WSD-directeur Jan Simons (links) en directeur-bestuurder Rob Dekker van woonstichting Sint-Joseph zetten maandag hun handtekening onder een samenwerkingsovereenkomst. In het midden Hans Bloks uit Schijndel.
WSD-directeur Jan Simons (links) en directeur-bestuurder Rob Dekker van woonstichting Sint-Joseph zetten maandag hun handtekening onder een samenwerkingsovereenkomst. In het midden Hans Bloks uit Schijndel. Foto: Annelieke van der Linden

wsd en sint-joseph zetten handtekening

Kansen op werk creëren
door inzet Social Return

Hans Bloks uit Schijndel werkte zijn hele leven in de bouw tot hij door ziekte thuis kwam te zitten. ,,Dan kun je kiezen: achter de geraniums gaan zitten of via een sociaal werkbedrijf als WSD aan de slag gaan." Zijn doorzettingsvermogen werd beloond: hij kreeg onlangs werk bij Dura Vermeer en kwam weer in zijn geliefde bouwsector terecht. Directeuren Jan Simons van WSD en Rob Dekker van woonstichting Sint-Joseph hopen op meer van dit soort succesverhalen en intensiveren de samenwerking.

Maandag zetten Dekker en Simons hun handtekening onder een overeenkomst om meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen door sociale voorwaarden op te nemen in inkoop- en aanbestedingstrajecten. Simons geeft aan dat er een sociaal akkoord is gesloten waarin werkgeversorganisaties, vakbonden en kabinet hebben afgesproken om tot 2026 geleidelijk in totaal 125.000 extra banen te creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. ,,Niet bij de WSD, maar bij werkgevers. Dat is de reden dat we nauwer gaan samenwerken met Sint-Joseph en de zogenoemde 'Social Return' inzetten." Zo worden bedrijven die met Sint-Joseph samenwerken uitgedaagd om een bijdrage te leveren aan het bieden van werkgelegenheid voor mensen die hulp en of ondersteuning nodig hebben bij het vinden van werk. Dekker: ,,Zo lichten we samen met de WSD bedrijven voor over het inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, óók buiten de opdrachten die organisaties voor ons uitvoeren." Sint-Joseph en WSD zetten hierbij in op langdurige werkrelaties. Dekker: ,,Veel van onze huurders zijn werkzaam bij de WSD. We vinden het belangrijk dat zij fijn in het leven kunnen staan. Op het gebied van wonen én werk."

Voor Bloks is het duidelijk: ,,Als je de juiste mensen op de juiste plek zet, komt het helemaal goed. Ik ben dolgelukkig met mijn baan."