EXTRA SUBSIDIE VOOR CONTOURDETWERN

Boxtel investeert in begeleiding vluchtelingen

MARC CLEUTJENS

ContourdeTwern krijgt een extra subsidie van ruim 142.000 euro voor de versterking van het maatschappelijk werk en een betere begeleiding van vluchtelingen en asielzoekers. Daarmee geeft het gemeentebestuur gehoor aan een verzoek van de welzijnsinstelling om meer middelen beschikbaar te stellen om nieuwkomers te ondersteunen.

Niet alleen manager Wil van Hattum van ContourdeTwern luidde recent de noodklok over een dreigend tekort aan financiële middelen om de toenemende vraag naar ondersteuning en begeleiding van zowel vluchtelingen als statushouders te kunnen beantwoorden.

Het CDA en de PvdA/GroenLinks stelden kritische vragen over de groeiende druk op medewerkers van ContourdeTwern, onder meer bij Buro Nieuwkomers. Van Hattum erkende in een reactie op die vragen dat het water de medewerkers soms aan de lippen staat.

Enkele weken later heeft het gemeentebestuur besloten de financiële bijdrage aan ContourdeTwern te verhogen. In totaal gaat het om een bedrag van ruim 142.000 euro, waarvan het merendeel (54.000) naar de uitbreiding van het maatschappelijk werk gaat. De begeleiding van vluchtelingen en statushouders krijgt een impuls van 38.000 euro waarmee 20 uur extra per week aan deze hulpvraag besteed kan worden. Buro Nieuwkomers krijgt een extra budget van 23.000 euro, de mantelzorgondersteuning kan rekenen op een bijdrage van 25.000 euro.

DRUK VERLICHTEN

Het college van B. en W. geeft in haar besluit aan dat het om een extra bijdrage gaat, die bedoeld is voor de periode 1 april tot 31 december 2016. ContourdeTwern krijgt volgens de begroting dit jaar al een subsidie van ruim 1,2 miljoen euro waarmee alle maatschappelijke taken in de gemeente Boxtel opgepakt en uitgevoerd moeten worden. Naast maatschappelijk werk, mantelzorg en begeleiding van nieuwkomers zijn dat ook opbouwwerk, jeugd- en jongerenwerk, beheer en exploitatie van jongerencentrum B-Town en Buro Sociaal Raadslieden.

Met de extra subsidie zal ContourdeTwern meer medewerkers inzetten op de diverse terreinen. Daarmee hoopt de welzijnsinstelling de druk op de medewerkers in de organisatie te verlichten. Daarvan is zeker sprake, zo constateert ook het gemeentebestuur in haar besluit; men spreekt over 'toenemende verzwaring en complexiteit in de casuïstiek'.

WACHTLIJST

Binnen het maatschappelijk werk is een wachtlijst ontstaan, met name door een groei van de gezinsproblematiek. Ook is een toename van schuldproblemen en echtscheidingen waarneembaar. ,,De toegenomen druk op Buro Nieuwkomers is evident", stelt het gemeentebestuur. Dat komt door de toename van het aantal statushouders waardoor er meer coördinatie nodig is van onder meer huisvesting en financiële ondersteuning. De extra subsidie moet de 'haperende dienstverlening' van deze dienst oplossen.

De begeleiding van vluchtelingen en asielzoekers vergt ook meer inspanningen van ContourdeTwern. Met name door de komst van zo'n veertig minderjarige Eritrese meisjes, werd de organisatie zwaarder belast dan vooraf was ingeschat.

De welzijnsinstelling heeft een beroepskracht en een 'supervrijwilliger' in moeten zetten om de meisjes te begeleiden; dat ging ten koste van andere taken, zoals ondersteuning van vrijwilligers- en burgerinitiatieven. ,,Door de professionele ondersteuning met 24 uur uit te breiden, wordt het evenwicht hersteld", verwacht het college van B. en W. ,,Hiermee wordt tevens vooruit gelopen op de komst van de eerste nieuwe groep van vijftig vluchtelingen naar Boxtel in april."