De Gemondse gilden organiseerden zondag het Noord-Brabants kampioenschap kruisboogschieten op het gildeterrein Datmunda aan de Kaal Hoefsteeg. Ook voor kinderen was er van alles te doen. (Foto: Gerard Schalkx).
De Gemondse gilden organiseerden zondag het Noord-Brabants kampioenschap kruisboogschieten op het gildeterrein Datmunda aan de Kaal Hoefsteeg. Ook voor kinderen was er van alles te doen. (Foto: Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

Brabantse gilden lopen uit voor kruisboogkampioenschap

Gemondse gildejeugd is grote winnaar

Elk jaar organiseert een Brabants gilde het Noord-Brabants kampioenschap kruisboogschieten op de wip en dit jaar viel dit te beurt aan de Gemondse gilden Sint-Joris & Sint-Catharina en Sint-Antonius & Sint-Sebastiaan. Het gildenterrein Datmunda aan de Kaal Hoefsteeg was zondag het decor van het toernooi. Circa 140 schutters van alle leeftijden en afkomstig van verschillende Brabantse gilden streden om de zilverprijzen.

Het was een mooi plaatje, al die verschillende gildekleuren bij elkaar. Ruim 25 Brabantse gilden waren op het kampioenschap afgekomen. De Gemondse gilden namen in 2001 al eens de organisatie van de kruisboogwedstrijd voor hun rekening.

Gelijktijdig met het kampioenschap besloot de organisatie een handboogwedstrijd en verschillende kindertoernooien op poten te zetten. ,,Zo kunnen kinderen kennis maken met het gilde", vertelt Hans van der Schoot van Sint-Joris & Sint-Catharina. ,,Omdat voor kinderen een kruisboog soms nét te zwaar is, vond er ook een handboogtoernooi plaats."

In totaal waagden ongeveer 89 kruisboogschutters een kans, schoten circa 25 handboogschutters op het doel en pakten 21 jeugdleden de boog op. Kinderen konden naast het schieten met de kruisboog en de handboog ook een lasergeweer ter hand nemen.

Uitslagen

Bij de volwassenen vielen de Gemondse kruisboogschutters net buiten de boot. Een korps (vier schutters) van het Sint-Catharinagilde uit Moergestel pakte de kampioenstitel en Jan Wolfs uit datzelfde gilde won de individuele prijs. De jeugdschieters uit Gemonde deden het een stuk beter: Robin Vos van het Sint-Joris & Sint-Catharina gilde werd jeugdkampioen en ook bij de viertallen won dit gilde. Bij het handboogschieten verging het de Gemondse gildejeugd prima: Amaryllis van der Schoot won in de categorie tot en met negen jaar en Baudewijn van der Schoot bij 13 t/m 15 jaar. Baudewijn won ook de eerste prijs bij het laserschieten.