Met een De muzikanten van The Galactic Lo-Fi Orchestra maakten op Boer zoekt Band alle verwachtingen meer dan waar. Frontman Michel Geelen trakteerde het publiek op een energiek optreden. (Foto's: Peter de Koning).
Met een De muzikanten van The Galactic Lo-Fi Orchestra maakten op Boer zoekt Band alle verwachtingen meer dan waar. Frontman Michel Geelen trakteerde het publiek op een energiek optreden. (Foto's: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BOXTELS POPFESTIVAL BLIJFT PUBLIEKSTREKKER VAN FORMAAT

Alle registers open bij Boer zoekt Band

MARC CLEUTJENS

De negende editie van Boer zoekt Band zal als een van de drukst bezochte de geschiedenisboeken ingaan. Het popfestival bij café D'n Boer aan de Corpus dat wordt georganiseerd door muziekliefhebbers Guido van Eijk en Jeroen van Lier slaagt er elk jaar weer in de lokale popscene op de kaart te zetten. De editie van 2016 bood muziekliefhebbers een paar bijzondere pareltjes.

Waar de kroeg aan de Corpus op zaterdagavond al tot de nok toe gevuld was voor optredens van drie bands - waaronder de gedreven coverband The Usual Suspects die ook op Koningsdag te beluisteren is in Boxtel - was het ook zondag vanaf het eerste moment volle bak. Met dank aan de jeugdige muzikanten van Angela's Project, die het buitenpodium als eerste betraden en meteen enkele honderden fans op de been brachten.

Het publiek toonde bewondering voor de passie die de bandleden aan de dag legden, waarbij het repertoire verrassend en uitdagend was. Geen makkelijke liedjes naspelen, maar serieus werk maken van covers van Ed Sheeran (I See Fire) en Coldplay (Clocks) en vette gitaarsongs als 'Fade To Black' van Metallica en 'Sweet Child o' Mine' van Guns 'n Roses. ,,Wow, moet je zien hoeveel publiek er zit", trilde een van de jonge muzikanten in de tent backstage. ,,Ik vind het spannend!"

OVERROMPELEND

Heerlijke uitsmijters van Boer zoekt Band waren het lekker rockende BoXruBa en de pretpunkers van Kein Tiroler Musikant'n, die na een afwezigheid van meer dan twintig jaar de bühne weer eens opzochten. Maar hoe overrompelend was de show van The Galactic Lo-Fi Orchestra. Onder leiding van zanger en alleskunner Michel Geelen werd een prachtig optreden neergezet dat doorspekt was met korte, snelle popnummers.

In café D'n Boer was veelal ruimte voor wat intiemere acts. Zoals singer-songwriter Eric Nouwens, die Boer zoekt Band eerder al eens bezocht met de band Don Javor maar nu solo optrad en ontroerde. Nouwens opende met een a capella gezongen 'I Know It's Over' van The Smiths, dat voor kippenvel zorgde. Dat deed ook zijn cover 'South Central Rain' van R.E.M. Alsof zanger Michael Stipe zelf de weg naar Boer zoekt Band had gevonden...

Werkelijk alle registers werden door Van Eijk en Van Lier opengetrokken om het kleine Boxtelse popfestival tot een succes te maken. En dat lukte op indrukwekkende wijze. Zelden werden zoveel sterke acts geprogrammeerd. Zelfs de 'pauze-act' maakte diepe indruk. Jordy van den Boer, bekend van het populaire Nederlandstalige genre, verraste met unplugged intermezzo's 'op d'n hooiberg'. Ondersteund door gitarist Dennis Wels en pianist Charlotte Pennings zong hij prachtige nummers uit het songbook dat iedereen heeft. Van den Boer zong een prachtig 'Wake Me Up'' van Avicii, maar stal vele harten met een indrukwekkende vertolking van John Denver's 'Leaving On a Jet Plane'.

Het samenwerkingsproject HeHe bood zoals verwacht muzikale kwaliteit. Harry Hendriks en Roeland Heesbeen boden aangevuld met Tony Maes en Eric Hanegraaf een prachtige set met covers van John Mayer en een toegift van Keb Mo's 'Perpetual Blues Machine'. Goed om te weten dat HeHe later dit jaar in Podium Boxtel staat met een avondvullende show. Wie de mannen op Boer zoekt Band aan het werk heeft gezien, koopt beslist kaartjes...

Boer zoekt Band gaat op weg naar het tweede lustrum. Tijd voor een feestje. De formule hoeft niet gewijzigd te worden. Met de huidige opzet hebben de organisatoren Van Eijk en Van Lier goud in handen en is het voor de Boxtelse popmuziekliefhebber een festival geworden waar jong talent en gevestigde artiesten moeiteloos de bühne kunnen delen.

Jordy van den Boer verraste met enkele prachtige unplugged-optredens.