Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

voedselakker op komst aan de heuvelstraat in liempde

Oude boomrassen terug in Liempde

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De Lunterse pippeling, Glorie van Holland en de Udense Spaanse. De Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) wil fruitbomen, en met name oude rassen, weer terugbrengen in Liempde. De eerste bomen werden vrijdag geplant.

Amper twee weken wonen Rudy en Jenny van Esch in hun volledig verbouwde woonboerderij aan de Boxtelseweg in Liempde. En sinds vrijdag prijken vier hoogstamfruitbomen in hun boomgaard. ,,Ik heb me aangemeld toen ik een oproep van SPPiLL in een nieuwsbrief zag." Daarvoor was nog wel advies nodig van Jan Zandbergen van het bedrijf Zandbergen Fruitbomen Advies. Hij zorgt, in samenwerking met vrijwilligers van SPPiLL en de Natuurwerkgroep Liempde, voor de aanplant van fruitbomen in het dorp. In de tuin van Van Esch stonden al fruitbomen, maar hij had het idee dat die aan het einde van de levensduur waren. ,,Via een natuurlijk verloop maken de oude uiteindelijk plaats voor de nieuwe hoogstamfruitbomen", aldus Van Esch.

biodiversiteit

Voorlopig blijft de boomgaard van Van Esch aan de Boxtelseweg in Liempde de enige locatie waar hoogstamfruitbomen worden geplant. In het najaar wordt het project verder opgepakt. ,,Zes eigenaren van andere locaties hebben interesse getoond, we gaan de komende tijd kijken of het geschikte plekken zijn", aldus Zandbergen. Hij verzorgt ook snoeicursussen en leidde de hoogstambrigade van de Natuurwerkgroep Liempde op. ,,Op iedere locatie wil ik telkens andere hoogstamfruitbomen neerzetten. Dat komt ten goede aan de biodiversiteit en zo sterven oude rassen niet uit."

Waar de nieuwe appelbomen in de tuin van Van Esch zo'n 100 tot 120 jaar oud kunnen worden, kan een perenboom in het gunstigste geval zo'n 250 tot 300 jaar oud worden. ,,Al kunnen we dat niet controleren", zegt Zandbergen lachend. Rudy en Jenny van Esch moeten nog wel even geduld hebben: over zes jaar kunnen ze het fruit voor het eerst oogsten. ,,Dat houdt echter niet in dat je zes jaar niets aan de boom moet doen. Jaarlijks moet de boom gesnoeid worden", legt Zandbergen uit. ,,Snoeien doet groeien..."

ommetje

In totaal worden honderd hoogstamfruitbomen geplant in Liempde. Een groot gedeelte, zo'n veertig stuks, komt aan de Heuvelstraat te staan. SPPiLL wil daar, in samenwerking met de Natuurwerkgroep Liempde, een voedselakker realiseren. Het fruit is bedoeld voor buurtbewoners en mensen die voorbij wandelen of fietsen. SPPiLL heeft de grond gepacht van de gemeente Boxtel. Naast de hoogstamfruitbomen wordt er ook gekeken naar beplanting die bijen aantrekt.

Liempde

Praiseband Upside Down

De bekende praiseband Upside Down verzorgt zaterdag 23 april een praise-avond voor christenen in multiculturele accommodatie De Serenade aan de Oude Dijk 117 in Liempde. De muzikale avond duurt van 20.00 tot 22.00 uur, de toegang is gratis.

Bestuur De Serenade

In het artikel over nieuwe activiteiten in multiculturele accommodatie De Serenade aan de Oude Dijk zijn vorige week twee functies abusievelijk verwisseld. Frank van der Schans is voorzitter van het stichtingsbestuur, Jo Poirters secretaris.

,,Daarnaast willen we door middel van een ommetje de verbinding leggen met de generatietuin nabij Den Dries en ook de Jeugdnatuurwacht Liempde, die vaak in de buurt van het perceel te vinden is, wordt erbij betrokken", legt voorzitter Ad de Kort van Natuurwerkgroep Liempde uit. Binnenkort vinden gesprekken plaats tussen SPPiLL, Natuurwerkgroep Liempde, stichting Food4Bees en de gemeente plaats.

Hoewel de meeste hoogstamfruitbomen zijn vergeven, is er nog ruimte voor meer locaties in Liempde. Inwoners die geïnteresseerd zijn of meer informatie willen, kunnen contact opnemen met het projectenbureau van SPPiLL, via info@sppill.nl of via 06-83 24 62 26. Van de grondeigenaar wordt een kleine eigen bijdrage gevraagd.

FOTO BOVEN: De eerste hoogstamfruitbomen werden vrijdag geplant in de boomgaard van de familie Van Esch aan de Boxtelseweg. Van links naar rechts: Ad de Kort, Lex Schregardus, Rosalie Zandbergen, Rudy van Esch en Jan Zandbergen. (Foto: Gerard Schalkx).