningsdag een aantal ochtendactiviteiten georganiseerd. Zo kan iedereen genieten van een speciaal Koningsontbijt en de fietsen versieren.

Vanaf 08.30 uur is iedereen welkom in natuurpark Boscheind. Daar staat een ontbijt klaar voor de kinderen én de (groot)ouders. De jeugd wordt opgeroepen om met de fiets te komen, want na het ontbijt is het tijd om deze rijwielen te versieren. Knutselmateriaal is aanwezig.

Fanfare Sint-Arnoldus en de Beyersland Kapel zorgen vervolgens voor muziek, terwijl de kinderen mogen rondfietsen met hun zelfversierde rijwielen. Daarnaast is het voor de jeugd mogelijk zich te laten schminken en krijgen ze nog iets lekkers. Omstreeks 11.00 uur is de activiteit afgelopen.

Kinderen kunnen zich voor maandag 25 april opgeven via e-mailadres vakantiecomité@gmail.com of een briefje in de bus doen bij Helma Rombouts, Pastoor Tilmanstraat 8 in Lennisheuvel.