Afbeelding
Foto: Peter de Koning

Bierkrattenbrug bouwen tijdens uitwisselingsproject

Finse scholieren ontdekken Boxtel

Lonneke Hoondert

De lente moet nog beginnen in het Finse dorpje Juuka, waar de temperaturen nu nét boven het vriespunt liggen en het in de winter wel twintig graden kan vriezen. Twaalf leerlingen uit de vierde klas van het Technasium van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) bezochten eind februari het Finse plaatsje in het kader van een uitwisselingsproject. Toen lag er een dik pak sneeuw, waarmee de leerlingen ijsbruggen probeerden te bouwen. Nu was het de beurt aan tien Finse leerlingen om de Nederlandse cultuur op te snuiven. ,,Ik houd van sneeuw, maar ik vind het hier heerlijk. Het is lekker warm", lachte de Finse Sara Hirvonen (16).

De Finse scholieren hadden een druk programma voor de boeg toen zij maandag met Brabants Centrum spraken. Alleen de dinsdag al stond bol van de activiteiten. ,,Morgen zijn we te gast op de Technische Universiteit in Eindhoven. Daar gaan we onder meer aan een bierkrattenbrug meebouwen", vertelde docent Hannie Mulders van het JRL. De universiteit doet zaterdag 23 april een gooi naar het wereldrecord met de brug en de Finse en Nederlandse studenten mochten dinsdag een handje helpen. ,,Aansluitend aan het bezoek aan de TU/e gaan we naar de film Jungle Book. De leerlingen krijgen deze film te zien omdat alles wat er op technisch gebied van cinema mogelijk is er in terugkomt."

Rondje Boxtel

De leerlingen waren maandag in groepjes druk bezig met het ontwerpen van een auto die op zonne-energie rijdt. Dat vonden de Finse scholieren een lastige opgave. Waar in Nederland jongeren al vroeg tijdens hun schoolcarrière moeten kiezen tussen verschillende richtingen, zitten de Finse leerlingen, ongeacht hun leerniveau in dezelfde klas. ,,De Nederlandse jongeren volgen een speciale technische richting, dus weten veel beter waar ze moeten beginnen. Wij volgen algemene lessen, dus dit is best moeilijk", lichtte Sara toe. Jasu Kähkönen (15) deelde de mening van zijn klasgenote. ,,Ik vind techniek leuk, maar vooral computertechniek. Programmeren is meer mijn ding, met berekeningen heb ik niet zoveel."

De Finnen kwamen zaterdagochtend aan op Schiphol en hadden maandag inmiddels al behoorlijk wat van Boxtel gezien. Het dorp maakte de nodige indruk op de Finse tieners, maar óók op de Nederlandse. ,,Zojuist hebben we een rondleiding door het Boxtelse centrum gehad van de VVV. Ik weet nu ook alles over het dorp", vertelde Koen Leidelmeijer (16). ,,De gebouwen zijn heel oud in vergelijking met Finland en er zitten heel veel details in. Vooral de Sint-Petrusbasiliek was indrukwekkend met al die beelden", meende de Finse Laura Lipponen (16).

Ook de Nederlandse woningen verschillen van Finse onderkomens. ,,De meeste huizen zijn van hout en allemaal gelijkvloers, terwijl hier drie woonlagen normaal zijn", merkte Jasu op. Hoewel het leven in Finland veel overeenkomsten toont met de Nederlandse gebruiken, vallen enkele zaken wel op. ,,Hier houdt iedereen zijn schoenen aan in huis. Dat doen wij nooit", zei Sara. Laura voegde daar aan toe: ,,En binnenshuis is het koud. In Finland stoken we het altijd lekker warm binnen."

De meeste uitwisselingsstudenten waren voor het eerst buiten de Finse landsgrenzen. Dat gold ook voor Jasu. ,,Het eerste wat me opviel toen ik het vliegtuig uitstapte, was dat de lucht hier anders ruikt. In Juuka is het zo schoon dat het eigenlijk naar niets geurt."

Juho Pitkänen (16) ging eerder op uitwisseling naar Frankrijk. ,,Dat was twee jaar geleden en dat was zo leuk dat ik me vorig jaar meteen heb aangemeld voor dit project." Nederland bevalt Juho wel. ,,De mensen hier zijn heel aardig en iedereen lacht hier naar elkaar op straat. Ook als ze elkaar niet kennen."

Weinig verschil

De Finse scholieren logeerden allemaal bij de Nederlandse leerlingen thuis. Ook de Finse docent die was meegereisd, overnachtte 'lokaal'. ,,Ik slaap bij Hannie en dat vind ik hartstikke leuk. Hotels zijn over de hele wereld hetzelfde, maar door bij iemand thuis te verblijven, leer je de cultuur écht kennen", vertelde Irma Moilanen. ,,En weet je, de huizen zijn misschien ietsje anders, maar in huis doet iedereen hetzelfde. Zodra je thuis komt zet je je laptop aan of zit je te spelen met je smartphone." En inderdaad, de Finse jongeren verschillen daarin weinig van hun Nederlandse leeftijdsgenoten. Het was dan ook een mooi plaatje: zij en zij zaten ze aan de ontwerptafels met hun pennen én telefoons in de aanslag.

FOTO BOVEN: Nikki Oversier, Roosa Väyrynen, Kasia Gogola, Jesse Timmermans en Luuk de Bekker werken aan het ontwerp van een solar-auto. De Finse leerlingen zijn op het Jacob-Roelandslyceum in het kader van een uitwisselingsproject. (Foto: Peter de Koning).


'Beste groep JRL-leerlingen
in al deze Technasiumjaren'

Vier meiden uit 3-vwo van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) liepen 1 februari van dit jaar met de prijs weg, nu is het de beurt aan vier jongens uit 3-havo om met de eer te strijken. Remco van Homelen, Thijn Grilis, Merlijn van Benthem en Rick van Aarle wonnen met hun ontwerp de vier felbegeerde toegangskaarten voor attractiepark De Efteling in het kader van de jaarlijkse Technasiumwedstrijd van het Boxtelse bedrijf Bosch Rexroth.

De Technasiumwedstrijd is een samenwerking tussen Bosch Rexroth en het JRL om jongeren kennis te laten maken met techniek. De aandrijf- en besturingsspecialist, met een grote vestiging in Boxtel op bedrijventerrein Ladonk, schrijft elk jaar een wedstrijd uit waarbij leerlingen een oplossing zoeken voor een actueel techniekprobleem.

Dit keer moesten scholieren met de profilering Technasium iets bedenken voor het verwijderen van jackets van booreilanden. Jackets zijn de ondersteuningen voor booreilanden. Deze kunnen drijven of gefixeerd worden op de bodem van de zee. De leerlingen onderzochten de mogelijkheden van een liftsysteem op de achterzijde van een schip om zodoende de jackets uit de zee te takelen. Nadat ze meer dan twee maanden aan het ontwerp hadden gewerkt, presenteerden 19 deelnemers, verdeeld in vijf groepen, maandag hun plannen aan de jury. Zij was onder de indruk van het niveau van de havisten. ,,Dit is de beste groep die we in al deze Technasiumjaren hebben gezien", zei Bosch Rexroth-directeur Ron van de Oetelaar.

Winnend ontwerp

De winnaars vielen op door hun duidelijke presentatie en gedegen berekeningen. De leerlingen toonden hun concept-model, gemaakt van Lego, in een waterbak. Het model bestaat uit een half-afzinkbaar schip dat door middel van luchtkussens een jacket kan liften en vervolgens kan verwijderen uit een boorplatform.