Afbeelding
Foto: Hans Verberk

strijden om zeebralim-titel bij rugbyclub ducks

'Rugbyers kunnen tegen een stootje'

Na de voorrondes voor het Nederlands jeugdkampioenschap vond zaterdag in het Boxtelse sportpark Den Wielakker opnieuw een groot rugbyevenement plaats: het ZeeBraLim-toernooi voor benjamins. Dit is het officieuze kampioenschap van Zuid-Nederland voor rugbyers in de leeftijd van 9 en 10 jaar. Dertien teams schreven zich in, 160 kinderen kwamen in actie op het toernooi. Het eerste team reisde af naar Leeuwarden voor het bekertoernooi en overleefde de tweede rondje op het nippertje.

De benjamins van Ducks waren in een poule ingedeeld met Bokkenrijders Roermond, Octopus Uden en RC Eindhoven. ,,De eerste twee wedstrijden tegen Bokkenrijders en Octopus hebben we verloren", vertelden Hugo Schilder (9) en Stijn Sleegers (10) zaterdagochtend. ,,Maar we winnen vandaag nog een wedstrijd, dat weten we zeker." De twee benjamins zijn allebei al een paar jaar lid van rugbyclub Ducks. ,,Dit is een hele leuke sport, omdat je jezelf mag uitleven", legt Stijn uit. ,,Tackelen en beuken, dat mag bij andere sporten niet, maar bij rugby wel. Daarom heb ik ook gekozen voor deze sport", voegt Hugo toe.

Het benjaminteam van Ducks is de voorbije maanden uitgebreid. ,,We hebben een heel leuk team en zijn vrienden van elkaar", vertelt Hugo. Hij en Stijn hopen dat meer kinderen voor rugby kiezen. ,,Je moet wel tegen een stootje kunnen, hoor", aldus Stijn. ,,En je moet durven vallen", voegt Hugo toe. Op de vraag of ze zelf wel tegen een stootje kunnen, knikken ze volop ja. ,,Het is leuk om te mogen beuken en tackelen, maar wél met respect. Voor de scheidsrechter en de tegenstander, zegt Hugo.

Coach Benito Tjokro is trots op zijn team. ,,Dat ben ik altijd. De kinderen doen goed hun best. Ze leren veel van zo'n toernooi, zoals samenwerken en omgaan met winst en verlies." Hij kijkt per kind wat de beste positie is in het rugbyteam. ,,Of je nu klein, groot, dik of dun bent: bij rugby is er altijd een geschikte positie voor je."

Ducks viel niet in de prijzen maar kan toch terug kijken op goede wedstrijden. Het hoogtepunt was de wedstrijd tegen Tilburg 2. Na een spannende wedstrijd werd de eindstand 3-3. Tries kwamen op naam van Sleegers en Schilder. De andere wedstrijden gingen verloren, geen schande aangezien de meeste teams op een behoorlijk niveau zitten. Mede omdat zij vaak al vier jaar samen spelen. RC Tilburg won het toernooi.

De rugbyers van Ducks/Oysters kwamen in de tweede ronde van de beker uit tegen Greate Pier uit Leeuwarden. Dit bleek een lastige tegenstander. Vooral de sterke voorwaartsen van de Friese ploeg bleken een lastig te nemen hindernis. Het werd een spannende wedstrijd met veel strijd. Al snel kwam Greate Pier op een 7-0 voorsprong. Kort voor rust deed Max van der Vleuten iets terug, waardoor beide ploegen gingen rusten met een tussenstand van 7-5. Alles was nog mogelijk en beide teams waren aan elkaar gewaagd.

Beide teams scoorden nog een try zodat vlak voor tijd de stand 12-10 was voor de Friezen. Vlak voor tijd kreeg Ducks/Oysters een penalty toegewezen die werd omgezet in een gerichte kick tussen de palen en over de lat. Dit betekende drie punten erbij en voor het eerst een voorsprong: 12-13. Met nog twee minuten te spelen gaven de bezoekers deze voorsprong niet meer weg en wist het combinatieteam van Ducks en Oysters de wedstrijd met minimaal verschil te winnen. Zondag 24 april volgt de volgende bekerronde. De ploeg treedt dan aan tegen RC Groningen.

FOTO BOVEN: De benjamins van Ducks namen zaterdag in eigen huis deel aan het ZeeBraLim-toernooi. Ze kwamen uit tegen een aantal tegenstanders uit de regio, zoals Octopus uit Uden. Speler Thomas Coset werpt de bal. (Foto: Hans Verberk).


Rayongoud voor Liempdse recurveschutter

Johan Holsken van de Liempdse handboogschutterij L'Union Liempde nam afgelopen weekeinde succesvol deel aan de rayonkampioenschappen. In de derde klasse recurve won hij de titel op de 25-meterafstand. Compoundcadet Kim van der Velden was niet in topvorm maar werd toch verdienstelijk derde.

In de eerste drie series van de eerste ronde van 25 pijlen leek het er niet op dat Holsken zich kon mengen in de titelstrijd; hij moest liefst vijf schutters vóór zich dulden. Vanaf de vierde serie wist hij echter de roos veelvuldig te vinden, bracht zijn score op een keurige 222 punten en nestelde zich op de tweede plaats. In de tweede ronde wist zijn naaste belagers Annemarie Putters uit Drunen haar eerste ranking niet vast te houden door een terugval. Met een uitstekende tweede score bracht Holsken daarentegen zijn totaal op 447 punten en werd hij terecht kampioen. Met dit resultaat heeft hij zich tevens verzekerd van deelname aan de bondskampioenschappen eind mei.

In de vierde klasse recurve was L'Union met twee leden vertegenwoordigd. Youssef el Kourdi vestigde een nieuw persoonlijk record en eindigde met 435 punten als vijfde. Veteraan Frans Vingerhoets was hekkensluiter met 378 punten.

In de compounddiscipline eindigde Bert van der Wiel op de twaalfde plek in de eerste klasse met 464 punten. Eef Quinten boekte voor L'Union 446 punten en bezette op de ranglijst van de tweede klasse de vijfde positie, slechts negen punten verwijderd van het erepodium.