Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Essche korfbalclub viert feest in Pinksterweekend

Tovido: bloeiend en actief in Esch

CARRY DIRKX

Korfbalvereniging Tovido uit Esch bestaat vijftig jaar en dat wordt volop gevierd tijdens het pinksterweekend op 13, 14 en 15 mei. Marij van Beers is lid vanaf het prille begin van de club. ,,Toen werd er gespeeld tussen de koeienvlaaien op het veldje van boer Heesemans." Sinds die tijd is Tovido uitgegroeid tot een bloeiende en actieve vereniging, vol betrokken leden. Lynn Witlox, speelster van het eerste elftal: ,,We staan echt met zijn allen voor de club."

Tovido betekent voluit: Tot Ons Vermaak Is Dit Opgericht. Lotte van Gemert (13), speelster van de C1, weet het lachend te vertellen. Maar haar teamgenootje Lenne Rovers, ook 13 jaar, had geen idee. ,,Nee, echt niet!" Bert Witlox, voorzitter van Tovido: ,,Zo'n naam zou je nu niet meer verzinnen, maar toch klopt hij nog steeds." Want dat Tovido een fijne club is, met een goede sfeer: daar is iedereen het over eens. Lynn Witlox: ,,We hebben een hecht team, we kennen elkaar goed en hebben het leuk en gezellig met elkaar. Ook in de derde helft." Daarbij is samen korfballen een manier om je vriendinnen van vroeger te blijven zien, zeggen ook Lenne en Lotte. Als iedereen na de lagere school uitvliegt, houden meisjes uit Esch gemakkelijker contact door het korfballen. Het verloop in de club is klein. ,,We hebben heel trouwe leden", zegt Bert Witlox. ,,Ik ben nu twaalf jaar voorzitter en al die tijd hebben we zo'n 120 leden, waarvan 80 actief korfballen. We hebben tien teams in competitie." Het gaat goed met de vereniging, zegt hij, met voldoende vrijwilligers en genoeg aanwas van jonge leden. ,,Dat komt ook omdat we in Esch geen concurrentie hebben van andere teamsporten voor meisjes, behalve de voetbalclub. In andere dorpen is hockey erg populair bij meisjes."

Koeienveld

Marij van Beers is al vijftig jaar betrokken bij Tovido, nu als bestuurslid. Ze werd vlak na de oprichting in 1966 lid en speelde maar liefst 35 jaar korfbal. ,,De voetbalclub was er al en toen kwam de vraag: kan er niks voor meisjes komen?" Sporten voor meisjes was in die tijd nog niet helemaal geaccepteerd. ,,Er is eerder al een korfbalclub geweest in Esch, die ook Tovido heette. Maar die is na een paar jaar opgeheven, vanwege gebrek aan belangstelling. Vanuit de kerk werd er vroeger hel en verdoemenis over sportende meisjes gesproken, dat zal meegespeeld hebben."

Vanaf 1966 werd Tovido langzaamaan wel succesvol. ,,Het liep niet meteen storm", zegt Van Beers. ,,We begonnen met één seniorenteam. Eerst op het koeienveld van boer Heesemans, tussen de koeienvlaaien, en daarna naar boer Sterks, op een veldje waar nu de Looiershof is." Echt korfballen leerde ze van trainer Fred van Oekel, die na dertien jaar trainer Jan Siemerink opvolgde. ,,Onder leiding van Siemerink sjouwden we ons kapot, maar we hadden geen enkele techniek. We hadden wél veel plezier, want we waren van huis, hè. Er was toentertijd niet veel te doen in Esch. Van Oekel heeft tactiek en techniek in ons team gebracht. In een paar jaar tijd promoveerden we drie keer."

Klein korfje

,,Eigenlijk is Tovido nog steeds een goede reden om van huis te gaan", vindt Bert Witlox. Dat ligt niet alleen aan de gemoedelijke sfeer binnen de vereniging. De meiden houden ook allemaal van het spelletje. Lenne: ,,Je doet iedere keer iets anders: dan weer aanvallen, dan weer verdedigen. Dat maakt het leuk. Je moet veel acties maken om je tegenstander kwijt te raken." Lotte: ,,Je moet heel veel bewegen. En we leren steeds meer trucjes, spelletjes en aanvalstechnieken." De meiden van C1 werden afgelopen seizoen kampioen, zeggen ze met een grote glimlach. ,,Dat was groot feest, ja!" Ook Lynn geniet nog altijd van het spelletje. ,,Hoe ouder je wordt, hoe leuker het wordt. Korfbal is moeilijker dan je denkt. Er zit veel techniek in: hoe je een bal vangt, hoe je een bal schiet. Het is maar een klein korfje waar je de bal in moet gooien en hij is heel hoog."

Colorrun

In het Pinksterweekend viert Tovido haar 50-jarig bestaan. Behalve feestactiviteiten voor de leden, zijn er activiteiten voor iedereen uit Esch en omgeving. Zo is er op zaterdag 14 mei een openbare feestavond op het sportpark in Esch. Zondag 15 mei vindt om 13.00 uur een Colorrun plaats, ook op het sportpark. Inschrijfgeld bedraagt vier euro; de opbrengst gaan naar het jeugdsportfonds. Tijdens de Colorrun rennen of lopen de deelnemers, gekleed in een wit t-shirt, over een parcours met obstakels. Gedurende de loop worden de deelnemers steeds 'kleurrijker', omdat ze bekogeld worden - en elkaar ondergooien - met kleurpoeder.

FOTO BOVEN: Van links naar rechts: jeugdleden Lotte van Gemert en Lenne Rovers, voorzitter Bert Witlox, speelster Lynn Witlox en bestuurslid Marij van Beers. (Foto: Peter de Koning).


Kromploegers

houden derde

Oktoberfest

Hofkapel De Kromploegers in Liempde houdt zaterdag 24 september de derde editie van het succesvolle Oktoberfest. De kaartverkoop voor het muziek- en drankfestijn begint zaterdag 30 april om klokslag 10.00 uur.

Het motto van het Oktoberfest luidt dit jaar 'Sie wollen mehr?', een knipoog naar de vele verzoekjes die de muzikanten van De Kromploegers hebben ontvangen om het evenement ook dit jaar te organiseren.

Volgens zegsman Maarten Termeer zal de opzet van het Oktoberfest niet grondig veranderen. ,,Omdat de kaartverkoop vorig jaar erg snel ging - uitverkocht in 48 uur - kondigen we start van de voorverkoop nog duidelijker aan", zegt Termeer. Een tafel reserveren kan uitsluitend via e-mail: kromploegersoktoberfest@gmail.com. Een tafel telt maximaal tien personen en kost 100 euro, losse kaarten kosten 12,50 euro.

,,De Drank- en Horecawet wordt strikt nageleefd in de feesttent", benadrukt Termeer. Bezoekers dienen tenminste 18 jaar te zijn; de leeftijd wordt bij de entree gecontroleerd.