Afbeelding
Foto: Peter De Koning

JRL-team naar finale techwedstrijd

'Haaientand' dingt mee naar Technasium Award

Bas, Bram, Jop en Teun van het Jacob-Roelandslyceum zijn morgen en zaterdag present tijdens de landelijke finale van de Technasium Top Award, de techniekwedstrijd voor tweedejaars Technasium-leerlingen. Samen met elf andere teams uit heel Nederland dingen ze mee naar een podiumplek. En met hun 'oplichtende haaientand' zijn ze zeker niet kansloos. ,,We gaan voor goud", melden ze vastberaden.

Door de verstedelijking wordt Nederland elk jaar lichter en dat heeft grote gevolgen voor de kosten, het energieverbruik en de leefomgeving van mens, plant en dier. Inefficiënte armaturen veroorzaken veel strooilicht, dat niet naar beneden straalt. Fossiele brandstoffen worden opgestookt voor elektrische verlichting, wat zorgt voor ongewenste uitstoot van koolstofdioxide. Kortom: lichtverspilling vormt een aanslag op het milieu. De Technasium Top Award daagt leerlingen uit een oplossing te bedenken. De opdracht luidt: 'Ontwerp een lichtconcept voor een publieke ruimte, dat zich aanpast aan de lichtbehoefte. Zorg ervoor dat de gebruikers van deze ruimte geen lichthinder ervaren, zich fijn en veilig voelen en goed kunnen functioneren.' Deze opdracht is geformuleerd door het IGOV, een platform van bedrijfsleven en overheid. Het IGOV stimuleert en initieert innovatieve en duurzame ontwikkelingen op het gebied van openbare verlichting.

Aangereden

Bas Smulders, Bram Ooijen, Jop Pothoven en Teun Franken kiezen heel bewust voor het thema veiligheid. Ongelukken met fietsers en auto's gebeuren vaak op kruispunten als automobilisten geen voorrang geven. De witte haaientanden op het wegdek doen daarbij onvoldoende hun werk. Het JRL-team kan erover meepraten. ,,We zijn alle vier wel eens bijna of helemaal aangereden", verklaren ze de oorsprong van hun idee: haaientanden in het wegdek die rood oplichten zodra er een fietser nadert. Het systeem werkt met sensoren in het fietspad en energiezuinige powerleds in de haaientanden van extra stevig plexiglas. Het rode licht is al vanaf 30 meter zichtbaar en is voor de automobilist een overduidelijk signaal: pas op, er nadert een fietser die voorrang heeft. Het licht brandt 45 seconden, ruim voldoende om de fietser veilig te laten passeren.

De jongens achten zichzelf kansrijk voor een ereplaats. Ze vertellen: ,,Veel teams bedenken iets voor het verlichten van gebouwen. Ons systeem gaat puur over veiligheid en je kunt het overal makkelijk installeren. Een prototype maken is geen probleem, dat hebben we bijna klaar. We moeten alleen nog werken aan een goede presentatie en een mooie maquette. Daar kunnen we extra punten mee scoren."

Wildcard

Ruim 5.000 leerlingen van 78 scholen deden de afgelopen maanden mee aan de Technasium Top Award (TTA). Na een lange reeks lokale en provinciale voorronden bleven slechts twaalf teams over voor de landelijke finale morgen en zaterdag in het Eindhovense Evoluon. Het TTA-team van het Jacob Roelandslyceum is erbij omdat het tijdens de provinciale voorronde een wildcard verdiende. Een mooi succes dat de school in het verleden slechts één keer eerder behaalde. Meer informatie over het JRL-team staat op www.technasiumtopaward.nl/ideeen/item/jacob-roelandslyceum. Daar kunnen supporters ook stemmen op dit idee en dat verhoogt de kans op de publieksprijs.

FOTO ONDER: Van links naar rechts Teun, Bram en Bas, en op de voorgrond Jop. Met hun 'oplichtende haaientand' dingen ze mee naar de Technasium Top Award 2016. (Foto: Peter de Koning)