Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

culinair evenement levert ruim 10.000 euro op voor wandelbelevingstuin liduina

De Proeftuin: van alle gerechtjes een beetje proberen

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Tot twee uur 's nachts heb ik sushi gerold en vandaag stond ik vroeg op om verder te gaan. Dat is het leven van iemand die verse sushi maakt", lacht Mascha de Wit. De eigenaresse van in2Sushi bezocht De Proeftuin van Lionsclub Boxtel Belles Amies al jaarlijks, maar was zondag voor het eerst als deelnemer aanwezig. Het culinaire evenement startte dit jaar twee uur eerder en trok meer dan duizend bezoekers naar de tuin van mbo-vakschool SintLucas.

Een Flower Wrap met fruit en eetbaar papier en sushi van kip, mango en kokos: De Wit probeert met in2Sushi telkens nieuwe creaties te bedenken. ,,Het is leuk om mensen te verrassen, zeker tijdens zo'n evenement. En ik heb vandaag nog van niemand gehoord dat ze het niet lekker vonden", lacht De Wit. ,,Het is leuk om deel uit te maken van dit mooie evenement, vooral omdat het aan een goed doel is verbonden. Ik merk wel dat ik snel door mijn aanbod heen ben. Gelukkig kan ik telkens sushi bijrollen..."

Naast sushi was er voor ieder wat wils op culinair gebied. Van een kaasplankje tot vlees van de barbecue en van gebak tot soep van pastinaak en truffel: mensen konden langs de pagodetentjes struinen, op zoek naar een gerechtje dat in de smaak valt. Leida en Jac Nouwens kozen voor Indische hapjes bij Kookpunt Oké, de Liempdse kookstudio die vorig jaar in januari openging. ,,Het broodje rendang is een echte aanrader", aldus Leida. Jac knikt instemmend. ,,Ik ben groot fan van de Indische keuken. Mijn vrouw ook, al moet ze wel, omdat ik deze gerechten vaak kook", lachte hij. Het echtpaar is jaarlijks bij De Proeftuin te vinden. ,,We proberen van alles een klein beetje", vertelde Leida. ,,Het is een gezellig evenement, maar je moet wél van eten houden."

over de streep

De medewerkers van Kookpunt Oké zijn voor het eerst aanwezig als deelnemer. ,,We liepen hier vorig jaar al rond en zijn blij dat we gevraagd zijn", aldus Edwin Leidelmeijer. ,,Het is een mooie manier om bekendheid te geven aan ons bedrijf, daarnaast vind ik het mooi dat De Proeftuin aan een goed doel verbonden is. Het enige nadeel is dat veel mensen onze gerechten niet meteen kennen. Je moet ze echt over de streep trekken. Dat is de reden dat ik voor de kraam sta in plaats van erachter..."

Jaarlijks kiest Lionsclub Boxtel Belles Amies voor welk goed doel de opbrengst van De Proeftuin bestemd is. Dit jaar is gekozen voor de aanleg van een wandelbelevingstuin bij verpleeghuis Liduina. ,,Van de 180 bewoners in Liduina heeft de helft een ernstige vorm van dementie", aldus Jef Mol, directeur zorg, wonen en behandeling bij Zorggroep Elde. ,,In de tijd van nu zie je steeds meer dat dementerenden niet meer achter gesloten deuren leven, maar dat de huizen opengaan." Een wandeltuin heeft veel voordelen, aldus Mol. ,,Beweging is goed voor mensen met dementie, daarnaast willen we in de tuin allerlei slimmigheidjes inbouwen. Zo blijkt uit onderzoek dat de functie geur lang in de hersenen blijft en daardoor herkenbaar is voor mensen met dementie. Dat komt natuurlijk terug in deze tuin."

Lionsclub Boxtel Belles Amies maakte gisteravond bekend dat De Proeftuin ruim tienduizend euro heeft opgebracht voor het goede doel, exclusief de donaties die mensen hebben gedaan voor de wandelbelevingstuin. Doneren kan nog steeds via rekeningnummer NL51 RABO 0128077549 van Lionsclub Boxtel Belles Amies ten name van wandeltuin.

Afbeelding
Mensen konden langs de pagodetentjes struinen, maar de deelnemers kwamen ook naar de bezoekers toe. Met sushi bijvoorbeeld... (Foto's: Gerard Schalkx).