Afbeelding
Foto: Peter de Koning

NIEUWE ZEBRAPADEN IN DE BAANDERHERENWEG

Veilig oversteken in wijk Selissenwal

MARC CLEUTJENS

De wijk Selissenwal heeft deze week twee extra voetgangersoversteekplaatsen gekregen. Beide zebrapaden zijn aangelegd in de Baanderherenweg waarmee de verkeersveiligheid in de ogen van de gemeente wordt vergroot.

De zebrapaden stonden al geruime tijd op het wensenlijstje van wijkorgaan Platform Selissen en de Prinses Amaliaschool. Onderzoek wees uit dat de oversteekplaatsen, die vooral bedoeld zijn voor schoolkinderen, gewenst zijn om het oversteken van de Baanderherenweg veiliger te maken.

VERKEERSDRUKTE

Er werd geruime tijd gepleit voor een zebrapad in deze straat, waar de auto's in het midden staan geparkeerd. Het college van B. en W. en de gemeenteraadsleden maakten twee jaar geleden een wandeling in Selissenwal om zich te laten informeren over ontwikkelingen in de wijk.

Directeur Stephan van de Vries van de Prinses Amaliaschool pleitte voor veilige oversteekplaatsen voor kinderen. Ook Bart van Roosmalen, voorzitter van de winkeliersvereniging, noemde de verkeersdrukte in de kern van de wijk als belangrijkste punt van zorg.

Boxtel trok een bedrag van 13.000 euro uit voor de aanleg van beide oversteekplaatsen.

FOTO BOVEN: Maandagochtend werd een begin gemaakt met de aanleg van twee zebrapaden in de Baanderherenweg. (Foto: Peter de Koning).


ARCHITECTENCOLLECTIEF BAeSS BOXTEL BUNDELT IDEEËN

Centrum Boxtel krijgt inspiratieboek

Het architectencollectief BAeSS (Boxtelse Architecten en Stedenbouwkundigen Samenwerking) heeft deze maand de laatste hand gelegd aan een inspiratieboek waarmee het centrum van Boxtel een positieve impuls zou kunnen krijgen. Het boek is al gepresenteerd aan het gemeentebestuur en wordt binnenkort voorgelegd aan bewoners, ondernemers en pandeigenaren.

BAeSS boog zich enkele jaren geleden al vrijblijvend over enkele uitdagende Boxtelse vraagstukken in de openbare ruimte, zoals de ontwikkeling van een woningbouwlocatie in de buurtschap Selissen en de revival van enkele centrumstraten. Ideeën die in 2012 op papier werden gezet om hartje Boxtel op te peppen, zijn inmiddels in een inspiratieboek uitgewerkt. Dat gebeurde in opdracht van het gemeentebestuur dat BAeSS daarmee de eerste officiële opdracht verleende.

GEVELBELEID

Het inspiratieboek is geen leidraad die voorschrijft hoe het centrum er attractiever uit zou moeten zien. Wel geven de architecten en stedenbouwkundigen tips hoe vaak met tamelijk bescheiden en goedkope middelen een gevel of winkelpui verfraaid kan worden. ,,De opdracht van het gemeentebestuur is vooral om het gevelbeleid uit te werken en daarvoor suggesties aan te dragen die bewoners en winkeliers kunnen gebruiken", legt architect Jeroen Weijers uit.

,,Maar we hebben wel een integrale visie voor ogen", vult vakgenoot Cleem Snijders aan. ,,We geven dus ook aan hoe straten mooier kunnen worden, waar groen zou passen en hoe historische elementen in het straatbeeld versterkt kunnen worden." Architect Elke Goossens vult aan dat BAeSS niet 'historiserend' te werk wil gaan. ,,We willen van het centrum geen Anton Pieck-tekening of een openluchtmuseum maken en snappen dat ook moderne ontwikkelingen soms nodig zijn."

BAeSS heeft zich voor de uitwerking van het inspiratieboek onder meer laten inspireren door de werkgroep Sfeer & Beleving die in het centrum actief is. Ook is gesproken met de werkgroep Stationsstraat.

Daarnaast was het gemeentebestuur een klankbord en werd uitgebreid gediscussieerd met Heemkunde Boxtel. ,,Dankzij Heemkunde Boxtel hebben we de beschikking gekregen over een beeldbank waarin zich prachtige foto's bevinden", zegt Weijers. ,,De foto's geven een fraai beeld hoe het centrum er vroeger uitzag en wat er door de jaren heen is verdwenen", vult architect Clemens Boons aan. ,,Als je ziet welke fraaie panden zijn verdwenen, dan schrik je", meent Snijders.

CONCRETE VOORBEELDEN

In het inspiratieboek geeft BAeSS niet alleen enkele algemene richtlijnen en ideeën voor een fraaier centrum. Ook worden concrete voorbeelden uitgewerkt. ,,We zijn aan de slag gegaan met enkele panden die wel een oppepper kunnen gebruiken", zegt Weijers. Hij noemt onder meer de panden van Zeeman (Rechterstraat), Schoenenreus (Stationsstraat), Blokker (Rechterstraat/Rozemarijnstraat) en Villa Het Hof (Rechterstraat).

,,Ons inspiratieboek moet mensen aan het denken zetten en – het woord zegt het al – inspireren", zegt Goossens. ,,Onze conclusie is dat het mogelijk is om met kleine stapjes en beperkte middelen vooruit te gaan. Maak werk van bescheiden reclame-uitingen, sta niet van die kolossale lichtbakken toe. En ga goed om met kleurgebruik. Geen knalgele kozijnen dus (Zeeman – red.) of alle ramen dichtplakken met folie (Blokker – red.)."

BAeSS hoopt dat de gemeente Boxtel het inspiratieboek snel omarmt en bewoners, winkeliers en pandeigenaren informeert over de ideeën die bij kunnen dragen aan een attractief centrum. ,,Bedenk wel dat wij geen wonderboek hebben gemaakt dat alle problemen in één keer oplost", benadrukt Weijers. ,,We geven een denkrichting aan. Maar die moet inspireren en uitdagen om besluiten te nemen. Dat mag best vaker gebeuren."

BAeSS bestaat uit Clemens Boons, Elke Goossens, Edith Kolkman, Roel van der Linden, Cleem Snijders, Hans van Stekelenburg en Jeroen Weijers.