Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

Girlsday: meisjes bso Twizon bezoeken techbedrijf Aventics

Touwtrekken met persluchtcilinder

Pneumatiek? Perslucht? Nee, daar hadden de meisjes van buitenschoolse opvang Twizon (Kinderopvang Humanitas) nog nooit van gehoord. Maar sinds hun bezoek aan techbedrijf Aventics aan de Mijlstraat kunnen ze aardig uitleggen van het is en wat je ermee kunt.

Het bedrijfsbezoek van afgelopen donderdag was onderdeel van de landelijke Girlsday. Dit is een initiatief van VHTO, het landelijke expertisebureau dat meisjes laat kennismaken met techniek en ict. Judith Jansen van Aventics (voorheen Rexroth Pneumatics) heette de meisjes van harte welkom. ,,Ja, ik ben de enige vrouw in dit bedrijf", gaf ze lachend toe. ,,Gek eigenlijk, want techniek is superleuk en erg interessant, zeker ook voor meisjes. Want die denken anders over technische vragen dan jongens en samen kom je tot betere oplossingen." Met enkele leuke proefjes ontdekten de kinderen al snel wat je allemaal kunt met perslucht. En ook de werking van cilinders werd ze snel duidelijk. Zeker toen Judith ze uitnodigde voor een potje 'touwtrekken' met een stalen cilinder. Het viel niet mee om de cilinder in elkaar te drukken, zelfs niet als ze het allemaal tegelijk probeerden. Na een pauze met versnaperingen en een leerzame rondleiding gingen de meisjes een stuk wijzer naar huis.

OP DE FOTO: De meisjes trekken en duwen zo hard ze kunnen, maar de cilinder geeft geen krimp. De excursie naar Aventics was een leuke en leerzame ervaring. (Foto: Peter de Koning)