Afbeelding
Foto: Peter De Koning

gemeente trekt 278.500 euro uit voor renovatie atletiekbaan

AV Marvel bouwt aan de toekomst

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Wethouder Herman van Wanrooij heeft in onze gesprekken altijd beloofd dat de atletiekbaan in 2016 vernieuwd zou worden. Nou, dat is gelukt." Voorzitter Martin van der Broek en bestuurslid Karel Veldhuizen van de Boxtelse atletiekvereniging Marvel zijn opgetogen. Vanaf dinsdag 26 april wordt gestart met groot onderhoud aan de atletiekbaan. Zo krijgt de vierhonderd meter lange baan een nieuwe toplaag. AV Marvel en aannemer Antea Group uit Oosterhout streven ernaar dat de werkzaamheden eind juni zijn afgerond, zodat de vereniging op zaterdag 2 juli de Athletics Champs voor pupillen kan organiseren.

De Atletiekunie keurt banen van verenigingen om de vijf jaar. ,,In eerste instantie alleen op technische onderdelen, maar sinds kort ook op het onderdeel veiligheid", aldus Veldhuizen, namens Marvel verantwoordelijk voor de accommodatie. In 2013 werd de baan gekeurd. Uit het rapport bleek dat Marvel enkele zaken in orde moest maken. ,,Tijdens de herkeuring bleek de baan een aantal gebreken te hebben. Zo zitten er enkele scheuren in en krulde de buitenste baan op. We kregen dispensatie van de Atletiekunie om de baan te gebruiken, met uitzondering van het buitenste gedeelte."

Vervolgens werden gesprekken gestart met de gemeente Boxtel, eigenaar van de atletiekbaan. Vorige week woensdag zette Boxtel de handtekening onder een overeenkomst met aannemer Antea Groep. ,,We zijn een stabiele club van 285 leden, maar willen wel wat groeien. Twee jaar geleden, toen we ons vijftigjarig jubileum vierden, hebben we de kantine een fikse opknapbeurt gegeven. En nu is de atletiekbaan aan de beurt, waardoor we volledig klaar zijn voor de toekomst", aldus Van der Broek, vijftien jaar lid van Marvel en sinds kort voorzitter van de club. ,,Het is een leuke club en ik zie het voorzitterschap als een mooie uitdaging."

Hardlopen is momenteel één van de meest populaire sporten in Nederland. ,,Je ziet veel mensen op straat lopen die niet zijn aangesloten bij een club. Voor ons ligt er dus de opgave om mensen bij onze club te houden. Onder meer door goede trainers, maar ook door extra elementen toe te voegen, zoals samen trainen naar een grote wedstrijd", aldus voorzitter Van der Broek. Ook de jeugd en de trainers noemt hij als belangrijke pijlers voor de toekomst. ,,Het is vooral belangrijk dat we onze leden iets te bieden te hebben en dat zij binding blijven houden met Marvel."

technische onderdelen

Ruim achthonderd leerlingen van basisscholen uit Boxtel maken tijdens de Koningsspelen op vrijdag 22 april als laatste gebruik van de atletiekbaan. Vervolgens wordt gestart met de renovatie. De baan wordt voorzien van een nieuwe toplaag, daarnaast krijgen technische onderdelen een opknapbeurt. ,,Bij het gedeelte voor hoogspringen komen nieuwe plateaus, het gravel bij de sector voor kogelstoten wordt vervangen en ook bij de gedeeltes voor discuswerpen, polsstokhoog- en verspringen worden aanpassingen gedaan", legt Veldhuizen uit. Om schade aan de baan door onderhoud te voorkomen, wordt een brede tegel gelegd tegen de binnenkant van de atletiekbaan. Vorig jaar werden de gootdeksels al vervangen. ,,We kunnen er straks weer vijftien jaar tegenaan", aldus Veldhuizen. Gekozen is voor een rode toplaag, dezelfde kleur als de oude baan. ,,Dat blijkt de sterkste soort te zijn. Bovendien past het mooi bij het tenue van Marvel", lacht Veldhuizen.

Hij en Van der Broek zijn blij dat na de renovatie weer wedstrijden 'in eigen huis' kunnen worden georganiseerd. ,,Het aantal jeugdleden is de laatste jaren gegroeid. Om deze kinderen bij Marvel te houden, is het belangrijk om wedstrijden te kunnen houden. Dat zorgt voor enthousiasme", aldus Van der Broek. De vereniging voegt meteen de daad bij het woord: op 2 juli, twee dagen nadat de baan is opgeleverd, vindt al een jeugdwedstrijd plaats. ,,Een strakke planning", geeft Veldhuizen toe. ,,Halverwege juni kijken we of we op schema liggen. Anders organiseren we de wedstrijd bij een andere atletiekvereniging."

Waar de jeugdleden de komende maanden gebruik maken van de accommodatie van rugbyclub Ducks, zoeken loopgroepen andere plekken in Boxtel op. ,,Zo is de parallelweg van rijksweg A2 heel geschikt, maar we hebben natuurlijk ook prachtige bosgebieden in de buurt", aldus Van der Broek. ,,We sturen de volwassenen dus létterlijk het bos in..."

FOTO BOVEN: Dinsdag vond één van de laatste trainingen op de oude baan van atletiekvereniging Marvel plaats. Ook de verspringbanen zijn erg versleten, op sommige plekken staan de naden enkele centimeters open. Dinsdag 26 april start het groot onderhoud. Zo wordt de baan voorzien van een nieuwe toplaag en krijgen de verschillende technische onderdelen, zoals de hoog- en verspringgedeeltes een opknapbeurt. (Foto: Peter de Koning).


Voormalig atleet Robert Korving opende in oktober 2001 de nieuwe accommodatie van Marvel. (Foto: Brabants Centrum).