Nu zoon John (midden) elders een baan als slager heeft gevonden, is het voor Rien en Sjan van Meersbergen tijd om de winkel aan de Tongersestraat van de hand te doen. Na drie generaties komt een einde aan 'De Miers'. (Foto: Peter de Koning).
Nu zoon John (midden) elders een baan als slager heeft gevonden, is het voor Rien en Sjan van Meersbergen tijd om de winkel aan de Tongersestraat van de hand te doen. Na drie generaties komt een einde aan 'De Miers'. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

SLAGERIJ VAN MEERSBERGEN SLUIT NA DRIE GENERATIES DE DEUR

Zultkoning legt hakbijltje erbij neer

HENK VAN WEERT

De laatste ambachtelijke levensmiddelenwinkel verdwijnt uit de Boxtelse wijk Breukelen. Rien en Sjan van Meersbergen sluiten in het pinksterweekend de slagerij die 93 jaar geleden werd geopend op een steenworp van de dubbele overweg. Daar, aan de Tongersestraat, was het afgelopen week drukker dan in de laatste dagen vóór kerst. Het nieuws over de sluiting lokte veel klanten én anderen naar 'De Miers' om nog gauw wat extra voorraad zult, balkenbrij en gehakt in te slaan...

Rasechte Boxtelaren spreken steevast van De Miers. Anderen gebruiken natuurlijk die andere bijnaam van slager Van Meersbergen: De Zultkoning. Het bord met die naam op de zijgevel van de winkel is wijd en zijd bekend, maar heeft nu zijn langste tijd gehad. ,,Als we straks dicht zijn, schroef ik het bord eraf hoor." En nee, er heeft zich nog geen andere slager gemeld die de eretitel wil overnemen.

Dat Rien en Sjan hun slagerij van de hand doen, komt niet als een verrassing. In augustus wordt Rien 65. Hij vindt het mooi geweest. ,,We stoppen niet met werken, we beginnen met genieten", grinnikt de slager. Want het runnen van een eigen slagerij hakt erin, letterlijk en figuurlijk. ,,Maar we hebben altijd met plezier samen gewerkt. Vorig jaar waren we veertig jaar getrouwd en feliciteerden diverse klanten ons. Maar we zeiden dat we eigenlijk ons tachtigjarig huwelijksfeest vierden. Tja, we zijn immers áltijd samen...", glimlacht Sjan. Rien is er als de kippen bij om te benadrukken dat hij en zijn vrouw nog altijd door één deur binnen kunnen. Hij wrijft grinnikend over zijn buik: ,,Wél door dezelfde deur, maar niet meer tegelijk. Alleen nog maar na elkaar, haha..."

'LEKKERE JAREN'

Het moment om te stoppen heeft te maken met het feit dat zoon John, die meehelpt in de zaak, is gevraagd om te komen werken in een soortgelijke slagerij in Sint-Oedenrode. ,,Twee weken geleden heeft hij zijn contract getekend en toen ging het heel snel." Rien en Sjan geven hun een zoon 'groot gelijk' dat hij er niet voor kiest om als zelfstandig ondernemer verder te gaan. ,,Hij heeft straks vaste werktijden en is zelfs op zaterdag vrij. Dat heb ik 51 jaar nog nooit meegemaakt...", meldt Rien. Bovendien, de familie Van Meersbergen is realistisch genoeg om te beseffen dat door de spoorwegplannen (de dubbele overweg gaat verdwijnen) de winkel op deze plek geen toekomst meer heeft.

TRANEN...

Vanuit de klantenkring hoort het slagersechtpaar vooral begrip. Sjan: ,,Maar tegelijk vertellen de mensen hoe jammer ze het vinden. Deze week stond een oudere man in de winkel die zelfs tranen in zijn ogen kreeg. Je snapt wel dat wij gewoon mee hebben gejankt. Tja, door de jaren heen bouw je toch een band op." Rien knikt: ,,Sommige klanten komen al zestig jaar. Een mevrouw bedankte ons van de week voor 'al die lekkere jaren'. Mooi toch?" Het echtpaar vindt een bedankje in omgekeerde richting echter op zijn plaats. ,,Ik weet wel: mensen komen voor kwaliteit en weten dat hier niet gerommeld wordt met vlees. Toch is het fijn dat zoveel mensen ons trouw zijn gebleven. Oók mensen die al lang uit Boxtel weg zijn..."

COMEBACK?

De komende twee weken is het nog even flink aanpoten. Zeker als de toeloop blijft zoals afgelopen week. ,,Vaste klanten, maar ook mensen die je anders nooit in onze winkel zag, komen nog gauw even wat lekkers inslaan. Het leidt ertoe dat we zelfs op Koningsdag tot één uur 's middags zijn geopend, terwijl dat toch altijd een dagje vrij voor ons betekende", vertelt Sjan.

'Derde pinksterdag' is de eerste dag van een nieuwe toekomst. ,,En dan passen we op ons jongste kleinkind van anderhalf. Dat was al afgesproken voordat nog bekend was dat we zouden stoppen. Niet erg hoor. Dat jonge grut houdt ons ook jong", zegt Rien. Hij komt zijn vrije tijd straks wel door. ,,Hobby's heb ik niet, maar vervelen doe ik me nooit. En ik ben ook niet te beroerd om een keer te stofzuigen of te strijken hoor." Sjan komt haar dagen ook wel door als de winkel is gesloten: ,,Ik knutsel graag en maak onder meer decoratiespulletjes en bloemstukken."

Als er een koper voor de slagerij annex woonhuis komt, zullen Rien en Sjan van Meersbergen verhuizen. Tot het zover is, blijven de slagerijmachines nog gewoon staan. Rien glundert 'stiekem': ,,Want wie weet... Misschien maak ik nog wel eens een eenmalige comeback met munne zult en balkenbrij..."

FOTO BOVEN: Nu zoon John (midden) een baan heeft gevonden bij een ambachtelijke slagerij in Sint-Oedenrode is voor Rien en Sjan van Meersbergen de tijd aangebroken om hun winkel aan de Tongersestraat te sluiten. Na drie generaties sluit de zaak op de zaterdag voor Pinksteren. ,,'Zand erover', zou mijn vader hebben gezegd", grinnikt 'De Miers' alias De Zultkoning. (Foto: Peter de Koning).

Boxtel

Swanee Bridge Jazzband

De muzikanten van de Swanee Bridge Jazzband nemen hun luisteraars zondag 24 april mee terug in de tijd, naar de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw. Tijdens de Oranjebraderie speelt het orkest vanaf 14.00 uur in grand café Rembrandt aan de Rechterstraat dixieland, oude stijl jazz en swing van grootheden als Louis Armstrong, Chris Barber, Glenn Miller en Duke Ellington. De maandelijkse muziekmiddag is gratis toegankelijk.

Afbeelding